Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce drepturi aveţi când călătoriţi cu avionul în ţări din Uniunea Europeană. Cum se pot cere despăgubiri şi cuantum


Publicat

avion pasageriÎn cazul călătoriilor cu avionul în UE, vi se garantează anumite drepturi, aplicabile chiar dinainte de începerea călătoriei. De exemplu, când vă cumpărați biletul, beneficiați de egalitate de tratament în ceea ce privește tarifele și nu trebuie să fiți discriminat pe motive de naționalitate sau de reședință. Acest lucru este valabil și în cazul în care cumpărați bilete on-line.

Prețul final afișat trebuie să includă toate taxele și comisioanele percepute încă de la începutul procesului de rezervare. În acest fel, puteți să faceți comparații cu celelalte companii aeriene pentru a decide în cunoștință de cauză.

Eventualele costuri suplimentare (cum ar fi asigurarea de călătorie) trebuie indicate clar și etichetate ca fiind opționale. Dacă aveți informații privind un caz de tarifare neclară, adresați-vă autorităților naționale din țara de reședință.

Drepturile pasagerilor în caz de refuz la îmbarcare, întârziere, anulare, repartizarea la o clasă de călătorie superioară sau inferioară prețului de achiziție

Dacă vi se refuză îmbarcarea, zborul are întârziere sau este anulat ori sunteți plasat la o clasă de călătorie superioară sau inferioară celei menționate pe bilet, aveți anumite drepturi în cazul în care plecați de pe un aeroport din UE cu orice companie aeriană sau aterizați pe un aeroport din UE cu o companie din UE ori din Islanda, Norvegia sau Elveția.

În toate aceste situații, compania aeriană are datoria de a vă informa cu privire la drepturile dumneavoastră, care pot varia în funcție de situația specifică.

Întârzieri între 2 și 5 ore și întârzieri de peste 5 ore

Dacă zborul dumneavoastră pleacă cu o întârziere de 2 ore, aveți dreptul la asistență (băuturi, gustări, acces la mijloace de comunicare) și, dacă este necesar, cazare la hotel (inclusiv transportul între aeroport și locul de cazare) în funcție de distanța de zbor și de durata întârzierii.

Dacă întârzierea la plecare este de cel puțin 5 ore, aveți dreptul la o despăgubire. În cazul în care acceptați această opțiune, transportatorul aerian nu este obligat să ofere continuarea călătoriei sau orice alte servicii de asistență.

Dacă zborul dumneavoastră are întârziere și sosește la destinația finală cu cel puțin 3 ore mai târziu decât era prevăzut, pe lângă asistență aveți dreptul și la o compensație financiară.

Despăgubiri pentru întârzieri, în funcție de distanța de zbor

Anularea sau refuzul la îmbarcare

Dacă zborul dumneavoastră este anulat, ați fost informat în acest sens cu mai puțin de 2 săptămâni înainte de data programată sau vi se refuză îmbarcarea aveți dreptul:

să vă continuați călătoria folosind alte mijloace de transport comparabile, puse la dispoziție de compania aeriană sau să primiți o despăgubire sau să beneficiați de transport gratuit către punctul inițial de plecare pentru zborurile de legătură și să primiți o despăgubire între 250 și 600 euro, în funcție de distanța de zbor. Dacă operatorul aerian vă oferă un zbor alternativ și ajungeți la destinația finală cu o întârziere de 2, 3 sau 4 ore, în funcție de distanța de zbor, valoarea despăgubirii poate să scadă cu 50 %.

În caz de redirecționare, aveți dreptul la asistență (băuturi, gustări, acces la mijloace de comunicare) și, dacă este necesar, cazare la hotel (inclusiv transferul către acesta), în funcție de durata întârzierii.

Plasarea la o clasă de călătorie superioară sau inferioară

Dacă sunteți plasat la o clasă de călătorie superioară celei menționată pe bilet, transportatorul aerian nu poate pretinde nicio plată suplimentară.

Dacă sunteți plasat la o clasă de călătorie inferioară, aveți dreptul la rambursarea unui procent de 30 %, 50 % sau 75 % din prețul biletului, în funcție de distanța de zbor.

Dacă există două sau mai multe zboruri de legătură incluse într-un singur bilet, rambursarea nu poate fi plătită decât pentru zborul pe parcursul căruia ați fost plasat la o clasă inferioară, nu pentru întreaga călătorie.

Circumstanțe extraordinare

Dacă zborul este anulat din cauza unor „circumstanțe extraordinare”, cum ar fi condițiile meteorologice nefavorabile sau o grevă a controlorilor de trafic aerian, compania aeriană nu va plăti nicio despăgubire. Cu toate acestea, ea trebuie să vă acorde asistența adecvată pe durata așteptării unui alt mijloc de transport. Aveți, de asemenea, dreptul:

– să vi se ramburseze prețul biletului în termen de 7 zile sau

– să vi se ofere o altă modalitate de transport până la destinația finală, cu prima ocazie sau

– să vi se reprogrameze zborul la o dată ulterioară aleasă de dumneavoastră sau

– să vi se asigure transportul către și de la aeroport, dacă zborul sosește sau pleacă dintr-un aeroport diferit de cel menționat în rezervare.

Plângeri / căi de atac

Zboruri cu plecarea din UE

Dacă vi s-a refuzat îmbarcarea sau dacă zborul a fost anulat ori a avut întârziere și considerați că v-au fost încălcate drepturile de pasager al transportului aerian, puteți înainta o plângere către compania aeriană în cauză.

În mod normal, ar trebui să primiți un răspuns de la compania aeriană în termen de 2 luni. Dacă nu sunteți mulțumit de răspuns, contactați autoritățile naționale din țara UE în care a avut loc incidentul.

În ceea ce privește despăgubirile financiare, dacă operatorul aerian este stabilit în UE și participă la mecanismul de soluționare alternativă a litigiilor (SAL), puteți adresa o plângere unei entități SAL. Dacă ați cumpărat biletul pe internet, puteți transmite plângerea prin intermediul platformei de soluționare on-line a litigiilor.

Zboruri care sosesc în UE (operate de o companie aeriană din UE)

Dacă incidentul a avut loc pe un aeroport din afara Uniunii, dar a implicat o companie din UE, puteți adresa plângerea autorității naționale din prima țară din UE în care intrați.

Bagaje pierdute, deteriorate sau întârziate

Bagaje predate

Dacă bagajele predate la check-in au fost pierdute, deteriorate sau au sosit cu întârziere, răspunderea îi revine companiei aeriene și aveți dreptul la o despăgubire de până la aproximativ 1.220 euro. Cu toate acestea, în cazul în care daunele au fost cauzate de un defect al bagajului, nu aveți dreptul la despăgubiri.

Bagaje de mână

Dacă bagajul de mână este deteriorat, răspunderea îi revine companiei aeriene doar dacă deteriorarea s-a produs din vina sa.

Asigurări de călătorie

Dacă aveți în bagaje articole scumpe, puteți, în schimbul unui comision, să solicitați o despăgubire mai mare (peste 1.220 euro). În acest scop, va trebui să vă adresați companiei aeriene pentru a face o declarație cu privire la conținutul bagajelor, cel târziu la check-in. Totuși, pentru a avea o acoperire suficientă, vă recomandăm să încheiați o asigurare de călătorie.

Depunerea unei plângeri

Dacă doriți să înaintați o plângere cu privire la pierderea sau deteriorarea bagajelor, trebuie să vă adresați în scris companiei aeriene în termen de 7 zile sau în termen de 21 de zile de la primirea bagajelor, dacă acestea au sosit cu întârziere. Nu există un formular standard la nivelul UE.

sursa: europa.euȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Dr. Frențiu Mircea – vicepreședinte Pro România Alba: Apel către români!

Publicat

În această campanie electorală, în plină pandemie de Covid 19 cetățenii cu drept de vot interesați privindu-ne și ascultându-ne pe noi, politicienii, pe sticla televizorului, la radio, pe internet, în paginile ziarelor își pun fireasca întrebare: cine suntem și ce vrem, ca să ne dea votul.

Și pe bună dreptate, cetățenii au acest drept să întrebe și să se gândească bine pentru a evita neîntreruptele succesiuni de erori, de catastrofe și de tragedii ce au adus această minunată țară la marginea prăpastiei.

Oare acei politicieni care au făcut abuzuri și fărădelegi ce s-au dovedit fără rușine și fără scrupule dar mai ales fără iubire de țară mai pot primi dreptul de a li se acorda încredere din nou și din nou la vot, mai au ei autoritatea morală și socială de a ne reprezenta la nivelul primăriilor și consiliilor municipale, la nivelul consililui județean și chiar la nivelul de președinte al consiliului județean?

O să aveți patru buletine de vot și o să vă votați primarul și consiliul local, o să vă votați președintele consiliului județean și consiliul județean. Fiți atenți, stimați români, ascultați cu atenție, judecați cu sinceritate și curaj pe oamenii politici care candidează și care vă cer votul!

Pigmeii egoismului și pigmeii mediocrității vor fi întotdeauna prezenți în politică, depinde de mintea și sufletul dumneavoastră, al alegătorilor, să-i ghiciți și să-i eliminați prin vot.

Țin minte că eu mi-am trăit tinerețea și idealurile mele înainte de 1989, iar 200 g de salam de Sibiu valora în mintea oamenilor societății socialiste multilateral dezvoltate uneori mai mult chiar decât poruncile Decalogului aduse de Moise de pe Muntele Sinaiului poporului evreu.

După Revoluția din 89 abundența de produse occidentale ne-a orbit iar încet, încet o nouă clasă, capitalistă de data aceasta, îmbogățită peste noapte ne-a acaparat iar lozinca ”noi nu ne vindem țara” s-a transformat într-o crudă realitate.

Din păcate România a fost vândută ca o pradă dar nu de armate importante și prin bătălii importante ci a fost predată de bună voie stăpânilor occidentali cu ajutorul cozilor de topor românești care în majoritate au fost politicieni postdecembriști.

În mai puțin de 30 de ani, România a fost deposedată de 821 întreprinderi mari care aveau angajați între 1.000 și 10.000 de muncitori, întreprinderi mici și mijlocii între 1.000 și 2.000 de muncitori și aici aș vrea să amintesc doar de câteva: Fabrica de Camioane Brașov, Fabrica de Tractoare Brașov, Fabrica de Locomotive din Reșița, Craiova și Arad, Fabricile de Tramvaie din Arad, Timișoara și București, Fabrica de Macarale Grele de la Timișoara, Combinatul de Utilaj Greu de la Iași și Cluj (CUG), Combinatul Siderurgic de la Hunedoara, Reșița și Galați care în parte s-a vândut unui investitor indian ce l-a dus la faliment. Am avut fabrici de automobile la Pitești, Craiova și Câmpulung. O mai avem pe cea de la Mioveni și aceasta este vândută francezilor. Am avut și avem fabrici de ciment pe care le-am vândut străinilor, fabrici de sticlă, porțelan și textile, bumbac și lână și celebrul Combinat de Fibre Artificiale de la Săvinești, am avut fabrici de ulei, zahăr, legume și conserve de pește, pește pescuit cu flota comercială și de pescuit care nu mai există de pe vrema lui Băsescu.

Am construit baraje, hidrocentrale mari ca cele de la Porțile de Fier I și II și de la Bicaz, Canalul Dunăre – Marea Neagră, metroul din București, case de cultură, rafinării și multe altele pe care le-am desființat. Agricultura era înfloritoare, la fel și zootehnia. Numai combinatul de la Tomești dădea țării un milion de porci pe an, am avut fabrici de medicamente, îngrășăminte chimice și armament – la Cugir. Înainte de Tomești, combinatul de la Comtim a fost desființat și ungurii fiind deștepți și patrioți au făcut unul similar în Ungaria, vizavi de Comtim la 2 km.

Dacă ne uităm la această țară vedem că ea a fost pustiită mai ceva ca de vizigoții lui Alaric, vandalii lui Genseric, sau hunii lui Attila. Dintr-o țară bogată, industrializată, în 30 de ani ne-am transformat într-o țară distrusă în proporție de 80%, într-o țară de consum. Amintind de blestemul lui Decebal, peste 5 milioane de români au plecat în occident pentru o viață  mai bună și nu cred că se mai întorc. În tot ce se clatină în România, un singur lucru rămâne de netăgăduit: datoria față de Maica Românie.

Încet, încet politicienii noștri au căpătat metehne multiple și în primul rând de-a mușca din adversar ca un câine, de a critica și de-a calomnia, de a avea totul punând interesul personal în fața interesului național, fără a aduna capital moral în fața populației.

A venit momentul să deosebim oamenii poltici de bine de oamenii politici de pradă, a venit momentul să nu mai ascultați, stimați români, promisiuni electorale care se pot transforma în minciuni credibile așa cum spunea doamna Elena Udrea pe sticla televizorului, a venit momentul să nu mai fiți manipulați și să nu mai credeți micile adevăruri inofesive aruncate în ochii dumneavoastră ”ca o nadă la pești” pentru a ascunde marea minciună otrăvită din spatele lor.

A venit momentul ca politicienii de bine din toate partidele politice să se unească printr-un fir roșu care apără interesele cetățenilor și ale țării lăsând la o parte interesul personal.

Eu cred în tinerii politicieni din toate partidele că vor putea face marea schimbare. Îl rog pe Horațiu Florea, președintele Pro România Alba să mă asculte! A venit momentul, tineri politicieni, să nu vă uitați rădăcinile, să nu uităm de martirii și eroii neamului, a venit momentul politicii de construire și nu de dezbinare!

Iar voi, stimați români, întrebați-vă inima, întrebați-vă mintea și sufletul cu cine o să votați și sunt convins că de data asta veți vota în interesul țării păstrându-vă demnitatea fiindcă fără demnitate națiunea română nu va supraviețui!

Mergeți la vot, stimați români, este singurul mijloc democratic de a schimba în bine soarta țării și a județului nostru! Doamne, ocrotește-i pe români!

Dr. Frențiu Mircea – vicepreședinte Pro România Alba

COMANDAT DE PRO ROMÂNIA FILIALA ALBA

PUBLICAT / EXECUTAT DE SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

CUI MANDATAR FINANCIAR COORDONATOR 21200010

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

TRAFIC ÎNGREUNAT între Teiuș și Aiud, din cauza unui accident rutier cu trei automobile implicate

Publicat

politie, IPJ, masina politie

Traficul rutier este îngreunat joi, în jurul orei 15.00, între Teiuș și Aiud, la kilometrul 410, din cauza unui accident rutier cu trei automobile. Potrivit IPJ Alba, în accident au fost implicate trei aumotobile, iar în urma impactului o persoană a fost rănită ușor. 

Cauza probabilă a accidentului este nepăstrarea dinstanței de siguranță în mers.

Circulatia se desfășoară cu restrictii, pe o banda, alternativ. Echipajele de politie lucrează pentru cercetarea la fața locului și fluidizarea traficului.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Pe mâna cui lași municipiul AIUD, după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar

Publicat

Duminică 27 septembrie, după ora 9 seara, vom afla rezultatele alegerilor locale la AIUD şi vom şti cine va fi primarul orașului în următorii 4 ani. 

Orașul este condus în prezent de un primar PNL, Oana Badea. Cuvântul final în privința celui care câștigă alegerile de la Aiud, îl au însă cetățenii care merg la vot.

Citește și Pe mâna cui lași ALBA IULIA după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar, în ordinea de pe buletinul de vot

Aici, pe Alba24, afli prima dată cine a câştigat la alegeri locale 2020 pentru Primăria Aiud.

Primele rezultate ale alegerilor locale 2020 pentru Primăria Aiud vor fi anunţate duminică 27 septembrie după ora 21:00, când se închid urnele în toată ţara.

Alegeri locale, 27 septembrie: Cine candidează în 2020 la Primăria Aiud:

Alexandru Man – PMP

Aurel-Dorin Munteanu – Pro România

Delia-Angela Gheorghita – PSD

Dragoș-Ionuț Crișan – USR

Gheorghe Man – Independent

Ionela-Mariana Danciu – Independent

Iulia-Adriana-Oana Badea – PNL

Mircea-Ciprian Bogdan – ALDE

Conform recensământului efectuat în 2011, populația municipiului Aiud se ridică la 22.876 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 28.934 de locuitori.

Citește și ALEGERI PRIMAR 2020- LISTE OFICIALE: Cine candidează în cele 11 orașe și municipii din Alba. Numele și locul pe buletinul de vot

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă: Echipa PRO România – PRO Aiud

Publicat

Deoarece am fost întrebat, destul de des, cine sunt oamenii din echipa PRO România Aiud, vă rog să-mi permiteți să-i prezint:

1. Liviu Octavian RUSU – inginer, primar, viceprimar și consilier local;

2. Ioan GRUIȚĂ – economist, cu o mare experiență în mediul privat. După o lungă perioadă petrecută în afara țării, s-a întors in Aiud, obținând două mandate de conslier local;

3. Vasile PALCĂU – subinginer, actualmente pensionar, ultimul loc de muncă fiind TO2 – I.M.A.;

4. Șandor HAGYMAS – antreprenor, conduce o firmă care activează în domeniul transporturilor, cu 27 angajați și o cifră de afaceri de peste 2 milioane euro;

5. Domnica Ionela NAZARE – sociolog. A activat în sistemul de pază și apărare în cadrul Penitenciarului Aiud, peste 23 de ani, având și o bogată experiență în accesarea de fonduri europene, expert tip A pe POSDRU;

6. Elena SZEKELY – profesor la Colegiul ”Titu Maiorescu”;

7. Vasile TOȘA – inginer, pensionat ”de la Beny”, cum îi place domniei sale să spună;

Din echipă mai fac parte: Bota Daniel Cristian, Sas Gligor, Balica Adriana, Moloca Larius Ciprian, Țiboc Vasile, Moga Tarfin, Bursa Gligor, Lazăr Ioan, Moloca Liviu, Coltor Teodor și Gruiță Maria.

Personal am ales să nu aplic principiul: ”dacă nu curge, pică”, motiv pentru care, spre deosebire de ceilalți candidați, care s-au înscris primii pe listă, am decis ca eu să închei lista de consilieri locali ai PRO România.

Sunt onorat de a face parte din această echipă, le mulțumesc tuturor pentru încrederea acordată, promit să nu-i dezamăgesc, lucru pe care-l fac și în fața aiudenilor.

Îmi doresc ca 27 septembrie, să fie ziua în care să putem spune:

HAI SĂ FACEM TREABĂ!!!

Ec. Ing. Dorin Munteanu

Candidat PRO România – Pro Aiud

COMANDAT DE PRO ROMÂNIA FILIALA ALBA

PUBLICAT / EXECUTAT DE SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

CUI MANDATAR FINANCIAR COORDONATOR 21200010

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate