Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce faci dacă ai primit amendă pentru lipsă rovinietă, deși ți-ai vândut mașina. Documente care trebuie depuse la Judecătorie

rovinieta online cnair posibile intreruperi plata online

Publicat

Ce faci dacă ai primit amendă pentru lipsă rovinietă, deși ți-ai vândut mașina: Chiar dacă ai respectat legea și ai făcut toate demersurile atunci când ți-ai vândut autoturismul, ești pasibil de amendă, în cazul în care noul proprietar nu își înmatriculează autoturismul sau o face cu întârziere.

Este frustrant și revoltător, mai ales că vinovate de acest lucru sunt instituțiile statului, care nu comunică între ele.

Iar ceea ce ai tu de făcut să contești amenda nu este chiar ușor și la îndemână, pentru că necesită timp pierdut.

Ce trebuie să faci, concret, în cazul în care primești acasă un proces verbal de constatare cu amendă pentru că ai fi circulat pe drumuri naționale fără să ai achitată rovinieta, deși ai vândut autoturismul.

Și, ca să fie mai ușor de înteles, îți povestim pas cu pas cum a procedat Adrian, proprietarul unui autoturism pe care l-a vândut în luna februarie.

Vezi și Noi tarife ROVINIETĂ 2024. Recomandări pentru conducătorii auto

La începutul lunii iulie, acesta a primit acasă un proces verbal de constatare întocmit de un angajat al CNAR în care se specifica faptul că ar fi circulat cu autoturismul, în luna aprilie, pe un drum național și nu avea achitată rovinieta.

Acesta a sunat la CNAR, unde angajații i-au spus foarte relaxați că astfel de cazuri sunt la ordinea zilei și că, din păcate, singura modalitate de a contesta amenda este să depună documente justificative la Judecătorie.

Ce faci dacă ai primit amendă pentru lipsă rovinietă: Documente care trebuie depuse la Judecătorie

În primul rând, se impune un drum la Taxe și Impozite Locale, unde trebuie să achiți taxa de timbru de 20 de lei.

Apoi, copii după toate documentele care arată că nu mai ești tu proprietar, respectiv:

  • Copie după contractul de vânzare-cumpărare vizat
  • Declarația pentru scoaterea din evidență a mijloacelor de transport (se obține de la Taxe și Impozite, odată cu vânzarea autoturismului).

Pe lângă acestea, trebuie intocmită o contestatie a sancțiunii CNAIR pentru lipsa rovinietei, document care trebuie depus la judecatorie in două exemplare.

  • Important: să îți iei neaparat număr de inregistrare, ca să poți dovedi că ai depus contestație în termen de 15 zile de la primirea procesului verbal.

Pe internet circula foarte multe modele de contestatie, semn ca mulți foști proprietari se află în această situație.

Pe lângă actele de mai sus, mai e nevoie de o copie după cartea de identitate.

Un ultim drum l-a făcut Adrian la Poliție, la Serviciul Înmatriculari, unde polițistul a confirmat faptul că autoturismul este radiat și înmatriculat pe altă persoană.

Însă polițistul a dat din umeri întrebat fiind de ce nu comunică instituțiile statului (Poliția, Serviciul Taxe și impozite și CNAIR) în așa fel încât o persoană, care a respectat tot cee ce avea de făcut, să nu fie nevoită să demonstreze că nu a comis nicio ilegalitate și că nu trebuie să plătească o amendă pentru o contravemție făcută de altă persoană.

Cât este amenda pentru rovinietă în 2024

Amenda pentru lipsa rovinietă variază între 250 și 500 de lei.

Pentru camioanele de mare tonaj, amenda poate ajunge până la 4.500 de lei.

Dacă nu știi când expiră rovinieta, poți verifica valabilitatea acesteia pe site-ul Companiei Naționale de Drumuri (CNADNR), introducând numărul de înmatriculare și seria șasiului în secțiunea „verificare rovinietă”.

Cât costă rovinieta

Prețuri rovinietă pentru autoturismele categoria A sunt:

  • 12,43 lei pentru o zi,
  • 16,40 lei pe 10 zile,
  • 26,34 lei pe 30 de zile,
  • 41,75 lei pe 60 de zile
  • 139,16 lei pentru 12 luni.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate