Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Ce finanţări nerambursabile au la dispoziţie PFA şi firmele care vor să deschidă sau să modernizeze restaurante în 2017. Condiţii de accesare

Publicat


restaurant ospatar serviciiÎn anul 2017, persoanele fizice autorizate sau firmele care vor să deschidă afaceri în domeniul alimentaţiei publice ori vor să le dezvolte au la dispoziţie mai multe tipuri de finanţări, europene sau de stat.

Pentru clasa CAEN 5601 – Restaurante, indiferent de forma de organizare juridică sau specificul restaurantului, ce include activitățile de servire a mesei pentru clienți, precum servirea la masă a preparatelor, autoservirea dintr-un galantar cu produse ori servirea mesei în incintă, dar și livrarea la domiciliu a preparatelor culinare sunt disponibile fonduri financiare prin intermediul a cinci programe: Programul Național de Dezvoltare Rurală 6.2 pentru înființarea unor activități non-agricole în spațiul rural (PNDR 6.2.), Programul Național de Dezvoltare Rurală 6.4 pentru înființarea și dezvoltarea unor activități non-agricole în spațiul rural (PNDR 6.4.), Programul Operațional Regional 2.2 pentru dezvoltarea microîntreprinderilor,dar și a întreprinderilor mici și mijlocii (POR 2.2), Programul România Start-Up Nation și Programul Comerț și Servicii.

Sunt accesibile atât în mediul rural, cât și în oraşe, iar solicitanții eligibili sunt persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (ÎI), întreprinderile familiale (ÎF), dar și societățile cu răspundere limitată (SRL) și societățile debutante (SRL-D).

Fonduri nerambursabile pentru restaurante în mediul rural

Prin PNDR, se finanțează înființarea, extinderea și modernizarea restaurantelor din zonele cu potențial turistic ridicat, dar insuficient dezvoltate din punct de vedere turistic (conform Ordinului nr. 65/2013 privind clasificarea structurilor de primire turistice).

PNDR 6.2 – destinat înființării unor activități non-agricole în spațiul rural include finanţări de maximum 50.000 de euro (proiectele fiind finanţate 100%; 70% în avans – 35.000 de euro). Activitatea finanțată trebuie să fie demarată cu ocazia proiectului, nefiind acceptată modernizarea unei activități deja desfășurate.

Beneficiari eligibili: PFA, ÎI, IF, SRL (microîntreprinderile și întreprinderile mici, cel mult 49 de angajați și o cifră de afaceri de cel mult 10 milioane de euro).

Cerinţe: termen de cel mult nouă luni pentru demararea proiectului; proiectul să fie finalizat în cel mult cinci ani; tranşa a doua a ajutorului se acordă în condiţiile implementării complete a planului de afaceri și îndeplinirii obligațiilor asumate prin planul de afaceri și contractul de finanțare; beneficiarul trebuie să obţină, până la solicitarea tranșei a doua, venituri de cel puțin 30% din valoarea avansului (cel puțin 10.500 de euro); în caz contrar, finanțatorul va recupera integral avansul acordat; finanțatorul poate aplica penalități și corecții financiare corelate cu gradul de neîndeplinire al proiectului.

Cheltuieli eligibile: realizarea construcțiilor și dotarea spațiului, conform activității desfășurate; plata salariilor și a contribuțiilor sociale; achiziția de mărfuri, materii prime, materiale consumabile; realizarea unui site de prezentare a serviciilor de alimentație publică; orice altă cheltuială necesară.

PNDR 6.4 – pentru înființarea și dezvoltarea unor afaceri non-agricole în spațiul rural. 200.000 de euro /proiect (70% finanţare de la stat)

Beneficiari eligibili: PFA, ÎI, IF, SRL (microîntreprinderile și întreprinderile mici, cel mult 49 de angajați și o cifră de afaceri de cel mult 10 milioane de euro).

Cum se acordă: ajutorul financiar nerambursabil este de cel mult 200.000 de euro, iar decontarea este de 70% din valoarea cheltuielilor eligibile. Beneficiarul va trebui să asigure o contribuție proprie de 30%, dar și finanțarea tuturor cheltuielilor neeligibile care pot interveni în proiect.

Beneficiarii vor primi decontarea cheltuielilor efectuate din fonduri proprii. Sunt permise cel mult cinci tranșe de plată în cadrul implementării proiectului, fiind posibilă şi o singură tranşă pentru implementarea întregului.

Cheltuieli eligibile: realizarea de construcții, branșamentul la utilități, împrejmuirea terenului și amenajarea curții interioare; achiziția de echipamente, utilaje, instalații de lucru; achiziția de dotări și mobilier specific; achiziția de echipamente IT și soluțiile software aferente; cheltuielile de consultanță și proiectare. Nu se pot deduce cheltuielile legate de salarii, contribuții sociale, materii prime și materiale și alte cheltuieli de acest tip.

Fonduri nerambursabile pentru restaurante în mediul urban

În cadrul POR 2.2, proiectele se pot depune în perioada 23 februarie – 23 august 2017, de către întreprinderile ce au cel puțin un an fiscal integral și cel puțin trei angajați la data ultimului bilanţ încheiat.

Se poate obţine finanţare de maximum 1 milion de euro pe proiect. Finanţarea este de maximum 70% din valoarea eligibilă în cadrul microîntreprinderilor și întreprinderilor mici şi 60% din valoarea eligibilă în cadrul întreprinderilor mijlocii.

Procentul ajutorului nerambursabil este mai scăzut cu 15% în cazul proiectelor implementate în regiunea de Vest. De asemenea, doar întreprinderile mijlocii pot implementa proiecte în spațiul rural, celelalte categorii de societăți putând primi finanțare doar pentru restaurante doar în mediul urban.

Cheltuieli eligibile: realizarea construcției, a amenajărilor interioare; achiziția de echipamente, utilaje; achiziția de mobilier și dotări specifice; plata serviciilor de consultanță și proiectare; implementarea unor standarde de management al calității și protecției mediului, dacă este cazul.

Fonduri naționale pentru restaurante

Programul România Start-up Nation

– finanţare de maximum 44.000 de euro pe proiect (100% finanţare de la stat)

– beneficiari eligibili: întreprinderile înregistrate la Registrul Comerțului după data publicării programului în Monitorul Oficial (termenul estimat pentru lansarea acestui program de finanțare este 1 mai 2017).

– cheltuielile eligibile: vor fi anunțate în cadrul normelor de aplicare ce vor fi publicate la finalul lunii februarie 2017 (exemple: achiziția unui spațiu, dotarea cu echipamente și mobilier și realizarea unui site de prezentare).

Programul Comerț-Servicii

– finanţare de maximum 250.000 lei (55.000 de euro) pe proiect (ajutor financiar nerambursabil de cel mult 90% din valoarea eligibilă a proiectului)

– beneficiari eligibili: SRL cu vechime de cel puțin doi ani la momentul depunerii cererii de finanțare.

– proiectele pot fi implementate în toate regiunile de dezvoltare din țară, atât în mediul urban, cât și rural.

– cheltuieli eligibile: achiziția unui spațiu pentru desfășurarea activității; achiziția de echipamente, dotări și mobilier; realizarea unui site de prezentare a serviciilor întreprinderii.

sursa: avocatnet.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

SFÂNTUL NICOLAE: De ce Moșul apare pe un cal alb. Semnificații ale sărbătorii din 6 decembrie

Publicat

Se spune că Moș Nicolae vine pe un cal alb, iar Moș Crăciun într-o sanie trasă de reni. Cunoscut și sub numele de Sân-Nicoară, despre Sfântul Nicolae se spune că păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el, pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte, unde va lăsa lumea fără căldură și lumină. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO-VIDEO: INCENDIU la Vințu de Jos. Acoperișul unei case, mistuit de flăcări

Publicat

Un incendiu a izbucnit joi seara, în jurul orei 21:35, la acoperișul unei case aflate în localitatea Vințu de Jos. Potrivit ISU Alba, Garda de Intervenție Sebeș în cooperare cu SVSU Vințu de intervin pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case în localitatea Vințu de Jos. UPDATE, ora 22:25 – Potrivit […]

Citește mai departe
Publicitate

AIUD

FOTO: Gala performerilor, la Aiud. Elevii olimpici și profesorii pregătitori, premiați de autoritatea locală. LISTA

Publicat

Excelența în educație a fost apreciată și recompensată joi, în cadrul Galei Performerilor, la Aiud. Elevii unităților de învățământ din municipiu care au obținut rezultate excepționale la olimpiadele școlare naționale și internaționale dar și profesorii care i-au pregătit au fost recompensați de autoritatea publică locală. Potrivit reprezentanților Primăriei Aiud, recompensa financiară s-a acordat conform HCL […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: INCENDIU la Alba Iulia. Un autoturism a luat foc, pe strada Arnsberg

Publicat

Un incendiu a izbucnit joi seara la compartimentul motor al unui autoturism aflat pe o stradă din municipiul Alba Iulia. Potrivit ISU Alba, Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine pentru lichidarea unui incendiu aparut la compartimentul motor al unui autoturism în municipiul Alba Iulia pe strada Arnsberg. Pompierii intervin cu o autospecială de stingere cu […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate