Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce nu știai despre cea mai prestigioasă instituție de învățământ din Alba. Scurtă istorie a Colegiului HCC din Alba Iulia

Publicat

Liceul de stat din Alba Iulia a fost primul înființat în Transilvania după Unirea din 1918. Fondat în 1 februarie 1919, liceul a fost denumit „Mihai Viteazul”.

Noua instituție de învățământ nu a avut, însă, un local propriu, în prima fază a existenței sale din deceniile interbelice, astfel că a schimbat mai multe spații din oraș.

Primul a fost în clădirea în care activează astăzi Liceul de Muzică și Arte Plastice „Regina Maria”. Cursurile au început atunci cu 300 de elevi distribuiți în cinci clase.

Piatra de temelie a noului sediu al Liceului s-a pus în 1923, pe un teren de patru hectare, situat în zona vestică a cetății, pe Platoul Romanilor. Lucrările s-au finalizat abia în 1940.

Înainte ca imobilul să fie funcțional, a servit, totuși, ca sediu pentru alte instituții. În 1938, spre exemplu, Alba Iulia devenea capitala Ținutului Mureș, iar Rezidența Regală a Ținutului a activat în clădirea liceului.

Clădirea a început să servească scopului pentru care a fost construită începând cu anul școlar 1940-1941. Peste doar patru ani, liceul era evacuat. Clădirea a intrat în slujba armatei sovietice, care a organizat aici un spital militar.

Calitatea corpului profesoral a reprezentat un argument important în creșterea prestigiului liceului. Au predat aici profesori de înaltă ținută, oameni importanți cel puțin pentru mediul științific și cultural local.

Unul dintre cei care și-a pus amprenta asupra dezvoltării liceului a fost Ioan (Nelu) Muntean, profesor de geografie și director, care a impus o disciplină greu de imaginat astăzi într-o instituție de învățământ, dar care a dat rezultate.

Din anul 1965, liceul și-a schimbat denumirea în Școala secundară „Horea, Cloșca și Crișan”. Și în zilele noastre poartă numele conducătorilor Răscoalei de la 1784, dar are rang de Colegiu Național, și este una dintre instituțiile de învățământ preuniversitar de prestigiu din județul Alba.

Sursă informații și foto: AlbaIuliaqr.co

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    sâmbătă, 03.08.2019 at 22:07

    Pentru detalii mult mai ample cautati pe You Toub filmulete prezentate de prof. Goia. Interesant.

  2. Cornel

    luni, 05.08.2019 at 05:06

    Eroare, clădirea Liceului „Regina Maria” a fost cea de a treia în care a funcționat Liceul „Mihai Viteazul”. Pentru o corectă informare, vă recomand https://youtu.be/nLywitQ8uD0

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax