Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce pățești dacă nu plătești o amendă: Riscurile la care te expui și în ce situație poți ajunge la închisoare

Publicat

O întrebare frecvent întâlnită în rândul românilor este „Ce pățesc dacă nu achit o amendă?”

În România, puteți fi sancționați cu două tipuri de amenzi, în funcție de legile pe care le încălcați: amendă contravențională sau amendă penală.

În cazul în care primim o amendă, cel mai indicat este ca aceasta să fie achitată în maximum 15 zile de la emiterea acesteia, întrucât cuantumul acesteia este redus cu 50% în acest termen.

Astfel, dacă pe procesul verbal este trecută suma de 1.300 de lei, în termen de 15 zile trebuie achitată suma de 650 de lei. Dacă termenul este depășit, suma va trebui să fie plătită în integralitate.

Ce se întâmplă dacă nu plătești o amendă contravențională

Cele mai des întâlnite amenzi contravenționale sunt cele primite pentru încălcarea regulilor de circulație, precum depășirea vitezei limită sau parcarea în locuri nepermise.

La fel ca în cazul oricărui tip de amendă, cel mai indicat este ca aceasta să fie achitată în termen de 15 zile, atunci când cuantumul acesteia este redus la jumătate.

Deși legea nu mai permite plata acestor amenzi direct polițistului care le aplică, statul pune la dispoziție plata online pe platforma ghiseu.ro, pentru cei care nu pot ajunge fizic la ghișeele Direcțiilor de Taxe și Impozite.

Dacă nu plătiți o astfel de amendă, există posibilitatea ca în primă fază autoritățile să vă trimită o notificare. Ulterior, se poate ajunge până la poprirea conturilor bancare, sau chiar reținerea unor sume direct de la angajator.

Unii cetățeni mizează pe faptul că amenda se prescrie la cinci ani după ce a fost săvârșită contravenția, însă acest termen se reînnoiește de fiecare dată când se emite o notificare de către autorități.

De asemenea, polițiștii au obligația de a trimite un proces-verbal de constatare și sancționare către primării. Ulterior, persoanele sancționate vor fi somate de către Direcțiile de Taxe și Impozite. Odată somate, acestea au obligația ca în termen de 15 zile să achite suma cerută de stat.

Dacă ajungi în situația în care autoritățile locale îți trimit o somație acasă și tot nu achiți amenda, atunci lucrurile devin mai complicate. Mai exact, poți ajunge chiar și la executare silită. Important de menționat e faptul că acest lucru este valabil doar atunci când suma este mare. Practic vorbim de situația în care mai multe amenzi neplătite se adună.

Direcțiile de taxe si impozite locale au posibilitatea de a obține conturile bancare ale debitorilor, adresa și locul de muncă.

Băncile au obligația de transmitere a situației conturilor persoanelor fizice sau juridice către Banca Națională a României, care mai departe poate transmite lista la Ministerul Finanțelor Publice iar acesta pune la dispoziția direcțiilor locale de colectare la bugetele locale toate datele de care au nevoie.

In situația în care nu ai un cont bancar, direcțiile locale apelează la Inspectoratul Teritorial de Munca pentru a obține detalii despre locul tău de muncă, după care se instituie poprire pe veniturile salariale.

Ce este amenda penală și ce se întâmplă dacă nu este plătită

În dreptul penal român există trei pedepse principale: pedeapsa detențiunii pe viață, pedeapsa cu închisoarea și pedeapsa amenzii penale.

În cazul amenzii penale, pentru a fi aplicată, este necesar ca persoana în cauză să fi săvârșit o infracțiune, spre de exemplu, conducerea unui vehicul cu dovada de circulație expirată sau cu permisul anulat, o infracțiune de furt simplu și așa mai departe.

„Cuantumul amenzii se stabileşte prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei şi 500 lei, se înmulţeşte cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile şi 400 de zile.

Instanţa stabileşte numărul zilelor-amendă potrivit criteriilor generale de individualizare a pedepsei.

Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se stabileşte ţinând seama de situaţia materială a condamnatului şi de obligaţiile legale ale condamnatului faţă de persoanele aflate în întreţinerea sa”, se arată în textul de lege.

Dacă o amendă penală nu este plătită în termenul de trei luni de la emiterea acesteia, situația se complică. Pentru cei care refuză în mod voit achitarea acesteia, zilele-amendă se vor transforma în zile de închisoare.

În cazul celor care nu plătesc amenda din motive obiective, cum ar fi lipsa fondurilor, se ia în calcul transformarea zilelor-amendă în zile de muncă în folosul comunității.

Nu se va înlocui amenda penală cu munca în folosul comunității, dar nici cu închisoare dacă starea de sănătate a condamnatului nu permite prestarea acestei munci neremunerate în folosul comunității, scrie e-avocatul.ro.

Dacă amenda a fost înlocuită cu muncă în folosul comunității și nu a fost prestată această muncă, fiecare zi de muncă în folosul comunității se va înlocui cu închisoare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax