Connect with us
Advertisement

Eveniment

Ce poate conține ciorba de burtă din restaurante. Ce au descoperit specialiștii, după analiza unor produse

Publicat

Ce conține ciorba de burtă din restaurante. InfoCons a făcut un studiu pe ciorbe de burtă cu privire la ingredientele și valorile nutriționale ce se comercializează în restaurante. Analiza a fost realizată pe 65 de preparate.

Studiul a evidențiat că astfel de produse pot conține aditivi alimentari (E-uri).

Conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora de unde consumatorii pot comanda online produsele situația este următoarea:

  • gramajul pe porţie de ciorbă de burtă variază între 100 şi 571 de grame.
  • valoarea calorică raportată la 100 grame este cuprinsă între 24 kcal și 285 kcal , media fiind de 135 kcal
  • cantitate de sare raportată la 100 de grame de ciorbă de burtă variază între 0.1 grame – 5.54 grame
  • cantitate de zahăr raportată la 100 de grame de ciorbă de burtă variază între 0.45 grame – 2.96 grame

Organizația Mondială a Sănătății recomandă 5 grame/zi de sare și o cantitate de 25 grame/zi de zahăr.

Ce poate conține ciorba de burtă. Aditivi

Potrivit InfoCons, numărul de aditivi alimentari variază între 0-14, însă media numericului de aditivi alimentari (E-uri) este de 5.

Aditivi frecvent întâlniți:

  • acid ascorbic (E300)
  • dioxid de sulf (E220)
  • lactat de sodiu (E325)
  • acetati de sodiu (E262)
  • difosfati (E450)
  • trifosfati (E451)
  • polifosfati (E452)
  • nitrit de sodiu (E250)
  • acid acetic (E260)
  • caramel (E150a)
  • acid sorbic (E200)
  • propionat de calciu (E282)
  • zaharină (E954)
  • amidon modificat (E1422)
  • monoglutamat de sodiu (E624)
  • guanilat disodic (E627)
  • inozinat disodic (E631)
  • extract de rozmarin (E392)
  • curcuma (E100)
  • iodat de potasiu, ferocianura de potasiu (E536)
  • acid citric (E330)
  • metabisulfit de sodiu (E223)
  • guma xantan (E415)
  • difosfat de potasiu (E450)
  • tartrat de potasiu (E336)
  • monogliceride (E471)
  • guma guar (E410)
  • dextroza  guma carruba (E410)
  • lecitine (E322) , ribonucleotide disodice (E635)

”Fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm on line operatorul economic trebuie să respecte prevederile Ordinului ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective”, atenționează InfoCons.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement