Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce postaţi pe profilul personal de Facebook este în spaţiu public. Decizie irevocabilă la Înalta Curte de Casație și Justiție

Publicat

facebook-sign-89 Informaţiile din profilul personal de Facebook sunt din spaţiu public, nu sunt private, arată o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Chiar dacă sunt accesibile unui număr restrâns de persoane, contul de pe reţeaua de socializare şi postările aferente se supun regulilor ce se referă la spaţiul public.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondat recursul unui fost director din Prefectura Mureş care a contestat o sancţiune primită în 2012 de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării din cauza unei postări pe pagina personala de Facebook. Decizia instanţei a fost pronunţată în 27 noiembrie, iar cazul este o premieră pentru România, ţară unde Facebook are peste şapte milioane de useri.

În cazul decis în justiţie, Mircea Munteanu Nicolae, fostul director de cabinet al prefectului din Târgu Mureş, a postat pe pagina personală de Facebook, în timpul protestelor împotriva Guvernului Boc de la începutul anului 2012, mesajul „Arbeit macht frei – asta să înţeleagă protestatarii”. Apoi a fost sancţionat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru “propagandă naţionalistă „. Bărbatul a contestat hotărârea în instanţă, pe motiv că pagina sa de pe reţeaua de socializare este spaţiu privat, nu public.

Instanţa a fost însă, de altă părere. Decizia ÎCCJ este definitivă şi irevocabilă, iar Curtea de Apel Târgu Mureş, a motivat, în 2013, că „reţeaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate, cu o căsuţă poştală electronică. Profilul său personal pe Facebook, chiar dacă este accesibil doar prietenilor, adică unui grup restrâns de persoane, tot public este, oricare dintre <<prieteni>> putând distribui informaţiile postate de titularul paginii”.

sursa: hotnews

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax