Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Ce prevede contractul educațional pe care părinții îl semnează la înscrierea copilului în clasa pregătitoare sau liceu. Document

Publicat

Contractul educațional, pe care părinții îl semnează cu școala, la începutul clasei pregătitoare pentru copii lor este prevăzut în noul Regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ, ce va intra în vigoare de la 5 septembrie.

Acesta este valabil pe toată perioada de școlarizare în cadrul unității de învățământ și include drepturile și obligațiile reciproce ale părților. Un contract similar este semnat și la intrarea la liceu.

Documentul nu are modificări față de regulamentul anterior, dar este particularizat la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin decizia consiliului de administraţie, după consultarea consiliului de părinţi al unităţii de învăţământ, potrivit edupedu.ro.

Contractul educațional – drepturi și obligații

Obligații pentru școli:

  • asigurarea condițiilor optime de învățare
  • să se asigure că personalul din învăţământ nu aplică pedepse corporale şi nu agresează verbal sau fizic elevii
  • să se asigure că personalul didactic evaluează elevii direct, corect şi transparent şi nu condiţionează această evaluare sau calitatea prestaţiei didactice la clasă de obţinerea oricărui tip de avantaje
  • să desfăşoare în unitatea de învăţământ activităţi care respectă normele de moralitate şi nu pun în niciun moment în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor/elevilor, respectiv a personalului unităţii de învăţământ
  • să se asigure că în unitatea de învăţământ sunt interzise activităţile de natură politică şi prozelitism religios.

Părinții sau reprezentanții legali ai elevului:

  • au obligația de a trimite copilul în colectivitate numai dacă nu prezintă simptome specifice unei afecţiuni cu potenţial infecţios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăţi de respiraţie, diaree, vărsături, rinoree etc.)
  • trebuie să ia legătura cu educatoarea/ învăţătorul/ profesorul diriginte, cel puţin o dată pe lună, pentru a cunoaşte evoluţia copilului/ elevului.

Pentru elevi:

  • obligația de a avea un comportament civilizat şi o ţinută decentă în unitatea de învăţământ
  • nu au voie să organizeze sau să participe la acţiuni de protest altfel decât este prevăzut în Statutul elevului sau să nu aducă jigniri față de colegi și personalul școlii.

Vezi Model Contract educațional 2022

Noutăți din Regulament

În noul ROFUIP sunt incluse mai multe noutăți în sistemul de învățământ, printer care: elevii nu mai pot fi exmatriculați, colectarea de bani de către părinți pentru atenții destinate profesorilor este eliminată, transferul elevilor de clasa a IX-a se va putea face doar în situații medicale deosebite, va fi încheiată o singură medie anuală pe disciplină, iar elevii vor beneficia de un plan de învățare individualizat.

sursă: edupedu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax