Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce prezic astrele în 2016 pentru Capricornul Hava, Vărsătorul Dîrzu sau Scorpionul Potor? Horoscopul politicienilor din Alba


Publicat

Mai mulți bani,  schimbări în funcție sau poate chiar schimbarea partidului.  Anul 2016 va fi unul dificil pentru politicienii din Alba. Pe lângă alegerile care le bat la ușă se pare că se anunță schimbări din toate părțile, inclusiv sentimental. 

În Anul Maimuței, orice este posibil pentru că eforturile naturale sunt stimulate, iar acest lucru duce la îndeplinirea obiectivelor. Energia și veselia maimuțelor (potrivit horoscopului chinezesc) se vor reflecta și în lumina noului an care va fi unul mult mai bun decât 2015.

Horoscop politicieni

florin romanVicepreşedintele PNL, Florin Roman, s-a născut pe 22 aprilie 1974, în zodia Taurului. Anul 2016 îi aduce frustrări și nesiguranță în viața profesională, asta până în septembrie, când va găsi o cale spre înflorire.
Potrivit astrelor, anul care urmează poate să îi aducă lui Roman neliniște din cauza finanțelor, chiar dacă va avea intuiţii remarcabile sau idei eficiente din care se pot face bani.

În general, relaţiile lui nu trec prin cea mai fericită perioadă, iar asta indiferent că este vorba de cuplu, asocieri, colaborări sau amiciţii. Există posibilitatea să se reactiveze probleme mai vechi, să afle lucruri care îl supără sau îl dezamăgesc, să comită erori de apreciere, să traversezeze situaţii neclare, greu de definit.

Din punct de vedere al sănătății, se încadrează în limite normale în 2016, ba chiar se întrevede un surplus de energie. Acum ar fi un moment excelent pentru a începe să practicie un sport sau alt gen de mişcare (aerobic, alergare, dans etc.) pentru a consuma excedentul de energie fizică şi a se menţine în formă.

Lunile octombrie-decembrie 2016 sunt favorabile luării unor măsuri ferme privind stilul de viaţă. Se anunță colaborărilor şi contractelor, noi alianţe, victorie în competiţii şi în lupta cu concurenţa. Decembrie 2016 promite şanse mărite de avansare şi recunoaştere.

 

alin cucuiÎn zodia Gemenilor avem un primar şi un vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Este vorba despre  Alin Cucui, născut pe 31 mai 1976 şi Gheorghe Valentin Rotar, primarul oraşului Blaj, născut pe 7 iunie 1964.

Astrele spun că 2016 este un an important pentru casă şi familie.

Cei doi ar putea cumpăra, construi, extinde sau moderniza unui spaţiu de locuit sau s-ar putea muta într-o locuinţă mai mare sau măcar să achiziţioneze unele bunuri sporesc estetica, confortul sau valoarea domiciliului.

În unele cazuri, evenimente similare pot viza şi alte proprietăţi cum ar fi curtea, grădina, terenurile deţinute, eventual un sediu de firmă, un spaţiu comercial, un atelier. Poate redecorează, construieşte o anexă sau investeşte pentru o livadă, un teren agricol.

gheorghe-rotarPrimele nouă luni din 2016 s-ar putea dovedi problematice pentru relaţiile de cuplu, prietenie, asocieri şi colaborări. Saturn îi va face să aibă exigenţe mai mari vizavi de ceilalţi sau, invers, să se lovească de lipsă de cooperare, bunăvoinţă şi flexibilitate din partea acestora. Vor avea nevoie de multă răbdare şi diplomaţie pentru a evita ciocnirile şi chiar rupturile, mai ales în perioada martie-mai şi în luna august 2016.

Cariera lor va decurge şi ea destul de dificil până în toamnă. Climatul relaţional şi profesional se îmbunătăţeşte considerabil începând din septembrie 2016.

2016 este însă interesant sub aspectul activităţilor colective, organizaţionale sau care reunesc laolaltă mai mulţi oameni care au obiective comune.

 

Senatorul Teodor Atanasiu este născut în data de 23 septembrie 1962 și este în zodia Balanță.

atanasiu2016 este un an mixt, care îi dă bătăi de cap, dar îi poate aduce şi mari împliniri. Interesele intelectuale sunt acum mai profunde, mai serioase, iar judecata mai înţeleaptă.

Se pare că a venint momentul ca senatorul să facă un efort mental susţinut: să redacteze o lucrare, să începă studiul unei limbi străine cu gramatică dificilă, să înveţe pentru un examen pe care l-a tot amânat sau – de ce nu? – să te apuce de şah.

În 2016, unele dintre cele mai importante evenimente pentru Balanțe vizează relaţiile. Tendinţa de bază este de consolidare, dar pe baze noi. Se produc anumite schimbări care avantajează pe termen lung viaţa de cuplu a senatorului, dar pentru asta este posibil ca iniţial să trebuiască să traverseze o perioadă mai turbulentă, eventual să ia nişte decizii pe care, cel mai probabil, le-a tot amânat.

Şi viaţa profesională ar putea trece printr-o perioadă oarecum fluctuantă în prima parte a lui 2016, când se pare că se află în căutare de soluţii menite să o facă mai rentabilă şi, totodată, mai plăcută.

În ceea ce priveşte sănătatea este un sector care cere monitorizare continuă până în septembrie 2016.

Așadar, până în septembrie 2016 este recomandat să evite excesele, să încerce să adope un stil de viaţă cât mai ordonat şi să își facă controalele medicale necesare, ori de câte ori este nevoie. În caz de complicaţii, este bine să ceară şi o a doua părere.

calin potorDeputatul MP, Clement Negruţ, născut pe 17 noiembrie 1964 şi deputatul PSD, Călin Potor, născut pe 12 noiembrie 1959 sunt, ambii, Scorpioni.

În anul care urmează le este recomandat să se îndrepte către studiul unor subiecte care îi pasionează, să înveţe să discute sincer şi onest cu cineva apropiat despre ceea ce îi frământă, să încerce să-și însuseşească câteva tehnici de relaxare mentală sau să întreprindă ceva pentru dezvoltarea lor personală.

Anul 2016 este în mod particular potrivit pentru a găsi un prieten sau un grup care să îi ajute în aceste direcţii.

 

clement negrutÎn 2016 și 2017 munca Scorpionilor tinde să se ordoneze, apar strategii de lucru mai eficiente, înnoiri sau upgrade-uri bine chibzuite, care conduc la progres. Tenacitatea şi rezistenţa la efort cresc, iar viaţa profesională a Scorpionilor tinde să se aşeze pe o bază solidă.

Cei doi vor trebui să muncească mai din greu pentru bani și să nu facă risipă.

În primăvară-vară situația lor financiară are un grad destul de înalt de impredictibilitate. N-ar fi rău să-ţi constitui din vreme un fond de economii.

 

alexandru peresViceprimarul oraşului Alba Iulia, Paul Voicu, născut pe 17 decembrie 1962 şi senatorul PNL, Alexandru Pereş, născut pe 20 decembrie 1952 fac parte din zodia Săgetătorului.

Anul 2016 nu este un an prea uşor pentru cei doi.

Vor resimţi un oarecare disconfort, fiindcă firea independentă şi dornică de libertate a Săgetătorului nu prea tolerează să-i fie restricţionate gradele de autonomie, iar Saturn aduce de obicei obligaţii, îngrădiri, întârzieri sau obstacole.

Ca să aibă succes, în 2016 este bine să se concentrezi pe obiective puţine şi importante, cărora ştiu sigur că le pot face faţă.

Paul Voicu Proiectele noi, pe care vor să le deruleze în viteză, pot să meargă greu sau să îi solicite excesiv. Cel mai avantajos ar fi să se implice cu bună ştiinţă într-un proiect de durată, de la care să nu aştepte rezultate imediate. Dacă vor lucra la el cu consecvenţă şi spirit de răspundere, peste o un timp îţi va oferi mari satisfacţii.

Până în septembrie 2016 au aspiraţii înalte şi planuri de anvergură. Statutul şi prestigiul li se îmbunătăţesc, apar noi deschideri şi şanse mari de succes. Trebuie să încerce să fie raţionali, să nu-și supraestimeze şansele şi să nu înceteze să se străduiască.

Începând din septembrie 2016 veți găsi uşor susţinere şi protecţie, iar implicarea în viaţa socială, angrenarea în acţiunile colective sau în activităţile unei organizaţii le vor fi benefice. Își lărgesc cercul prietenilor, pătrund în sfere importante.

mircea havaPrimarul oraşului Alba Iulia, Mircea Hava, născut pe 26 decembrie 1956, este Capricorn.

Până în septembrie 2016, primarul ar putea să își lărgească orizontul, atât fizic cât și şi mental. Fizic – prin călătorii şi contacte cu cei de departe, mental – printr-o implicare activă în acţiuni de natură culturală, ştiinţifică, universitară, editorială sau spirituală.

Se poate să îl tenteze ideea de a adera la un curent de gândire anume, spiritual sau religios. În cazul acesta, trebuie să-și păstreze raţiunea şi să se ferescă de mentorii lipsiţi de onestitate şi de falşii guru, care încearcă să-ţi imprime convingeri dubioase, manipulându-te cu concepte frumoase dar găunoase şi urmărind, de fapt, scopuri personale meschine.

Cel mai bine ar fi să folosească forţa mentală pentru studiu şi pentru consolidarea culturii generale. Trebuie să rămână cu picioarele pe pământ şi să se păstreze în limitele preceptelor morale tradiţionale, care cultivă cinstea, dreptatea, sinceritatea şi simţul onoarei.

În septembrie 2016, Jupiter intră în casa carierei Capricornului, promiţându-i un an de succes, ascensiune şi prosperitate materială.

Totuți s-ar putea să aibă o pagubă în casă, o supărare în familie, un necaz legat de un prieten ş.a. Saturn i-ar putea submina sănătatea, tăcut şi progresiv, deci este bine să o monitorizezi non-stop.

Este recomandat să conducă prudent, să verifice starea tehnică a maşinii şi să aibă grijă în deplasări, fiindcă există un risc de accidentări. Trebuie să fie cu ochii în patru, mai ales în martie-mai și august-septembrie 2016, când efectele saturniene sunt potenţate de prezenţa în casa a douăsprezecea a lui Marte, aflat în ciclul retrogradării.


jidveian dirzuLa începutul lunii februarie îi aniversăm pe preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, născut pe 1 februarie 1967 şi pe Adrian Teban, primarul oraşului Cugir, născut pe 2 februarie 1972 și pe consilierul local Ovidiu Jidveian născut în 8 februarie 1981, toți în zodia Vărsător.

Astrele le spun celor trei că anul care vine le este recomandat să intre într-un grup, sau în cazul lor să schimbe „gașca” din care fac parte și să se alăture unor oameni, organizații cu aceleași interese.

Oricum, în 2016 locul lor este într-un colectiv. Şi chiar dacă opinia majorităţii nu va fi întotdeauna pe gustul lor sau vor primi sarcini ingrate, este mai bine să cadă la învoială decât să refuze. Altfel, vor avea senzaţia că prietenii, colegii sau ceilalţi oameni cu care interacţionezi la scară largă îi sabotează sau că îi stau în drum.

adrian teban primar cugirAtenţie la blocaje şi tensiuni, mai ales în martie-mai și august-septembrie 2016. Şi încă ceva: cautați să nu amestecați activităţile de grup cu interesele financiare, fiindcă amestecul poate fi indigest.

De fapt, banii sunt un subiect de mare interes pentru cei trei vărsători în 2016, fiindcă nodurile lunare îi energizează axa financiară, Neptun se află pe tot parcursul anului într-una dintre cele două case financiare ale Vărsătorului, iar Jupiter se află în cealaltă casă financiară până în septembrie. Se poate să câştige mulţi bani, dar trebuie să fie foarte precauți, fiindcă şi pagubele pot fi considerabile.

În ce priveşte cariera, aceasta se poate să treacă în 2016 printr-un proces de reorganizare sau de resetare a obiectivelor, în urma unui proces mai lung, care se poate întinde de la începutul anului şi până în toamnă. Iar acest proces ar putea fi presărat cu momente stresante ori conflictuale, sau poate fi foarte stimulat de concurență.

Ion Dumitrel este în zodia pești. Președintele Consiliului Județean Alba s-a născut în 20 martie 1958.

ion dumitrelAstrele prevăd ca anul 2016 poate stabili legături plăcute şi profitabile, își poate face noi prieteni sau poate câştiga noi colaboratori ori noi aliaţi.

Şi în plan sentimental oferta este bogată, dar se poate că va avea tendinţa de exagera, de a cere sau de a dărui prea mult.

În septembrie 2016, apar oportunităţi de câştig suplimentar, iar relaţiile cu instituţiile financiare sunt facilitate.

Ultimul trimestru din 2016 este favorabil pentru Dumitrel și în ceea ce privește investiţiile imobiliare, achiziţionarea unor obiecte de folosinţă îndelungată sau fondarea unei afaceri ce se va dezvolta bine în viitor. Banii se comportă bine când sunt folosiţi pentru scopuri practice, precise.

Ca fapt divers, în 2016 creşte interesul lui pentru mistere. Îl atrag ocultismul, istoriile secrete și acţiunile detectivistice, sau vrea să descifreze enigmele psihicului uman.

În 2016 ambiţiile profesionale sunt mari dar, ca să obţină o situaţie durabilă, trebuie să acţioneze cu multă diplomaţie şi tenacitate. Sub acest aspect, anul 2016 poate fi dificil, împovărător, dar productiv atâta timp cât își dă silinţa şi munceşti cu responsabilitate.

Este posibil să își reorganizeze viaţa profesională astfel încât să îi aducă satisfacţii materiale mai mari. Realizarea obiectivelor depinde de modul în care își pregăteşti terenul. Ca să-și împlinească speranţele, are nevoie de o strategie clară, de răbdare, insistenţă şi meticulozitate.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Voluntarii din Alba Iulia adună capace de plastic pentru cazuri medicale. Povestea unei campanii atipice

Publicat

Voluntarii din Alba Iulia s-au alăturat unei campanii naționale care presupune strângerea de capace de plastic, pentru cauze umanitare. 

Aceștia se organizează cu ajutorul grupului de Facebook ”Fapte bune din Alba”. Capacele strânse se adună la câteva magazine din oraș, care îi sprijină pe voluntari, lista lor fiind publică pe grupul respectiv.

Capacele sunt duse la Cluj, unde sunt preluate de Capace cu suflet și vândute, iar banii adunați din reciclarea lor sunt dublați de o persoană cu suflet mare, pe care inițiatorii campaniei o numesc ”îngerul sau păzitor” și care dorește să rămână anonimă.

Banii strânși sunt apoi donați spre diverse cazuri medicale.

 • Una dintre donațiile din anul 2020 a mers către Căsuța Blondie, un spațiu de tranzit realizat de Asociația Blondie, care oferă dreptul la viață și la dezvoltare copiilor bolnavi și singuri, celor care provin din familii cu probleme sociale, care au suferit intervenții chirurgicale complexe sau care au nevoie de un mediu atent controlat pentru o perioadă de timp, după externare.

Voluntarii strâng doar capace datorită raportului volum/greutate și a faptului că pot fi usor stocate și transportate față de alte tipuri de materiale reciclabile.

Sunt bune aproape orice de capace de plastic: de la PET-uri, sticle de lapte, iaurt, gel de duș, șampon, balsam, detergent de vase, stick-uri de lipici, tuburi de muștar, ketchup, de la borcanelele de plastic cu gumă de mestecat, de la borcanele de Nutella, de la cutiile de medicamente sau vitamine, capace de la spray-uri sau creme de față și de corp și multe altele.

Campania a început în 2013, la Cluj, iar treptat a prins amploare mare: se colecteaza acasă, la serviciu, la restaurante, la cafenele, la școli și la gradinițe și oriunde altundeva dorește lumea.

De atunci s-au strâns tone de capace, care au fost transformate în bani pentru cazuri speciale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sporuri de până la 7,5% din salariu pentru polițiști, cu impact bugetar de 119 milioane lei. Precizările ministrului de Interne

Publicat

Aproximativ 76.000 de angajați ai Poliției Române primesc din luna ianuarie sporul de titlu de specialist de clasă, care se calculează ca procent din salariul de bază și este acordat în trei trepte, de 2,5%, 5% și 7,5%.

Declarația a fost făcută de Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, pentru G4Media.ro

”Am ajuns la o soluție cu sindicatele încă din decembrie anul trecut, ceea ce înseamnă că acest spor a intrat în plată în ianuarie. Este un spor care exista în legislație, dar nu fusese acordat până acum, și noi am reușit să îl acordăm”, a spus Bode pentru G4Media.ro.

Acordarea sporului are un impact bugetar de 119 milioane de lei anual, potrivit ministrului de Interne.

El a mai spus că sindicatele din poliție, care au organizat proteste în care denunță înghețarea salariilor, ar trebui să îi informeze pe angajați despre noul spor plătit.

Mai multe sindicate ale poliției au protestat în ultimele două săptămâni, reclamând înghețarea salariilor la nivelul anului 2020, în contextul în care zeci de mii de angajați din sectorul privat fie și-au pierdut locul de muncă în pandemie, fie au veniturile scăzute.

sursă: g4media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Concurs MAI: Peste 8000 de candidați au dat proba scrisă pentru a deveni ofițeri de poliție. Câte locuri sunt

Publicat

Peste 8.000 de candidați, subofițeri și agenți de poliție, au susținut proba scrisă pentru ocuparea a 1.317 posturi de ofițer/ofițer de poliție în Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Selecția s-a organizat pentru trecerea în corpul ofițerilor/ ofițerilor de poliție a maiștrilor militari/ subofițerilor/ agenților de poliție, a anunțat MAI, potrivit dcnews.ro.

Vezi și Ministrul de Interne: Peste 18.000 de candidaturi pentru 2.086 de locuri, la concursurile de trecere în corpul ofiţerilor

Având în vedere numărul mare de posturi scoase la concurs pentru trecerea agenților/subofițerilor în corpul ofițerilor, respectiv 2.086, s-a luat decizia susținerii probelor de concurs etapizat, începând cu 8 ianuarie, precizează MAI într-un comunicat de presă.

Dintre structurile Ministerului Afacerilor Interne cărora le-a fost aprobată demararea procedurilor de concurs, un număr semnificativ de posturi pentru care s-a organizat concursuri a fost din cadrul Poliției Române (1.210), Jandarmeriei Române (220), Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (304), Poliției de Frontieră (147).

O pondere importantă a acestor posturi au avut-o cele din cadrul structurilor operative.

În situația posturilor din aceeași specialitate pentru care s-a organizat concurs,  au fost constituite comisii centrale de concurs, care au elaborat subiectele și grilele de corectare în mod centralizat, în condiții de confidențialitate, măsuri care au fost adoptate și în ceea ce privește distribuirea lor la nivelul unităților organizatoare.

Totodată, au fost dispuse măsuri care vizau identificarea și prevenirea unor situații de conflict de interese, în scopul evitării vicierii procedurilor de concurs și al asigurării tratamentului egal al candidaților, fără discriminări.

Conducerea ministerului a solicitat structurilor organizatoare să ia toate măsurile pentru desfășurarea concursurilor în cele mai bune condiții astfel încât să fie respectate atât regulile de protecție sanitară, cât și toate condițiile de legalitate. În acest context, inclusiv Corpul Național al Polițiștilor, Direcția Generală Anticorupție și Direcția Generală de Protecție Internă au acordat sprijin de specialitate pentru a garanta transparența și corectitudinea procedurilor de concurs.

La nivelul structurilor organizatoare, atât pe parcursul desfășurării probei scrise, cât și ulterior, nu au fost semnalate situații de nerespectare a procedurilor legale privind confidențialitatea subiectelor și a grilelor de corectare.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Schimbarea furnizorului de energie electrică. La ce trebuie să fie atenți consumatorii când încheie un contract

Publicat

curent

InfoCons atenționează consumatorii să acorde atenție unor detalii în momentul în care doresc să schimbe furnizorul de energie electrică și să încheie alt contract.

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică pentru clienții casnici s-a liberalizat. ANRE recomandă clienților casnici încheierea unui contract în piața concurențială cu oricare furnizor de energie electrică licențiat.

Potrivit InfoCons, procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică este gratuit și nu implică modificări de ordin tehnic.

Contracte energie electrică: atenționări și recomandări InfoCons:

 • În derularea procesului de schimbare a furnizorului nu există niciun risc de deconectare;
 • În scopul încheierii unui nou contract de furnizare a energiei electrice trebuie să luați legătura cu orice furnizor de energie electrică, să alegeți cea mai bună ofertă accesând „Comparatorul de oferte-tip” de pe site-ul ANRE sau să așteptați acasă o informare privind procesul de liberalizare, precum și un Formular de selecție ofertă de la furnizorul actual;
 • Până la data încheierii noului contract, dar nu mai târziu de 30 iunie 2021, clienții casnici vor primi din partea furnizorului actual o reducere comercială care să acopere diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 și prețul din oferta concurențială cu valoarea cea mai mică la data de 20 ianuarie 2021;
 • Formularul de selecție ofertă transmis de furnizorul actual conține oferta concurențială cu valoarea cea mai mică, o ofertă concurențială alternativă și oferta de serviciu universal, oferte aplicabile în semestrul I 2021, precum și valoarea reducerii comerciale acordate și perioada de aplicare;
 • Pentru încheierea unui contract nou cu actualul furnizor nu mai este necesară deplasarea la sediile centrelor de relații cu publicul ale furnizorului;
 •  Prin completarea acestui Formular de selecție ofertă clientul poate alege direct oferta concurențială din cele două propuse, iar transmiterea formularului prin selecția unei oferte constituie acordul de contractare și, implicit, obligația contractuală pentru ambele părți;
 • Furnizorul are obligația ca, după cel puțin 5 zile de la data primirii Formularului de selecție ofertă completat, să transmită clientului final, odată cu prima factură, o copie a contractului de furnizare semnat;

Nu există un termen limită pentru a trece în piața concurențială. Toţi clienţii casnici au dreptul oricând să îşi schimbe furnizorul/contractul de energie electrică în termen de 21 de zile calendaristice de la data solicitării.

InfoCons a lansat numărul 021-9615 număr cu tarif normal în rețeaua Telekom, apelabil din toate rețelele, numar dedicat consumatorilor care intampina o problema in schimbarea furnizorului de energie electrica.

La acest număr consumatorii pot solicita consiliere, informare și  pot depune o sesizare în domeniul protecției consumatorilor.

Înainte de semnarea unu nou contract consumatorii trebuie să fie atenți la:

 1. – prețul energiei electrice, fix sau variabil, inclus în prețul de furnizare;
 2. – facturarea unei componente fixe stabilită în lei/zi sau lei/lună;
 3. – perioada pentru care urmează a se aplica prețul menționat în ofertă;
 4. – perioada pentru care urmează a se încheia respectivul contract;
 5. – comisioane de încetare a contractului înainte de ajungerea la termen a acestuia;
 6. – termenele, modalitățile și condițiile privind plata facturilor;
 7. – modalități de transmitere a facturii și a documentelor anexate acesteia;
 8. – drepturile și obligațiile părților;
 9. – condițiile privind reînnoirea/prelungirea/rezilierea/ denunțarea unilaterală anticipată a contractului de furnizare;
 10. – garanțiile solicitate, după caz.

Reccomandări de la ANRE înainte de încheierea unui contract cu un furnizor de energie

1.Care sunt furnizorii activi în zona mea?

Lista furnizorilor de energie electrică care activează pe piața cu amănuntul poate fi consultată pe pagina de internet www.anre.ro, secțiunea Info consumatori, rubricile Operatori economici/Energie electrica/Furnizare catre consumatori.

2. Cum pot denunța contractul și să schimb furnizorul de energie electrică?

Odata cu deschiderea catre concurenta a pietelor de energie, a fost implementat cadrul legal care sa permita tuturor consumatorilor de energie electrica, indiferent de natura consumului (casnic sau noncasnic), sa uzeze de dreptul de eligibilitate, adica sa isi alega furnizorul dorit si sa incheie cu acesta contracte pentru furnizarea energiei electrice pentru locul sau locurile sale de consum.

Astfel, in cazul in care opteaza pentru furnizarea negociata a energiei electrice consumatorul casnic de energie electrica poate incheia contracte pentru furnizare negociata cu orice furnizor detinator de licenta de furnizare a energiei electrice care activeaza in piata cu amanuntul, negociind cu acesta atat pretul, cat si clauzele contractului de furnizare.

Etapele procesului de schimbare a furnizorului

1. Iniţierea procesului de schimbare a furnizorului nu poate avea loc decât după ce clientul final a optat pentru noul furnizor.

Furnizorul poate fi oricare din operatorii economici detinatori de licenta de furnizare de pe teritoriul Romaniei, acest serviciu nefiind limitat la o anumita zona geografica de deservire.

Lista furnizorilor de energie electrica care activeaza pe piata cu amanuntul poate fi consultata la pagina de internet www.anre.ro, sectiunea Info consumatori, rubricile Operatori economici/Energie electrica/Furnizare catre consumatori.

2. Pentru a încheia noul contract de furnizare a energiei electrice, clientul final are obligaţia de a transmite furnizorului nou cel puţin următoarele date: adresa locului de consum, denumirea furnizorului actual, codul unic de identificare a punctului/punctelor de măsurare înscris pe factura de energie electrică, valoarea facturilor scadente şi neachitate până la data notificării, aferente energiei electrice furnizate, respectiv serviciilor de reţea, dacă este cazul, precum şi datele referitoare la puterile absorbite/cantităţile de energie electrică pentru care trebuie asigurată furnizarea energiei electrice după caz, alte documente prevăzute în reglementările în vigoare.

3. După ce clientul final şi furnizorul nou convin asupra clauzelor contractuale, inclusiv asupra preţului energiei electrice, încheie contractul de furnizare a energiei electrice.

Contractul de furnizare a energiei electrice încheiat cu noul furnizor produce efecte de la data încetării contractului încheiat cu furnizorul actual.

4. Clientul final de energie electrică este obligat să notifice furnizorului actual încetarea contractului de furnizare cu cel puţin 21 de zile înainte

5. Notificarea trebuie să fie clară, să exprime în mod neechivoc decizia de schimbare a furnizorului actual şi să precizeze în mod expres data încetării contractului de furnizare existent. Modelul de Notificare este prevăzut în anexa la procedura.

La solicitarea clientului final şi pe baza contractului de furnizare a energiei electrice încheiat cu clientul final, noul furnizor are obligaţia de a întreprinde demersurile necesare încheierii contractului/contractelor pentru asigurarea serviciului/serviciilor de reţea.

6. Care sunt condițiile generale minime pentru denunțarea contractului în cazul schimbării furnizorului?

Trebuie să verificați condițiile contractuale sau vă puteți adresa furnizorului dvs. pentru clarificare.

7. Am găsit o ofertă mai bună pentru furnizarea energiei electrice și am decis să schimb furnizorul. Cine întreprinde demersurile necesare schimbării?

La solicitarea clientului final şi pe baza contractului de furnizare a energiei electrice încheiat cu clientul final, noul furnizor are obligaţia de a întreprinde demersurile necesare încheierii contractului/contractelor pentru asigurarea serviciului/serviciilor de reţea.

8. La schimbarea furnizorului, există vreun risc de deconectare?

Nu, pe durata derulării procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică este asigurată continuitatea în alimentarea cu energie electrică a locului de consum.

9. Care sunt motivele care ar putea să mă împiedice să schimb furnizorul?

Odata cu deschiderea catre concurenta a pietelor de energie, a fost implementat cadrul legal care sa permita tuturor consumatorilor de energie electrica, indiferent de natura consumului (casnic sau noncasnic), sa uzeze de dreptul de eligibilitate, adica sa isi alega furnizorul dorit si sa incheie cu acesta contracte pentru furnizarea energiei electrice pentru locul sau locurile sale de consum.

Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea acestuia. De asemenea, schimbarea furnizorului nu implică modificări de ordin tehnic.

10. Pot schimba furnizorul fără să primesc penalități?

Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea acestuia.Invocând caracterul gratuit de schimbare a furnizorului, conferit în mod expres de lege, se apreciază că o potenţială condiţionare a procesului de plata unor compensaţii băneşti este de natură a obstrucţiona finalizarea schimbării furnizorului şi crearea de obligaţii financiare, în sarcina clientului final.

11. Cât mă costă schimbarea furnizorului?

Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea acestuia

12. Care este perioada maximă de valabilitate pentru care se poate încheia un contract de furnizare?

Contractul de furnizare a energiei electrice poate fi încheiat pe perioadă determinată sau nedeterminată.

13. Pe cine aș putea contacta în cazul în care cred că mi s-au perceput taxe pentru schimbarea furnizorului?

Contactați furnizorul dvs. de energie electrică. Dacă nu sunteți mulțumit de răspunsul primit vă puteți adresa ANRE accesând pe pagina de internet a instituției.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate