Connect with us
Publicitate

POLITICA

Ce priorităţi ar trebui să aibă Ministerul Educaţiei, în opinia liberalilor din Alba: depolitizarea managementului şcolar, rezolvarea crizei manualelor şi decontarea navetei

Publicat

carti educatie Liberalii din Alba spun că au semnalat o serie de probleme Ministerului Educaţiei şi au cerut soluţii ce ar trebui să fie prioritare pentru anul electoral 2016. Aceştia amintesc de criza manualelor, concursurile pentru funcţii de conducere în şcoli şi inspectorate, naveta elevilor şi profesorilor şi dezbaterile pentru planurile-cadru.

“Anul 2016 se anunță a fi un an tumultos din punct de vedere politic, având în vedere că vom avea două rânduri de alegeri (locale și parlamentare), iar experiența democrației românești post-decembriste ne-a arătat că nu de puține ori, în ani electorali, guvernele au avut diverse politici, care pe termen scurt au avut aparente efecte benefice, dar pe termen lung lucrurile au stat cu totul altfel. Iar în domeniul educației situația nu a diferit foarte mult.

Iată de ce, la început de an (electoral) 2016, Partidul Național Liberal, conștient de misiunea sa istorică și rolul său în societatea românească, a venit cu niște solicitări pe care le-a semnalat Minsterului Educației și Cercetării (MEC). Aceste solicitări, majoritatea vizând învățământul preuniversitar, au în vedere prioriăți pentru anul 2016, priorități pe care MEC ar trebui să le aibă în vedere”, transmite, într-un comunicat, Adrian Simion, vicepreşedinte PNL Alba Iulia şi președinte al Comisiei Naționale de Educație a TNL.

Potrivit acestuia, una dintre solicitări se referă la stoparea crizei manualelor. “MEC ar trebui să accelereze ritmul în care se fac licitaţiile pentru manualele noi, deoarece nu este în interesul elevilor ca aceștia, pentru încă un an, să înveţe după programe noi, dar din aceleaşi manuale vechi. De asemenea, în ceea ce-i privește pe elevii din clasele a XI-a și a XII-a, acești ar trebui, așa cum prevede LEN 1/2011, să aibă și ei manuale în mod gratuit”, susţine Simion.

Depolitizarea managementului școlar: “În anul (electoral) 2016 ar trebui să fie amânate concursurile pentru funcții de conducere din ISJ-uri și din unitățile de învățământ. Chiar dacă avem un guvern tehnocrat, dar având în vedere că la conducerile inspectoratelor școlare județene există tot vechile conduceri (PSD-iste), cadrele didactice și diverși actanți din sistemul de educație consideră că există un risc major ca să se continue punerea pe funcţii a clientelei de partid. În plus, nu puțină lume din sistem este de părere că ar trebui schimbată metodologia, dar și formatul testelor pentru respectivele concursuri”, potrivit sursei citate.

Decontarea navetei cadrelor didactice și elevilor. “Încă din 30 septembrie 2015, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, o propunere legislativă a PNL care prevede decontarea transportului profesorilor din finanţarea de bază. Astfel, profesorii din județul Alba și cei peste 65.000 de colegi de-ai lor, profesori navetişti, din țară, vor au dreptul la decontarea transportului de la Ministerul Educaţiei și Cercetării. Important este faptul că decontarea urmează a se face atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru personalul auxiliar din învăţământul preuniversitar. Iar în ceea ce-i privește pe elevi, aceștia au, de asemenea, dreptul la decontarea navetei”.

Prelungirea perioadei pentru consultare publică în ceea ce privește noile planuri cadru pentru învățământul gimnazial. “Este bine că aceste planuri se află în dezbatere publică, dar reamintim faptul că ele au fost lansate în dezbatere publică în 23 decembrie 2015, în vacanță. Or, se știe că, în general, perioada vacanței școlare (cu atât mai puțin cea din perioada Sărbătorilor de Iarnă) nu este potrivită pentru astfel de dezbateri publice. Subiectul planurilor cadru este de prim interes, deoarece el vizează modul în care pe viitor vom preda elevilor noști, ce vom preda ș.a.m.d., iar o consultare serioasă care să implice cât mai mulți actori implicați (cadre didactice, părinți, elevi etc.) nu se face într-un timp scurt și cu atât mai puțin în vacața din perioada Sărbătorilor de Iarnă”.

Totodată, PNL recomandă introducerea unui curriculum transdisciplinar şi încurajarea profesorilor să facă ore transdisciplinare în tandem pentru a maximiza rezultatele finale. În plus, consideră necesar să se pună un accent mai mare pe digitalizarea informaţiei şi pe asigurarea de şanse egale pentru toţi elevii din învățământul românesc.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax