Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce promite noul premier Marcel Ciolacu: salariu minim de 500 de euro, eliminarea pensiilor speciale, reformă în educație

Publicat

Premierul desemnat al României, Marcel Ciolacu, a anunțat marți seara, cele mai importante puncte ale programului de guvernare propus de PSD. 

Este o lista cu cinci puncte principale, eliminarea pensiilor speciale, salariul minim de 500 de euro, dezvoltarea educației și a sănătății, stoparea creșterii prețurilor și să îi readucă pe românii plecați în străinătate înapoi în țară. 

Principalele puncte pe care noul premier vrea să le atingă sunt:

 1. Rezolvarea odată pentru totdeauna a problemei pensiilor speciale și adoptarea noii legi privind salarizarea unitară;
 2. Stoparea creșterii prețurilor și refacerea puterii de cumpărare ;
 3. Dezvoltarea sistemelor publice de Educație și Sănătate – principalul argument pentru a-i convinge pe românii plecați să se întoarcă în țară;
 4. Patriotism economic – dezvoltare economică prin creșterea producției naționale, atragerea de bani europeni și alocări bugetare;
 5. Crearea de locuri de muncă mai multe și mai bine plătite.

Patriotism economic

Ciolacu a făcut o serie de declarații cu privire la programul de guvernare pe care guvernul PSD PNL trebuie să îl implementeze.

Mai jos sunt cele mai importante declarații ale noului prim ministru.

Singura șansă de a ieși din criza în care ne aflăm este ca România să se dezvolte prin Patriotism economic. România poate trece de la economia bazată pe consum de bunuri din import la economia bazată pe producție. Doar așa vom obține creștere economică, aici, în România, doar așa vom crea locuri de muncă și vom echilibra balanța comercială.

Împreună cu miniștrii și echipa economică am elaborat noi scheme de sprijin, astfel încât, în doi ani, să putem aloca în total peste 250 de miliarde de lei, bani cu care stimulăm toate companiile care produc în Romania.

Și mă refer la scheme de ajutor de stat pentru stimularea producției și a exporturilor, investiții publice și parteneriate public – privat. Ca să fie clar: toate companiile care produc aici, în România sunt companii românești, indiferent că acționarii sunt români sau străini.

În plus, trebuie să accelerăm absorbția de fonduri europene, printr-o simplificare a procedurilor, pentru a scurta la maximum termenul de implementare a proiectelor cu finanțare UE și a țintelor din PNRR.

Totodată, am lucrat și avem pregătite noi programe de stimulare a producției în industrie, în sectorul materialelor de construcții și al industriei alimentare – în special în zona de procesare alimentară.

Prioritatea noastră este mărirea subvențiilor acordate producătorilor agricoli și stimulente financiare pentru înființarea fabricilor de prelucrare și producție de alimente, aici, în România. „Cumpără românește” trebuie să fie liantul natural care să ne ghideze acțiunile.

Salariu minim de 500 de euro, mediu de 1000 de euro

Vrem să înființăm locuri de muncă mai multe și mai bine plătite. Lucrătorii români trebuie determinați să rămână în țară.

De  aceea, vom reduce gradual impozitarea muncii, mai ales pentru cei cu venituri mici și medii. Astăzi, avem una dintre cele mai mari poveri fiscale din UE la salariile mici – de 2 ori mai mare decât in Germania, de exemplu. În plus, știm cu toții, România se află încă în cercul vicios al salariilor mici. O treime dintre salariații din România primesc acum salariul minim de 3.000 lei brut, adică sub 1.900 de lei net. Pe baza dialogului cu sindicatele și patronatele, vom crește salariul minim pentru a reduce numărul salariaților cu normă întreagă aflați în sărăcie. Toți cei care muncesc trebuie să aibă asigurat un trai decent.

La finalul acestui mandat, orice angajat trebuie să câștige minim 500 de euro net lunar, iar câștigul salarial mediu net să ajungă la 1000 de euro.

Acest guvern va avea grijă și de cei care au muncit o viață întreagă. Așa cum am făcut de fiecare dată când ne-am aflat la guvernare, pensiile vor crește. În plus, toți românii cu venituri mici și medii, salariați sau pensionari, vor fi în continuare sprijiniți de stat.  Toate formele de ajutor – vouchere pentru alimente și pentru plata facturilor la energie și gaze vor continua.

Sănătate și educație

Așa cum am spus încă de la început, accentul prioritar al politicilor noastre publice va fi pus pe serviciile educaționale și de sănătate. În ceea ce privește Educația, ne-am asumat angajamentul de a crește accelerat salariile prin noua Lege a salarizării unitare. Și asta voi face.

Pentru a reduce abandonul școlar și a oferi șanse egale la educație, propunem o serie de soluții, finanțate de la buget și din fonduri europene, pentru copiii în nevoie – vouchere pentru o masă caldă pe zi, transport școlar, îmbrăcăminte, rechizite de 2 ori pe an și consiliere psihologică.

Dar…un trai mai bun nu e posibil însă fără un sistem de sănătate eficient și funcțional pentru toți românii. România are încă o problemă majoră în ceea ce privește accesul inegal la sănătate de calitate.

Cabinete medicale de familie moderne

Vrem să modernizăm și să dotăm cabinetele de medicină de familie din urbanul mic și rural. În plus, vom echipa unități mobile de sănătate, pentru analize și chiar screening-ul unor boli, și vom moderniza și dota peste 70 de ambulatorii publice, marea majoritate în zonele defavorizate.

Știm ce avem de făcut și împreună vom reuși. Vorbim despre responsabilitate, încredere și dialog! Strategia noastră este să acționăm și să explicăm fiecare pas pe care îl facem! Credem că aceasta este forma obligatorie de respect față de români și față de mandatul pe care l-am primit, a precizat Marcel Ciolacu.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. pilu

  marți, 13.06.2023 at 20:54

  Măi omule,iar umblaţi să prostiţi lumea ? Voi în afară de pomeni nu ştiţi să faceţi nimic. Ca dovadă, în treizeci de ani de tromboneală aţi ” luat” şi aţi dat pomeni. Acuma că au luat alţii, cu ajutorul vostru şi aţi dus ţara în rahat, nu ei sunt vinovaţi, cum încercaţi să justificaţi. O caricatură de guvern. Sper să ţină cât mai puţin.

 2. Vichi

  miercuri, 14.06.2023 at 09:25

  Mai Ciolacule, pana acum unde ai fost? De ce nu ai facut, ca erati in guvern, erati majoritari. Faci salariul net de 500 euro, dar nu te intrebi privatul de unde poate sa dea? Voi din imprumut si din buget dati cu nemiluita la bugetari. Unde ati mai vazut ca bugetarii sa aiba salarii mult mai mari decat cei din mediul privat?
  Ati dus tara asta de rapa, dar cu ajutorul poporului roman care este nepasator, sindicalistii ii scot numai pentru salarii (bugetari), nu si sa schimbe sistemele, de ex. in educatie, sanatate, este cancer, metastaza in domeniile respective, sisteme paralele. Il tii si acum la sanatate pe Rafila, ca ce, a distrus si ce a mai fost bun. Il tii sa mearga in excursii.

 3. Traian

  sâmbătă, 17.06.2023 at 14:13

  Vrăjeli pentru cine mai crede…
  Atât pot spune.
  Au promis și alții:spitale,grădinițe,drumuri…realizări NIMIC!
  Cine erau cu promisiunile nu mai spun!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax