Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce propune albaiulianul Mihai Dragoş, care a participat, alături de reprezentanţi ai societăţii civile, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis


Publicat

mihai dragosUnul dintre reprezentanţii societăţii civile care a participat la întâlnirea de săptămâna aceasta la Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, în contextul protestelor de stradă desfăşurate după tragedia din Clubul Colectiv, este Mihai Dragoş, originar din Alba Iulia, acum preşedintele Consiliului Tineretului din România (CTR). Acesta a făcut publică şi o “ordine ideală de revoluţie”, cu 8 puncte.

„Trebuie făcute anumite reglementări pentru ca astfel de tragedii, cum a fost cea din Clubul Colectiv să fie evitate. În noul Guvern ar trebui să fie oameni curaţi, şi trebuie susţinută o reformă reală, la nivel de administraţie, în aşa fel încât coordonata politică să nu mai aibă atâta putere, să aibă acces mai uşor şi persoane independente politic şi să nu mai funcţioneze sistemul de şpăgi. Forţele politice noi trebuie să aibă aceleaşi şanse cu cele vechi, să fie completiţie electorală reală, astfel încât oamenii care au hotărât să se implice în politică, în urma acestor mişcări, să aibă timp să se organizeze”, a declarat Mihai Dragoş, pentru Alba24.

Mihai Dragoş, născut în Alba Iulia, absolvent al Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” în 2007 (Matematică-Informatică intensiv engleză) şi licenţiat în Psihologie la Universitatea din Bucureşti, este preşedintele Consiliului Tineretului din România (CTR) de anul trecut. A fost implicat timp de patru ani în conducerea Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

Ce propune Mihai Dragoş:

Am scris mai jos, mai pe larg, cum arată ordinea mea ideală de revoluție.

SANCȚIONAREA penală și politică a vinovaților de tragedia din clubul Colectiv. Procesul a început, dar e departe de a fi finalizat

GUVERN CURAT: Fără condamnați penal, corupți, securiști (ofițeri și colaboratori), traseiști, parlamentari pentru care s-a blocat bunul mers al unei anchete penale (nu au avizat cererile Parchetului), conducători de mari datornici la stat și oameni care nu își pot justifica averile – repede.

REGLEMENTĂRI ANTI-INCENDIU: Modificarea reglementărilor referitoare la protecția anti-incendii, a procedurilor de control și a protocoalelor de intervenție. Inițierea unui control generalizat al cluburilor. Morții nu ne lasă (țineți minte sloganul din piață?) ar trebui să se refere în primul rând la permiterea apariției de noi dezastre de genul celui întâmplat și în al doilea rând la o schimbare mai generală a societății. Prima dată am ieșit, să nu uităm, ca să nu mai ardă de vii și alții.

POLITICĂ FĂRĂ BARIERE, TRANSPARENTĂ ȘI FĂRĂ IM(P)UNITATE:

E în continuare foarte dificil să fii ales ca independent față de o listă de partid (ca număr de voturi, nu vorbim de campanie și altele), ți se radiază partidul dacă n-ai nuștiuce rezultate și alte aberații. Schimbarea trebuie să fie în primul rând posibilă ca să se și întâmple. Dizolvarea Parlamentului și securizarea a 4 ani de PNL care nu poate fi zgâlțâit nu rezolvă nimic fără schimbarea regulilor și fără timpul necesar fețelor noi să se afirme. Mai mult, voturile trebuie să fie la vedere și protecția împotriva cercetărilor penale trebuie eliminată.

ADMINISTRAȚIE PUTERNICĂ:

Administrație (funcționărimea din instituțiile publice) cu un nivel ridicat de autonomie față de decidentul politic în sarcinile curente, chiar și de mare complexitate, responsabilă administrativ, financiar și penal pentru greșeli, bine plătită, mai puțin invadată de politic. Văd că nimeni nu vorbește despre asta și, de fapt, administrația puternică este cel puţin la fel de importantă ca schimbarea fețelor din politică. Nici angajatul nu trebuie să își permită abuzuri și trebuie să evolueze ierarhic doar în condiții de performanță, dar nici Ministrul nu trebuie să poată să îl dea afară pe un angajat doar pentru că nu a favorizat pe cine trebuia la un contract public, ca să nu dăm exemple și mai scârboase.

În plus, ne trebuie funcționari publici de carieră, oameni nonpartizani care cresc în carieră în administrație și înțeleg că sunt în serviciul public. În Franța pleacă 3 oameni cu un Ministru și Ministrul nu decide cine se angajează în ministerul lui, de asta se ocupă o agenție specializată în gestionarea resurselor umane ale administrației publice, iar procesul de selecție nu e influențat politic. Ambasadorul Franței a anunțat întreg sprijinul țării sale pentru o astfel de reconstrucție a administrației publice (Ca expertiză, modele, etc.). Sunt sigur că și alte state și-ar oferi sprijinul. Ne trebuie doar o decizie aici, acasă, în România. Ce mai aşteptăm?

În contextul în care colcăie corupții în politică și administrație și nu există premisele de corectare a clasei politice și a administrației, mie unul îmi e teamă că ne ratăm propria revoluție. O să câștigăm 10% la salariile medicilor, 5% la bursele de studii, 15 km de autostradă inaugrați în 2 luni, dezafectați după încă 4 și o inflație de nici una din măsurile astea nu va fi resimțită pozitiv în nivelul nostru de trai mai mult de 4 luni..

POLITICI PUBLICE

Primul pas ar fi să ne hotărâm ce vrem, fundamental de tot, să facă sistemul pe care vrem să îl clădim în loc. Un fel de redefinire a interesului național, în speranța că Oprea lasă locul gol pentru un astfel de demers. Păi. Ce ar trebui să facă politicienii și administrația, fundamental de tot? Să conceapă şi implementeze politici care conduc la un nivel de trai decent al cetăţenilor. Adică nu să ne dea pică pară mălăiață dintr-un sac fără fund care nu există decât în mintea noastră, ci să facă autostrăzi, căi de comunicații, să stabilească impozite, să construiască planul cadru pentru învățământul preuniversitar, să dea facilități când e cazul, etc. etc., astfel încât în timp să ducă, toate aceste măsuri, la o rată de ocupare bună, salarii decente, acces la locuințe, acces la servicii de sănătate…

Și de construirea politicilor pe domenii se pot ocupa experți cu doctorat (doctorat pe bune, domnilor și doamnelor demnitari), ONG-uri, oameni care știu despre ce e vorba pe domeniile lor, care nu sunt la rândul lor corupți/corupte și care tot strigă, până acum în mare parte în gol, ce e de făcut. Politicile trebuie să aibă studii ex-ante, studii de impact și tot tacâmul, ca să ducă spre mărețul interes național despre care vorbeam și care nu e Oprea.

OAMENI POLITICI NOI.

Dezbaterile și alternativele de politici publice vor fi în mod inevitabil polare. Chiar dacă stabilim ca punct central un dezvoltarea de politici care conduc către un nivel de trai decent, cum ajungem acolo este subiect care arde și vor fi poziții uneori diametral opuse. Exponenții acestor poziții Se vor contrazice, chiar dacă au cele mai bune intenții și cea mai înaltă ținută morală. Și asta e excelent. Să ajungem să îi alegem pentru viziune, corupția să nu mai fie un criteriu nu pentru că nu ne pasă de ea, ci pentru că orice corupt este eliminat natural.

ȘI ÎNAINTE DE TOATE, IEȘIM ÎN CONTINUARE STRADĂ!”

Sâmbătă, Mihai Dragoş a postat un nou mesaj pe reţeaua de socializare: “Dacă Președintele forțează alegeri anticipate, atunci alegem din aceleași partide, PNL (PDL included) își consolidează puterea și 4 ani nimeni nu o să le mai poată face nimic (politic). Dacă se fac alegeri la termen, cu un Guvern fără corupți și securiști între timp, avem un an până la alegeri, an în care se pot forma forțe politice noi și pot fi împinse reforme cruciale (de ex. depolitizarea administrației) înainte de „judecata” alegerilor. Nu anticipatele sunt soluția pentru reforma de profunzime pe care o așteptăm cu toții.”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Redeschiderea piețelor la interior din Alba Iulia, programată după carantină. Ce se întâmpla cu târgul de vechituri din oraș

Publicat

Piețele interioare din Alba Iulia se vor redeschide marți, 8 decembrie, odată cu ieșirea din carantină a orașului, au precizat pentru alba24.ro reprezentanții primăriei. 

În țară, piețele interioare se vor redeschide la sfârșitul săptămânii, potrivit declarației președintelui Klaus Iohannis.

Potrivit șefului statului deschiderea piețelor la interior se datorează faptului că: ”în ultimele săptămâni numărul de persoane nou infectate zilnic a scăzut semnificativ. E adevărat ca s-a testat un pic mai puțin de sărbători, dar scăderea e clară”.

CITEȘTE ȘI: Președintele Iohannis a anunțat redeschiderea piețelor la sfârșitul săptămânii. Motivul: Scăderea numărului zilnic de infectări

În schimb la Alba Iulia nu s-a luat nici o decizie referitoare la o posibilă redeschidere a târgului de vechituri. Momentan sunt discuții pe tema redeschiderii talciocului din Alba Iulia, au mai precizat reprezentanții primăriei.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ITM Alba: Patru cazuri de muncă nedeclarată și amenzi de 80.000 de lei, după controale la firme din județ

Publicat

sediul ITM Alba

Inspectorii ITM Alba au depistat 4 persoane aflate în situație de ”muncă nedeclarată” și au dat amenzi în valoare de 80.000 de lei și21 de avertismente, după controale la zeci de angajatori din județ, săptămâna trecută.

Potrivit ITM Alba, în perioada 23 –27 noiembrie, în domeniul relaţiilor de muncă, au fost controlați 39 de agenți economici, cu un număr total de 2.998 angajați.

Inspectorii au constatat 78 de nereguli și au aplicat șase sancțiuni, din care două amenzi în valoare de 80.000 lei pentru muncă nedeclarată. Au fost descoperite patru persoane cu muncă nedeclarată. De asemenea, ITM Alba a dat și 4 avertismente.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

– primirea în lucru a salariaţilor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă

– netransmiterea în termenul legal a elementelor referitoare la încadrarea în muncă a salariaților

– neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă, anuale

– neplata drepturilor salariale la termenul prevăzut în contractul individual de muncă

– neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent

– neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat

– netransmiterea în termenul legal în Revisal a modificarilor intervenite in executarea contractelor individuale de muncă.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost verificate 21 de unități și constatate 52 de nereguli. Au fost sancționați 13 angajatori cu 17 avertismente.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

– lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor

– lipsa evaluării riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate

– lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR

– lipsa instruirii periodice a lucrătorilor

– organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006

– lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate

– desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Circulația pe Lotul I al Autostrăzii Sebeș-Turda se deschide pentru trafic joi, de la ora 16,30. Va fi prezent și Ludovic Orban

Publicat

De joi după amiază, la ora 16.30, se va putea circula pe lotul I al Autostrăzii Sebeș-Turda. Un document consultat de Alba24 arată că CNAIR se pregătește pentru darea în folosință a tronsonului în data de 3 decembrie, la ora menționată, după ce autoritățile vor face un tur inaugural pe toată lungimea lui. 

Lotul are 17 kilometri, dar deschiderea circulație rutiere se va face pe 14,8 kilometri, între nodul rutier Sebeș (legătura cu Drumul Național 1 prin bretelele 5 și 6), nodul rutier Alba Iulia Sud (complet) și nodul rutier Alba Iulia Nord (bretelele 1,2 și 3).

Circulația se va desfplura pe două benzi pe fiecare cale, între km 0+000 și km 14+800, unde traficul va fi
deviat pe o singură bandă (pe pasajul peste calea ferată) pe o distanță de 700 de metri (până la conexiunea cu DN1).

La acest lot se lucrează de 6 ani.

Inițial, ministrul Transporturilor anunțase finalizarea lotului până la sfârșitul anului, dar constructorul s-a mobilizat pentru a termina porțiunea de drum cu aproape o lună mai devreme și cu doar câteva zile înainte de alegeri.

Această porțiune din Autostrada Sebeș-Turda este extrem de importantă pentru traficul rutier din nord-vestul țării pentru că face legătura între autostrada Sibiu – Deva și Turda, pe direcția Cluj-Napoca. În prezent, traficul se derulează prin Lancrăm, spre Alba Iulia, pe Drumul Național, provocând ambuteiaje majore. La ore de vârf, cei 12 kilometri pot fi străbătuți chiar și într-o oră, din cauza miilor de navetiști care lucrează la Sebeș, dar locuiesc la Alba Iulia, dar și a celor care tranzitează zona.

Tronsonul respectiv va ocoli Alba Iulia și va scoate traficul la Pârâul Iovului.

Contractul pentru realizarea celor 17 km de autostradă, între Lancrăm (Sebeș) și Pârâul Iovului a fost semnat în 2014, valoarea acestuia fiind de 541.73 mil lei (fără TVA).

Constructorul Impresa Pizzarotti a început lucrările în 2 decembrie 2014 şi avea termen iniţial de finalizare 2 octombrie 2016.

Lotul 1 – 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Constructor: Impresa Pizzarotti

Valoare: 541.73 mil lei (fără TVA)

Contract: semnat în 2014

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ Alegeri Parlamentare 2020: PNL și USR-PLUS în scădere. PSD și PRO România au crescut în preferințele românilor

Publicat

Un sondaj comandat de Europa FM arată câteva surprize care s-ar putea produce pe 6 decembrie, la Alegerile Parlamentare. 

Cu doar câteva zile inainte de alegeri, în sondajul realizat de IMAS, PNL a scăzut cu patru procente, de la 32, 6 % cât avea în luna octombrie, la 28,5% în prezent. În septembrie PNL avea 34, 7%. 

În sondajul comandat de Europa FM, PSD este în creștere cu două procente față de luna precedentă, de la 21,7 %, la  23,6%.

Și alianța USR PLUS este în scădere, de la 20, 4 % la 18%.

PRO România ar urma să fie votat, duminică, de 9,5% dintre alegători, în creștere față de ultimul barometru. Sondajul comandat de Europa FM în octombrie arăta că Pro România ar fi fost votat de 8,9% la sută dintre alegători.

În octombrie, alegătorii spuneau că ar fi votat cu UDMR în proporție de 5,1%, iar acum Barometrul Europa FM arată că partidul ar obține un scor de 4,7%.

Cu PMP ar vota acum 4,6% dintre alegători, în contextul în care ultimul sondaj cota Partidul Mișcarea Populară la 4,8%, la limită pentru a intra în Parlament, ținând cont de marja de eroare.

Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Europa FM în perioada 6-27 noiembrie 2020 , pe un eșantion de e 1.010 persoane cu vârste de 18 ani și peste și are o marjă de eroare de +/- 3,1%.

sursă: europafm.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate