Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce reguli trebuie să respecte fermierii din Alba, pentru a preveni contractarea la ovine a Pestei Micilor Rumegătoare

Publicat

DSVSA Alba vine cu o serie de informații importante pentru fermierii din Alba. Este vorba despre o serie de măsuri de protecție pe care trebuie să le respecte cei care cresc ovine și caprine. 

Măsurile vin în contextul în care a fost confirmat, recent, prezența virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oile dintr-o fermă comercială, cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia, județul Tulcea.

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.

Ce trebuie să facă fermierii din Alba

Fermierii și operatorii economici din județul Alba trebuie să respecte mai multe măsuri pentru a preveni răspândirea bolii.

Respectarea cu strictețe a condițiilor de biosecuritate, a condițiilor de mișcare a animalelor, acestea fiind însoțite obligatoriu de documente sanitar-veterinare;

Mișcarea interjudețeană a animalelor se va efectua doar cu aviz interjudețean;

Mijloacele de transport utilizate în transportul animalelor vii vor fi verificate cu privire la realizarea acțiunilor de spălare și dezinfecție, înainte și după utilizarea acestora;

Raportarea de îndată a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte în rândul animalelor.

Măsuri care trebuie respectate de fermieri

Pentru prevenirea transmiterii bolii, este necesar ca fermierii să se asigure că animalele pe care le dețin nu intră în contact cu animale necunoscute (izolarea animalelor față de cele din alte exploatații este obligatorie).

Achiziționarea de animale din speciile receptive trebuie realizată numai din exploatații indemne, care provin din zonele indemne de PMR, iar animalele trebuie să fie însoțite de documente și aviz interjudețean. Ovinele și caprinele trebuie identificate în Baza Națională de Date. Înainte de expedierea animalelor către alte exploatații, este necesară o consultație din partea medicului veterinar de liberă practică împuternicit.

DSVSA Alba solicită operatorilor economici implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA Alba.

DSVSA Alba solicită sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre suspiciunile la animale şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre.

Ce este pesta micilor rumegătoare

Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) este o boală virală foarte gravă, care afectează mai multe specii de rumegătoare mici, domestice şi sălbatice, foarte contagioasă şi cu o evoluţie foarte severă, terminată prin exitus în proporţie de 70%. Clinic, boala se caracterizează prin evoluţie de la supraacută la subacută, cu manifestări de febră şi tulburări generale, digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin hemoragii, leziuni ulcerative, eroziuni sau necroze pe mucoasele digestive şi respiratorii, în unele cazuri prin pneumonie sau bronhopneumonie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate