Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce s-ar întâmpla în cazul unei avarii majore la Kronochem Sebeș. Scenariile posibile, în dezbatere publică la ISU Alba


Publicat

k

La sediul ISU Alba va avea loc, în data de 13 iunie, dezbaterea publică a Planului de urgență externă pentru amplasamentul SC Kronochem Sebeș SRL, ediția 2019. Documentul prezintă posibile scenarii accidentale, substanțele periculoase aflate pe amplasamentul fabricii și înformații cu privire la acțiunile și intervenția în cazul unui accident major, în vederea reducerii riscului asupra populației, mediului și proprietății din jurul lor.

Alba24 vă prezintă principalele riscuri și zona în care efectele ar fi cele mai grave, potrivit documentului menționat.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba anunță publicul interesat asupra faptului că, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (2) din Legea nr. 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanțe periculoase, precum și prevederile art. 18 și 19 din OMAI nr. 156/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind elaborarea și testarea planurilor de urgență în caz de accidente majore în care sunt implicate substanțe periculoase, a fost elaborat documentul „Planul de urgență externă pentru amplasamentul SC Kronochem Sebeș SRL, ediția 2019”.

Documentul poate fi consultat la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, situat în municipiul Alba Iulia, strada Alexandru Ioan Cuza nr. 10, în zilele de luni-vineri, între orele 8:00 – 16:00.

De asemenea, Primăria municipiului Sebeș a fost informată asupra posibilității consultării documentului de către publicul interesat, prin adresa Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba nr. 1037831/16:05:2019.

Dezbaterea publică a documentului va avea loc la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, în data de 13 iunie 2019, începând cu ora 12:00.

Publicul interesat poate transmite în scris comentarii/opinii/observații privind documentul menționat, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, până la data de 13 iunie .2019 (data dezbaterii publice).

Planul de urgență externă pentru amplasamentul SC Kronochem Sebeș SRL, ediția 2019

Potrivit documentului, planul a fost elaborat în scopul planificării și executării acțiunilor de pregătire și intervenție în caz de accidente în cadrul amplasamentelor de nivel superior și care au efecte în afara acestora, în vederea reducerii riscului asupra populației, mediului și proprietății din jurul lor.

Planul de urgență externă se activează în cazul producerii unui accident major sau când survine un eveniment necontrolat, care prin natura sa poate să conducă la un accident major, în baza propunerii persoanelor autorizate să declanșeze proceduri de urgență pe amplasament, precum și a observațiilor primului evaluator extern la locul accidentului.

Persoanele autorizate să declanșeze proceduri de urgență pe amplasament sunt președintele și vicepreședinții Celulei de urgență din amplasament.

Descrierea părților principale ale amplasamentului:

Instalația de fabricare formaldehidă cu o capacitate de 60.000 to/an este alcătuită din două linii de fabricație identice ce au capacitatea de 30.000 to/an fiecare.

Construcția metalică cu baza de 30 x 40 metri și o înălțime între 8,9 și 28 de metri, în aer liber, este amplasată pe o platformă betonată și special amenajată în acest sens, care are o bordură din beton armat pe trei laturi și o cuvă de retenție interioară. Instalația de fabricare formaldehidă este integrată și condusă de un sistem complex de automatizare cu calculator de proces.

Materia primă pentru obținerea formaldehidei este metanolul. Pe amplasament există două rezervoare de metanol cu capacitatea de 1.200 tone fiecare, amplasate în cuve de retenție, alimentate cu cisterne CF.

Instalația de producere a formaldehidei utilizează rezervoarele de stocare care aparțin SC Kronospan Trading SRL, respectiv două rezervoare de metanol cu capacitatea de 1.200 tone fiecare și opt rezervoare de stocare a formaldehidei, cu capacitatea de 780 mc fiecare, amplasate în cuve de retenție. Dintre cele opt rezervoare, patru sunt scoase din funcțiune.

foc

Scenarii accidentale care generează efecte în afara amplasamentului:

1. Explozie în interiorul rezervorului de metanol (avarierea capacului și a corpului rezervorului cu scurgerea conținutului)

 • Substanța chimică implicată: metanol
 • Zonele de planificare la urgență sunt următoarele:

– raza zonei cu mortalitate ridicată: 32 metri

– raza zonei pragului de mortalitate: 60 metri (SC Mobis SA (zona abandonată, terenuri libere de construcții și clădiri dezafectate))

– raza zonei cu vătămări ireversibile: 113 metri (SC Mobis SA, parcarea adiacentă platformei)

– raza zonei cu vătămări reversibile: 185 metri (SC Mobis SA, un tronson de circa 300 de metri din strada Mihail Kogălniceanu, zona de locuințe P+1, extremitatea de N-V a cartierului Kogălniceanu)

2. Avarie la un rezervor de formaldehidă

 • Substanța chimică implicată: formaldehidă
 • În funcție de condițiilde de dispersie, zonele de planificare la urgență sunt următoarele:

– raza zonei cu mortalitate ridicată: < 10 metri

– raza zonei pragului de mortalitate: 16 – 25 metri

– raza zonei cu vătămări ireversibile: 30 – 52 metri (în zona cuvelor de retenție)

– raza zonei cu vătămări reversibile: 117 – 205 metri (un tronson de circa 50 – 300 metri din strada Mihail Kogălniceanu, parcarea adiacentă laturii de est a platformei industriale, partea de nord a SC Mobis SA, partea de S-V a SC Alpin 57 Lux SRL, două locuințe individuale P+1)

3. Avarierea conductei de formaldehidă de la instalația de fabricare a formaldehidei de 60.000 tone/an

 • Substanța chimică implicată: formaldehidă
 • Zonele de planificare la urgență sunt următoarele:

– raza zonei cu mortalitate ridicată: < 10 metri

– raza zonei pragului de mortalitate: 13 metri

– raza zonei cu vătămări ireversibile: 27 metri (în jurul bălții formate)

– raza zonei cu vătămări reversibile: 107 metri (un tronson de circa 150 de metri din strada Mihail Kogălniceanu, două locuințe individuale P+1, limita de S-V a amplasamentului SC Alpin 57 Lux, SC Mobis SA)

4. Ruperea unui disc de rupere pe reactor, la instalația de fabricare formaldehidă de 60.000 tone/an și dispersia gazelor rezultate – formaldehidă

 • Substanța chimică implicată: formaldehidă
 • În funcție de condițiilde de dispersie, zonele de planificare la urgență sunt următoarele:

– raza zonei cu mortalitate ridicată: < 10 metri (în jurul reactorului)

– raza zonei pragului de mortalitate: < 10 – 17 metri (în jurul reactorului)

– raza zonei cu vătămări ireversibile: 33 – 43 metri (instalația de formaldehidă de 60.000 tone/an și centrala termică din vecinătate)

– raza zonei cu vătămări reversibile: 134 – 201 metri (Secția Chimică, pavilionul administrativ, parcarea adiacentă laturii estice a platformei industriale, un tronson de circa 250 de metri din strada Mihail Kogălniceanu, extremitatea vestică a SC Alpin 57 Lux)

5. Ruperea unui disc de rupere pe reactor, la instalația de fabricare formaldehidă de 60.000 tone/an și dispersia gazelor rezultate – metanol

 • Substanța chimică implicată: metanol
 • În funcție de condițiilde de dispersie, zonele de planificare la urgență sunt următoarele:

– raza zonei cu mortalitate ridicată: < 10 metri

– raza zonei pragului de mortalitate: < 10 – 11 metri (în imediata apropiere a reactorului de sinteză implicat)

– raza zonei cu vătămări ireversibile: 23 – 31 metri (instalația de formaldehidă de 60.000 tone/an și în zona centralei termice)

– raza zonei cu vătămări reversibile: 53 – 77 metri (limita parcului de rezervoare de formaldehidă și a halei de rășini, zona instalației de fabricație – fără a depăși limitele platformei)

6. Emisii de gaze neepurate din instalația de fabricare a formaldehidei ca urmare a avariei/nefuncționării reactorului de epurare gaze (post combustie)

 • Substanța chimică implicată: formaldehidă
 • În funcție de condițiilde de dispersie, zonele de planificare la urgență sunt următoarele:

– raza zonei cu mortalitate ridicată: 11 metri (în jurul coșului de dispersie)

– raza zonei pragului de mortalitate: 11 metri (în jurul coșului de dispersie)

– raza zonei cu vătămări ireversibile: 11 – 15 metri (în jurul coșului de dispersie)

– raza zonei cu vătămări reversibile: 34 – 61 metri (acoperă centrala termică și parțial hala rășini)

Potrivit Planului, zona de vătămări reversibile iese din amplasament și pot fi afectate vecinătățile enumerate mai sus. Persoanele surprinse în zona de vătămări reversibile nu sunt susceptibile a suferi vătămări sau intoxicații cu efecte severe, pe termen lung, ci cel mult afecțiuni ușoare, reversibile, cu efecte limitate în timp, ce dispar după încetarea expunerii.

Substanțele care pot genera accidente cu efecte în afara amplasamentului SC Kronochem Sebeș SRL sunt formaldehida și metanolul.

Formaldehida

Starea de agregare: lichidă

Calea de expunere: iritații la contactul cu pielea, ochii sau căile respiratorii

Identificarea pericolelor: poate provoca cancer, susceptibil a cauza anomalii genetice, toxic în caz de înghițire, toxic în contact cu pielea, poate provoca iritarea căilor respiratorii, toxic în caz de inhalare, provoacă arsuri grave ale pielii și lezarea ochilor, poate provoca o reacție alergică a pielii

Metanol

Starea de agregare: lichidă

Calea de expunere: organe respiratorii, piele, ochi/față

Identificarea pericolelor: lichid și vapori foarte inflamabili, toxic în caz de înghițire, în contact cu pielea sau prin inhalare, provoacă leziuni ale organelor

Potrivit Planului, în timpul unei situații de urgență se înființează sub conducerea CJSU, centrul de comunicare și informare publică.

Inventarul substanțelor clasificate ca periculoase conform Legii nr. 59/2016

În activitatea desfășurată pe amplasamentul fabricii de formaldehidă 60.000 to/an, aparținând SC Kronochem Sebeș SRL se folosesc substanțe periculoase, potrivit listei:

Denumirea substanței periculoase – clasificare – cantitatea totală deținută (tone) – cantitatea totală de stocare (tone)

 • Metanol – lichid inflamabil, toxic acut (ingestie, dermic, inhalare) – 0,4 tone – 0,4 tone
 • Formaldehidă – cancerigen, mutagen, toxic acut (ingestie, dermic, inhalare), corodarea pielii, sensibilizarea pielii – 30 tone – 30 tone
 • Soluție UFC – cancerigen, mutagen, iritare piele, irită ochi, sensibilizant pentru piele – 30 tone – 30 tone
 • Săruri răcire TS 15 – toxic acut (ingestie) – 60 tone – 68 tone
 • Hidroxid de sodiu 30% – coroziv pentru metale, coroziv pentru piele – 2,5 tone – 3 tone
 • Catalizator Formox KH44 – cancerigen, iritant pentru ochi – 3,45 tone – 3,45 tone
 • Catalizator Formox 26C – cancerigen, iritant pentru ochi – 1,8 tone – 1,8 tone
 • Catalizator Formox 26 – cancerigen, iritant pentru ochi – 4,75 tone – 4,75 tone
 • Paraformaldehidă – solid inflamabil, coroziv pentru piele, sensibilizant piele, cancerigen, mutagen, toxic acut (ingestie, dermic, inhalare) – 0,12 tone – 0,12 toneDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Ionel

  miercuri, 05.06.2019 at 07:32

  Dar despre noxele pe care le inhalează oamenii din Lancrăm pe stradă și acasă, ca urmare a șirului de camioane și a traficului greu, de ce nu s-a spus nimic în media?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Momentul viiturii de pe râul Geoagiu. Imagini impresionante surprinse de un cetățean din Stremț

Publicat

Momentul viiturii de pe râul Goagiu, în zona comunei Stremț, a fost surprins miercuri de un cetățean al comunei Stremț.

Imaginile impresionante au fost postate pe contul acestuia de Facebook și arată cum, în doar câteva secunde, albia râului s-a umflat și au început să curgă din amonte lemne, gunoaie și tot ce a adunat apa în calea ei.

Miercuri, autoritățile au emis un COD ROSU de vreme rea, valabil în centrul și estul județului Alba.

Autoritățile anunțaseră ploi de 50-60 litri pe metrul pătrat, grindină de dimensiuni medii, vijelii, descărcări electrice.

VIDEO: Facebook, Dorel Lazăr

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 250 de români și-au depus candidaturile pentru un post de astronaut la Agenția Spațială Europeană

Publicat

Un număr de 255 de români (199 de bărbați și 56 de femei) și-au depus candidaturile pentru ocuparea unui post de astronaut al Agenției Spațiale Europene (ESA), după ce pentru prima oară în ultimii 11 ani, ESA a lansat un apel pentru candidați astronauți.

În total, la nivel european, s-au înscris peste 22.000 de candidați, informează Agenția Spațială Română (ROSA), citată de Digi24.ro.

Astfel, ESA caută între patru şi şase astronauţi de carieră, care vor primi poziţii de angajaţi permanenţi şi care vor fi distribuiţi în cadrul unor misiuni spaţiale.

Agenţia doreşte să angajeze, de asemenea, până la 20 de bărbaţi şi de femei în calitate de „rezerve”, iar aceste persoane vor fi selectate pentru o serie de misiuni specifice.

Un astronaut ESA poate ajunge să câștige și peste 10.000 de euro pe lună.

Rundele de evaluare vor determina numărul exact de înscrieri complete și valide depuse și vor marca începutul unui proces de un an și jumătate pentru selecția viitoarei clase de astronauți și astronauți de rezervă ESA.

Etapele prin care vor trece candidații sunt:

Screening: se vor desfășura mai multe runde de screening pe baza tuturor documentelor prezentate împreună cu formularul de cerere, precum și a chestionarului de screening completat ca parte a cererii. În plus, cererile de selecție a candidaților cu dizabilități fizice vor fi supuse unui control medical pe baza deficiențelor eligibile.

Faza 1 de testare: testarea cognitivă, tehnică, motrică și de personalitate

Faza 2 de testare: testarea psihometrică, exerciții de grup și individuale și teste practice

Faza 3 de testare: abilitățile fizice și mentale ale candidaților sunt măsurate în raport cu standardele medicale internaționale pentru misiunile spațiale.

Runda 1 de interviu: interviu în cadrul căruia candidații sunt testați în baza competențelor tehnice și comportamentale (sunt verificate calificările educaționale și verificări ale cazierului judiciar).

Runda 2 de interviu: etapa finală a procesului de selecție. Candidații care ajung în această etapă se pot aștepta la un interviu cu Directorul General al ESA, iar apoi se va lua decizia finală.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Modernizarea străzii Viilor din Alba Iulia: piste de biciclete, carosabil nou și 150 de locuri de parcare în fața Apulum

Publicat

Lucrările de modernizare a străzii Viilor sunt în plină desfășurare, a anunțat viceprimarul din Alba Iulia, Marius Filimon.

Proiectul prevede lucrări la sistemul rutier (aproape 10.000 de metri pătrați), rețea de colectare a apelor pluviale, modernizarea iluminatului public și peste 4.000 de metri pătrați de zone verzi.

Față de vechea infrastructură a străzii, aceasta va avea 2.120 de metri pătrați de piste pentru biciclete iar în zona fabricii S.C. Apulum S.A. numărul de parcări va crește, ajungând la 150, prin reorganizarea parcării deja existente.

”Până în acest moment au fost finalizate integral lucrările de reparație a trotuarului aflat pe partea dreaptă a străzii.

Pe primul tronson este turnat stratul de beton asfaltic de legătură (binder) pe pista de biciclete, s-au montat stâlpii de iluminat și au fost executate lucrări de captare a apelor pluviale.

Pe al doilea tronson se lucrează intens la pregătirea pistei pentru turnarea asfaltului dar și la celelalte operații necesare modernizării străzii. Peste 40% din lucrările prevăzute sunt realizate în acest moment” a anunțat Marius Filimon.

Valoarea totală a investiției este de 5,8 milioane lei și este suportată din bugetul local.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Epuizarea fondurilor din PNDL aruncă în aer investițiile locale. Ce spun primarii din Alba, despre impactul deciziei

Publicat

Scandal imens în administrația locală din toată țara. Ministerul Dezvoltării a informat o parte dintre primării că a epuizat bugetul de 4 miliarde de lei dedicat controversatului Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

În Alba, majoritatea primarilor au început aflat miercuri despre această situație și au început să evalueze, împreună cu angajații din instituție, situația în care se regăsesc bugetele lor. 

Pe grupurile de Whatsapp ale unora dintre primarii din județ a început să circule documentul emis de Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice. Acesta poate fi vizualizat AICI.

După tonul discuțiilor din grupuri, problema este serioasă și o mare parte dintre administrațiile care au în derulare proiecte prin PNDL, mai ales cele din comune, vor fi nevoite să sisteze lucrările începute prin acest program.

Majoritatea primarilor din Alba sunt liberali, astfel încât au fost moderați în declarațiile publice.

În scrisoarea transmisă primarilor (pe care o mare parte nu au primit-o încă), ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, îi anunță că ministerul ”a epuizat creditele bugetare alocate PNDL pentru anul în curs” și le transmite că există două posibilități de acțiune.

Potrivit Economedia.ro, prima posibilitate este decontarea lucrărilor din surse proprii (de la bugetul local), iar a doua posibilitate este sistarea lucrărilor ”în vederea evitării înregistrării de arierate”.

Informația publicată de economedia a stârnit vâlvă la nivel local.

Ce spune premierul Cîțu

Premierul Florin Cîțu a postat pe contul său de Facebook o ”clarificare” în care promite că plățile restante vor fi achitate după rectificarea bugetară de la jumătatea anului.

”Toate lucrările de investiții prin PNDL vor fi finanțate de Guvernul României, conform legii.

Ultimele tranșe de plată se referă la facturile depuse până în 15 iunie, care vor fi achitate etapizat până la 20 iulie.

Plățile restante vor fi achitate imediat după rectificarea bugetară obișnuită, la mijlocul anului.

Îi asigur pe toți aleșii locali că toate facturile conforme vor fi achitate și reafirm îndemnul de a lucra pentru a avea posiblitatea să decontăm cât mai mult” a scris Cîțu.

Situația în Alba

Orașele mici și comunele sunt cele mai afectate de această măsură. Asta pentru că nu au fonduri să continue singure investițiile începute și nici nu pot apela la alte surse.

Este opinia primarului din Cugir, Adrian Teban, care este și președintele Asociațiilor Orașelor din România.

Acesta a spus că și la Cugir are un proiect pentru o grădiniță și o creșă, finalizat în procent de 60%. Restul de 40% reprezintă o sumă de aproximativ 1,5 milioane de lei, pe care o va susține de la bugetul local.

”Sperăm să fie o chestiune de 2,3 luni și apoi, la rectificare să se rezolve situația. Există soluția de a apela la bugetul local sau la împrumuturi din Trezorerie. Problemele apar la comune și orașele mici care nu au bugete să susțină aceste investiții” a declarat Adrian Teban.

Alba24 a discutat și cu alți primari din județ, în condițiile în care pe grupurile lor de Whatsapp a început să circula și un document emis de Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice, pe care nu l-au primit toți.

Primarul din Abrud, Cristian Albu (PNL) spune că nu poate continua lucrările pe cei 19 kilometri de drumuri vicinale și comunale, pentru că nu are buget.

Este vorba despre o sumă de aproximativ 7,3 de milioane de lei. ”Va trebui să sistăm lucrările” a spus Albu.

În orașul vecin, la Câmpeni, un proiect de reabilitare a străzii Gării (în valoare de aproape 900.000 de lei va începe după 1 iulie, iar reprezentanții administrației locale speră ca până la prima factură emisă de constructor, să fină și banii din rectificarea bugetară de la București.

Primarul Dan Cristian Pașca spune că mai sunt câteva investiții, însă acestea sunt relativ mici și pot fi gestionate.

La Blaj, situația este ceva mai bună. Primarul Gheorghe Valentin Rotar spune că nu are probleme din cauza PNDL, pentru că a finalizat proiectele prin acest program.

Acesta a adăugat că abia în septembrie va demara o serie de lucrări la niște străzi dintr-un sat aparținător, dar că suma este relativ mică și că oricum până atunci vor reîncepe, cel mai probabil, alocările bugetare după rectificare.

Primarul Aiudului, Oana Badea, a spus că are proiecte finanțate prin PNDL dar că nu dorește să comenteze situația, în condițiile în care nu a fost informată oficial în legătură cu acest lucru.

Aceasta a spus că ministrul Czeke Attila, care a vizitat recent Aiudul, nu a vorbit despre așa ceva.

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a declarat că municipiul nu mai are proiecte în derulare cu finanțare prin PNDL.

”Colegiul Economic și Strada Brândușei au fost ultimele proiecte pe care am reușit să le recepționăm și nu avem probleme de finanțare” a spus Pleșa.

Ce se întâmplă în comune

Nici comunele bogate, nu au bani pentru a finaliza aceste investiții.

Primarul din Ciugud, Gheorghe Damian, care este și vicepreședinte la nivel național al Asociațiilor Comunelor din România, spune că mai are un singur proiect prin PNDL, realizat în procent de aproximativ 70%.

Este un proiect foarte important: un pod peste râul Mureș. Pentru finalizare mai are nevoie de aproximativ 3 milioane de lei, dar alte 3 milioane reprezintă facturile restante pentru constructor.

”Am dispus sistarea lucrărilor” a spus Gheorghe Damian. Acesta a adăugat că era previzibil ca PNDL să rămână fără bani, în condițiile sumelor alocate din bugetul național.

Ce este PNDL

PNDL este un program gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și cea mai importantă sursă de alocări din bugetul național pentru infractructură.

Acesta este reglementat prin OUG 28/2013 și a continuat o serie de programe începute încă din anii ‘90 care acopereau cheltuieli pentru drumuri județene și locale, pietruiri, alimentare cu apă sau canalizare.

PNDL 2 acoperă și construcția pentru școli și grădinițe. Este un program din care s-a construit infrastructură mai degrabă mică și mijlocie, nu drumuri naționale sau autostrăzi.

Întrebat de reporterul Economedia.ro cu cât va fi suplimentat bugetul PNDL la rectificarea din august, ministrul Dezvoltării a spus că ”acum facem analiza pentru rectificare, va fi o finanțare importantă. Ca grad de mărime va fi comparabilă cu bugetul inițial (de 4 miliarde de lei – nota redacției)”.

Ministrul Cseke Attila a mai adăugat că bugetul din acest an s-a epuizat rapid și pentru că au existat plăți restante de circa 2 miliarde de lei de anul trecut.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate