Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Ce s-ar întâmpla în cazul unei avarii majore la Kronochem Sebeș. Scenariile posibile, în dezbatere publică la ISU Alba

Publicat


k

La sediul ISU Alba va avea loc, în data de 13 iunie, dezbaterea publică a Planului de urgență externă pentru amplasamentul SC Kronochem Sebeș SRL, ediția 2019. Documentul prezintă posibile scenarii accidentale, substanțele periculoase aflate pe amplasamentul fabricii și înformații cu privire la acțiunile și intervenția în cazul unui accident major, în vederea reducerii riscului asupra populației, mediului și proprietății din jurul lor.

Alba24 vă prezintă principalele riscuri și zona în care efectele ar fi cele mai grave, potrivit documentului menționat.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba anunță publicul interesat asupra faptului că, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (2) din Legea nr. 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanțe periculoase, precum și prevederile art. 18 și 19 din OMAI nr. 156/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind elaborarea și testarea planurilor de urgență în caz de accidente majore în care sunt implicate substanțe periculoase, a fost elaborat documentul „Planul de urgență externă pentru amplasamentul SC Kronochem Sebeș SRL, ediția 2019”.

Documentul poate fi consultat la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, situat în municipiul Alba Iulia, strada Alexandru Ioan Cuza nr. 10, în zilele de luni-vineri, între orele 8:00 – 16:00.

De asemenea, Primăria municipiului Sebeș a fost informată asupra posibilității consultării documentului de către publicul interesat, prin adresa Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba nr. 1037831/16:05:2019.

Dezbaterea publică a documentului va avea loc la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, în data de 13 iunie 2019, începând cu ora 12:00.

Publicul interesat poate transmite în scris comentarii/opinii/observații privind documentul menționat, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, până la data de 13 iunie .2019 (data dezbaterii publice).

Planul de urgență externă pentru amplasamentul SC Kronochem Sebeș SRL, ediția 2019

Potrivit documentului, planul a fost elaborat în scopul planificării și executării acțiunilor de pregătire și intervenție în caz de accidente în cadrul amplasamentelor de nivel superior și care au efecte în afara acestora, în vederea reducerii riscului asupra populației, mediului și proprietății din jurul lor.

Planul de urgență externă se activează în cazul producerii unui accident major sau când survine un eveniment necontrolat, care prin natura sa poate să conducă la un accident major, în baza propunerii persoanelor autorizate să declanșeze proceduri de urgență pe amplasament, precum și a observațiilor primului evaluator extern la locul accidentului.

Persoanele autorizate să declanșeze proceduri de urgență pe amplasament sunt președintele și vicepreședinții Celulei de urgență din amplasament.

Descrierea părților principale ale amplasamentului:

Instalația de fabricare formaldehidă cu o capacitate de 60.000 to/an este alcătuită din două linii de fabricație identice ce au capacitatea de 30.000 to/an fiecare.

Construcția metalică cu baza de 30 x 40 metri și o înălțime între 8,9 și 28 de metri, în aer liber, este amplasată pe o platformă betonată și special amenajată în acest sens, care are o bordură din beton armat pe trei laturi și o cuvă de retenție interioară. Instalația de fabricare formaldehidă este integrată și condusă de un sistem complex de automatizare cu calculator de proces.

Materia primă pentru obținerea formaldehidei este metanolul. Pe amplasament există două rezervoare de metanol cu capacitatea de 1.200 tone fiecare, amplasate în cuve de retenție, alimentate cu cisterne CF.

Instalația de producere a formaldehidei utilizează rezervoarele de stocare care aparțin SC Kronospan Trading SRL, respectiv două rezervoare de metanol cu capacitatea de 1.200 tone fiecare și opt rezervoare de stocare a formaldehidei, cu capacitatea de 780 mc fiecare, amplasate în cuve de retenție. Dintre cele opt rezervoare, patru sunt scoase din funcțiune.

foc

Scenarii accidentale care generează efecte în afara amplasamentului:

1. Explozie în interiorul rezervorului de metanol (avarierea capacului și a corpului rezervorului cu scurgerea conținutului)

 • Substanța chimică implicată: metanol
 • Zonele de planificare la urgență sunt următoarele:

– raza zonei cu mortalitate ridicată: 32 metri

– raza zonei pragului de mortalitate: 60 metri (SC Mobis SA (zona abandonată, terenuri libere de construcții și clădiri dezafectate))

– raza zonei cu vătămări ireversibile: 113 metri (SC Mobis SA, parcarea adiacentă platformei)

– raza zonei cu vătămări reversibile: 185 metri (SC Mobis SA, un tronson de circa 300 de metri din strada Mihail Kogălniceanu, zona de locuințe P+1, extremitatea de N-V a cartierului Kogălniceanu)

2. Avarie la un rezervor de formaldehidă

 • Substanța chimică implicată: formaldehidă
 • În funcție de condițiilde de dispersie, zonele de planificare la urgență sunt următoarele:

– raza zonei cu mortalitate ridicată: < 10 metri

– raza zonei pragului de mortalitate: 16 – 25 metri

– raza zonei cu vătămări ireversibile: 30 – 52 metri (în zona cuvelor de retenție)

– raza zonei cu vătămări reversibile: 117 – 205 metri (un tronson de circa 50 – 300 metri din strada Mihail Kogălniceanu, parcarea adiacentă laturii de est a platformei industriale, partea de nord a SC Mobis SA, partea de S-V a SC Alpin 57 Lux SRL, două locuințe individuale P+1)

3. Avarierea conductei de formaldehidă de la instalația de fabricare a formaldehidei de 60.000 tone/an

 • Substanța chimică implicată: formaldehidă
 • Zonele de planificare la urgență sunt următoarele:

– raza zonei cu mortalitate ridicată: < 10 metri

– raza zonei pragului de mortalitate: 13 metri

– raza zonei cu vătămări ireversibile: 27 metri (în jurul bălții formate)

– raza zonei cu vătămări reversibile: 107 metri (un tronson de circa 150 de metri din strada Mihail Kogălniceanu, două locuințe individuale P+1, limita de S-V a amplasamentului SC Alpin 57 Lux, SC Mobis SA)

4. Ruperea unui disc de rupere pe reactor, la instalația de fabricare formaldehidă de 60.000 tone/an și dispersia gazelor rezultate – formaldehidă

 • Substanța chimică implicată: formaldehidă
 • În funcție de condițiilde de dispersie, zonele de planificare la urgență sunt următoarele:

– raza zonei cu mortalitate ridicată: < 10 metri (în jurul reactorului)

– raza zonei pragului de mortalitate: < 10 – 17 metri (în jurul reactorului)

– raza zonei cu vătămări ireversibile: 33 – 43 metri (instalația de formaldehidă de 60.000 tone/an și centrala termică din vecinătate)

– raza zonei cu vătămări reversibile: 134 – 201 metri (Secția Chimică, pavilionul administrativ, parcarea adiacentă laturii estice a platformei industriale, un tronson de circa 250 de metri din strada Mihail Kogălniceanu, extremitatea vestică a SC Alpin 57 Lux)

5. Ruperea unui disc de rupere pe reactor, la instalația de fabricare formaldehidă de 60.000 tone/an și dispersia gazelor rezultate – metanol

 • Substanța chimică implicată: metanol
 • În funcție de condițiilde de dispersie, zonele de planificare la urgență sunt următoarele:

– raza zonei cu mortalitate ridicată: < 10 metri

– raza zonei pragului de mortalitate: < 10 – 11 metri (în imediata apropiere a reactorului de sinteză implicat)

– raza zonei cu vătămări ireversibile: 23 – 31 metri (instalația de formaldehidă de 60.000 tone/an și în zona centralei termice)

– raza zonei cu vătămări reversibile: 53 – 77 metri (limita parcului de rezervoare de formaldehidă și a halei de rășini, zona instalației de fabricație – fără a depăși limitele platformei)

6. Emisii de gaze neepurate din instalația de fabricare a formaldehidei ca urmare a avariei/nefuncționării reactorului de epurare gaze (post combustie)

 • Substanța chimică implicată: formaldehidă
 • În funcție de condițiilde de dispersie, zonele de planificare la urgență sunt următoarele:

– raza zonei cu mortalitate ridicată: 11 metri (în jurul coșului de dispersie)

– raza zonei pragului de mortalitate: 11 metri (în jurul coșului de dispersie)

– raza zonei cu vătămări ireversibile: 11 – 15 metri (în jurul coșului de dispersie)

– raza zonei cu vătămări reversibile: 34 – 61 metri (acoperă centrala termică și parțial hala rășini)

Potrivit Planului, zona de vătămări reversibile iese din amplasament și pot fi afectate vecinătățile enumerate mai sus. Persoanele surprinse în zona de vătămări reversibile nu sunt susceptibile a suferi vătămări sau intoxicații cu efecte severe, pe termen lung, ci cel mult afecțiuni ușoare, reversibile, cu efecte limitate în timp, ce dispar după încetarea expunerii.

Substanțele care pot genera accidente cu efecte în afara amplasamentului SC Kronochem Sebeș SRL sunt formaldehida și metanolul.

Formaldehida

Starea de agregare: lichidă

Calea de expunere: iritații la contactul cu pielea, ochii sau căile respiratorii

Identificarea pericolelor: poate provoca cancer, susceptibil a cauza anomalii genetice, toxic în caz de înghițire, toxic în contact cu pielea, poate provoca iritarea căilor respiratorii, toxic în caz de inhalare, provoacă arsuri grave ale pielii și lezarea ochilor, poate provoca o reacție alergică a pielii

Metanol

Starea de agregare: lichidă

Calea de expunere: organe respiratorii, piele, ochi/față

Identificarea pericolelor: lichid și vapori foarte inflamabili, toxic în caz de înghițire, în contact cu pielea sau prin inhalare, provoacă leziuni ale organelor

Potrivit Planului, în timpul unei situații de urgență se înființează sub conducerea CJSU, centrul de comunicare și informare publică.

Inventarul substanțelor clasificate ca periculoase conform Legii nr. 59/2016

În activitatea desfășurată pe amplasamentul fabricii de formaldehidă 60.000 to/an, aparținând SC Kronochem Sebeș SRL se folosesc substanțe periculoase, potrivit listei:

Denumirea substanței periculoase – clasificare – cantitatea totală deținută (tone) – cantitatea totală de stocare (tone)

 • Metanol – lichid inflamabil, toxic acut (ingestie, dermic, inhalare) – 0,4 tone – 0,4 tone
 • Formaldehidă – cancerigen, mutagen, toxic acut (ingestie, dermic, inhalare), corodarea pielii, sensibilizarea pielii – 30 tone – 30 tone
 • Soluție UFC – cancerigen, mutagen, iritare piele, irită ochi, sensibilizant pentru piele – 30 tone – 30 tone
 • Săruri răcire TS 15 – toxic acut (ingestie) – 60 tone – 68 tone
 • Hidroxid de sodiu 30% – coroziv pentru metale, coroziv pentru piele – 2,5 tone – 3 tone
 • Catalizator Formox KH44 – cancerigen, iritant pentru ochi – 3,45 tone – 3,45 tone
 • Catalizator Formox 26C – cancerigen, iritant pentru ochi – 1,8 tone – 1,8 tone
 • Catalizator Formox 26 – cancerigen, iritant pentru ochi – 4,75 tone – 4,75 tone
 • Paraformaldehidă – solid inflamabil, coroziv pentru piele, sensibilizant piele, cancerigen, mutagen, toxic acut (ingestie, dermic, inhalare) – 0,12 tone – 0,12 tone


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Ionel

  miercuri, 05.06.2019 la 07:32

  Dar despre noxele pe care le inhalează oamenii din Lancrăm pe stradă și acasă, ca urmare a șirului de camioane și a traficului greu, de ce nu s-a spus nimic în media?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Unirea din 1859, primul pas spre formarea României Mari, celebrată la Liceul Teoretic din Teiuş

Publicat

La Liceul Teoretic din Teiuş, marcarea evenimentelor cu semnificaţie istorică prin manifestări specifice, este deja o tradiţie. La început de an, data de 24 ianuarie oferă prilejul rememorării evenimentelor petrecute în urmă cu 161 de ani, când Moldova şi Ţara Românească s-au unit sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, prin dubla sa alegere în 5 […]

Citește mai departe
Publicitate

EDUCAȚIE

24 ianuarie 1859: „Mica Unire”, primul pas spre România. Unirea Principatelor Române sub domnia lui Cuza

Publicat

MICA UNIRE din 24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române: Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești. După mai mulți ani în care pașii […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Asociație: Programul RABLA MOTO ar putea intra în vigoare din acest an. Voucherele, folosite pentru achiziția de motociclete noi

Publicat

Programul RABLA MOTO, prin care voucherele obținute la casarea unei mașini vechi vor putea fi folosite și pentru achiziția de motociclete și scutere noi, ar putea intra în vigoare chiar din acest an, au transmis reprezentanții Asociației pentru Dezvoltarea Națională a Motociclismului – motoADN.  La sediul Administrației Fondului pentru Mediu a avut loc miercuri, 22 […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Mica Unire, sărbătorită la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Ocna Mureș. Elevi și profesori s-au prins în Hora Unirii

Publicat

161 de ani au trecut de la momentul cunoscut în istorie sub denumirea de Mica Unire. Data de 24 ianuarie 1859 este punctul culminat al unor evenimente și desfășurării istorice complexe care au avut loc în Europa și spațiul românesc. Evenimentul a fost marcat joi, de către elevii și cadrele didactice de la Liceul Teoretic […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate