Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Ce s-ar întâmpla în cazul unei avarii majore la Kronochem Sebeș. Scenariile posibile, în dezbatere publică la ISU Alba

Publicat

k

La sediul ISU Alba va avea loc, în data de 13 iunie, dezbaterea publică a Planului de urgență externă pentru amplasamentul SC Kronochem Sebeș SRL, ediția 2019. Documentul prezintă posibile scenarii accidentale, substanțele periculoase aflate pe amplasamentul fabricii și înformații cu privire la acțiunile și intervenția în cazul unui accident major, în vederea reducerii riscului asupra populației, mediului și proprietății din jurul lor.

Alba24 vă prezintă principalele riscuri și zona în care efectele ar fi cele mai grave, potrivit documentului menționat.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba anunță publicul interesat asupra faptului că, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (2) din Legea nr. 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanțe periculoase, precum și prevederile art. 18 și 19 din OMAI nr. 156/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind elaborarea și testarea planurilor de urgență în caz de accidente majore în care sunt implicate substanțe periculoase, a fost elaborat documentul „Planul de urgență externă pentru amplasamentul SC Kronochem Sebeș SRL, ediția 2019”.

Documentul poate fi consultat la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, situat în municipiul Alba Iulia, strada Alexandru Ioan Cuza nr. 10, în zilele de luni-vineri, între orele 8:00 – 16:00.

De asemenea, Primăria municipiului Sebeș a fost informată asupra posibilității consultării documentului de către publicul interesat, prin adresa Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba nr. 1037831/16:05:2019.

Dezbaterea publică a documentului va avea loc la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, în data de 13 iunie 2019, începând cu ora 12:00.

Publicul interesat poate transmite în scris comentarii/opinii/observații privind documentul menționat, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, până la data de 13 iunie .2019 (data dezbaterii publice).

Planul de urgență externă pentru amplasamentul SC Kronochem Sebeș SRL, ediția 2019

Potrivit documentului, planul a fost elaborat în scopul planificării și executării acțiunilor de pregătire și intervenție în caz de accidente în cadrul amplasamentelor de nivel superior și care au efecte în afara acestora, în vederea reducerii riscului asupra populației, mediului și proprietății din jurul lor.

Planul de urgență externă se activează în cazul producerii unui accident major sau când survine un eveniment necontrolat, care prin natura sa poate să conducă la un accident major, în baza propunerii persoanelor autorizate să declanșeze proceduri de urgență pe amplasament, precum și a observațiilor primului evaluator extern la locul accidentului.

Persoanele autorizate să declanșeze proceduri de urgență pe amplasament sunt președintele și vicepreședinții Celulei de urgență din amplasament.

Descrierea părților principale ale amplasamentului:

Instalația de fabricare formaldehidă cu o capacitate de 60.000 to/an este alcătuită din două linii de fabricație identice ce au capacitatea de 30.000 to/an fiecare.

Construcția metalică cu baza de 30 x 40 metri și o înălțime între 8,9 și 28 de metri, în aer liber, este amplasată pe o platformă betonată și special amenajată în acest sens, care are o bordură din beton armat pe trei laturi și o cuvă de retenție interioară. Instalația de fabricare formaldehidă este integrată și condusă de un sistem complex de automatizare cu calculator de proces.

Materia primă pentru obținerea formaldehidei este metanolul. Pe amplasament există două rezervoare de metanol cu capacitatea de 1.200 tone fiecare, amplasate în cuve de retenție, alimentate cu cisterne CF.

Instalația de producere a formaldehidei utilizează rezervoarele de stocare care aparțin SC Kronospan Trading SRL, respectiv două rezervoare de metanol cu capacitatea de 1.200 tone fiecare și opt rezervoare de stocare a formaldehidei, cu capacitatea de 780 mc fiecare, amplasate în cuve de retenție. Dintre cele opt rezervoare, patru sunt scoase din funcțiune.

foc

Scenarii accidentale care generează efecte în afara amplasamentului:

1. Explozie în interiorul rezervorului de metanol (avarierea capacului și a corpului rezervorului cu scurgerea conținutului)

 • Substanța chimică implicată: metanol
 • Zonele de planificare la urgență sunt următoarele:

– raza zonei cu mortalitate ridicată: 32 metri

– raza zonei pragului de mortalitate: 60 metri (SC Mobis SA (zona abandonată, terenuri libere de construcții și clădiri dezafectate))

– raza zonei cu vătămări ireversibile: 113 metri (SC Mobis SA, parcarea adiacentă platformei)

– raza zonei cu vătămări reversibile: 185 metri (SC Mobis SA, un tronson de circa 300 de metri din strada Mihail Kogălniceanu, zona de locuințe P+1, extremitatea de N-V a cartierului Kogălniceanu)

2. Avarie la un rezervor de formaldehidă

 • Substanța chimică implicată: formaldehidă
 • În funcție de condițiilde de dispersie, zonele de planificare la urgență sunt următoarele:

– raza zonei cu mortalitate ridicată: < 10 metri

– raza zonei pragului de mortalitate: 16 – 25 metri

– raza zonei cu vătămări ireversibile: 30 – 52 metri (în zona cuvelor de retenție)

– raza zonei cu vătămări reversibile: 117 – 205 metri (un tronson de circa 50 – 300 metri din strada Mihail Kogălniceanu, parcarea adiacentă laturii de est a platformei industriale, partea de nord a SC Mobis SA, partea de S-V a SC Alpin 57 Lux SRL, două locuințe individuale P+1)

3. Avarierea conductei de formaldehidă de la instalația de fabricare a formaldehidei de 60.000 tone/an

 • Substanța chimică implicată: formaldehidă
 • Zonele de planificare la urgență sunt următoarele:

– raza zonei cu mortalitate ridicată: < 10 metri

– raza zonei pragului de mortalitate: 13 metri

– raza zonei cu vătămări ireversibile: 27 metri (în jurul bălții formate)

– raza zonei cu vătămări reversibile: 107 metri (un tronson de circa 150 de metri din strada Mihail Kogălniceanu, două locuințe individuale P+1, limita de S-V a amplasamentului SC Alpin 57 Lux, SC Mobis SA)

4. Ruperea unui disc de rupere pe reactor, la instalația de fabricare formaldehidă de 60.000 tone/an și dispersia gazelor rezultate – formaldehidă

 • Substanța chimică implicată: formaldehidă
 • În funcție de condițiilde de dispersie, zonele de planificare la urgență sunt următoarele:

– raza zonei cu mortalitate ridicată: < 10 metri (în jurul reactorului)

– raza zonei pragului de mortalitate: < 10 – 17 metri (în jurul reactorului)

– raza zonei cu vătămări ireversibile: 33 – 43 metri (instalația de formaldehidă de 60.000 tone/an și centrala termică din vecinătate)

– raza zonei cu vătămări reversibile: 134 – 201 metri (Secția Chimică, pavilionul administrativ, parcarea adiacentă laturii estice a platformei industriale, un tronson de circa 250 de metri din strada Mihail Kogălniceanu, extremitatea vestică a SC Alpin 57 Lux)

5. Ruperea unui disc de rupere pe reactor, la instalația de fabricare formaldehidă de 60.000 tone/an și dispersia gazelor rezultate – metanol

 • Substanța chimică implicată: metanol
 • În funcție de condițiilde de dispersie, zonele de planificare la urgență sunt următoarele:

– raza zonei cu mortalitate ridicată: < 10 metri

– raza zonei pragului de mortalitate: < 10 – 11 metri (în imediata apropiere a reactorului de sinteză implicat)

– raza zonei cu vătămări ireversibile: 23 – 31 metri (instalația de formaldehidă de 60.000 tone/an și în zona centralei termice)

– raza zonei cu vătămări reversibile: 53 – 77 metri (limita parcului de rezervoare de formaldehidă și a halei de rășini, zona instalației de fabricație – fără a depăși limitele platformei)

6. Emisii de gaze neepurate din instalația de fabricare a formaldehidei ca urmare a avariei/nefuncționării reactorului de epurare gaze (post combustie)

 • Substanța chimică implicată: formaldehidă
 • În funcție de condițiilde de dispersie, zonele de planificare la urgență sunt următoarele:

– raza zonei cu mortalitate ridicată: 11 metri (în jurul coșului de dispersie)

– raza zonei pragului de mortalitate: 11 metri (în jurul coșului de dispersie)

– raza zonei cu vătămări ireversibile: 11 – 15 metri (în jurul coșului de dispersie)

– raza zonei cu vătămări reversibile: 34 – 61 metri (acoperă centrala termică și parțial hala rășini)

Potrivit Planului, zona de vătămări reversibile iese din amplasament și pot fi afectate vecinătățile enumerate mai sus. Persoanele surprinse în zona de vătămări reversibile nu sunt susceptibile a suferi vătămări sau intoxicații cu efecte severe, pe termen lung, ci cel mult afecțiuni ușoare, reversibile, cu efecte limitate în timp, ce dispar după încetarea expunerii.

Substanțele care pot genera accidente cu efecte în afara amplasamentului SC Kronochem Sebeș SRL sunt formaldehida și metanolul.

Formaldehida

Starea de agregare: lichidă

Calea de expunere: iritații la contactul cu pielea, ochii sau căile respiratorii

Identificarea pericolelor: poate provoca cancer, susceptibil a cauza anomalii genetice, toxic în caz de înghițire, toxic în contact cu pielea, poate provoca iritarea căilor respiratorii, toxic în caz de inhalare, provoacă arsuri grave ale pielii și lezarea ochilor, poate provoca o reacție alergică a pielii

Metanol

Starea de agregare: lichidă

Calea de expunere: organe respiratorii, piele, ochi/față

Identificarea pericolelor: lichid și vapori foarte inflamabili, toxic în caz de înghițire, în contact cu pielea sau prin inhalare, provoacă leziuni ale organelor

Potrivit Planului, în timpul unei situații de urgență se înființează sub conducerea CJSU, centrul de comunicare și informare publică.

Inventarul substanțelor clasificate ca periculoase conform Legii nr. 59/2016

În activitatea desfășurată pe amplasamentul fabricii de formaldehidă 60.000 to/an, aparținând SC Kronochem Sebeș SRL se folosesc substanțe periculoase, potrivit listei:

Denumirea substanței periculoase – clasificare – cantitatea totală deținută (tone) – cantitatea totală de stocare (tone)

 • Metanol – lichid inflamabil, toxic acut (ingestie, dermic, inhalare) – 0,4 tone – 0,4 tone
 • Formaldehidă – cancerigen, mutagen, toxic acut (ingestie, dermic, inhalare), corodarea pielii, sensibilizarea pielii – 30 tone – 30 tone
 • Soluție UFC – cancerigen, mutagen, iritare piele, irită ochi, sensibilizant pentru piele – 30 tone – 30 tone
 • Săruri răcire TS 15 – toxic acut (ingestie) – 60 tone – 68 tone
 • Hidroxid de sodiu 30% – coroziv pentru metale, coroziv pentru piele – 2,5 tone – 3 tone
 • Catalizator Formox KH44 – cancerigen, iritant pentru ochi – 3,45 tone – 3,45 tone
 • Catalizator Formox 26C – cancerigen, iritant pentru ochi – 1,8 tone – 1,8 tone
 • Catalizator Formox 26 – cancerigen, iritant pentru ochi – 4,75 tone – 4,75 tone
 • Paraformaldehidă – solid inflamabil, coroziv pentru piele, sensibilizant piele, cancerigen, mutagen, toxic acut (ingestie, dermic, inhalare) – 0,12 tone – 0,12 tone


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Ionel

  miercuri, 05.06.2019 la 07:32

  Dar despre noxele pe care le inhalează oamenii din Lancrăm pe stradă și acasă, ca urmare a șirului de camioane și a traficului greu, de ce nu s-a spus nimic în media?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Profesoara de engleză din Alba, care a întreținut relații sexuale cu un elev, condamnată la închisoare cu suspendare

Publicat

salistea

Profesoara de limba engleză de la școala ”David Prodan” din comuna Săliștea, acuzată că a întreținut relații sexuale cu un elev, a fost condamnată la închisoare cu suspendare.  D.A. Elena a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției în urmă cu două luni, iar în data de 24 iunie, acordul a fost recunoscut. În urma […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania, la munte și la mare până în 7 iulie. Temperaturi și precipitații în următoarele două săptămâni

Publicat

munti meteo

Administrația Națională de Meteorologie a transmis prognoza de vreme pentru următoarele două săptămâni, în regiuni din țară. În Transilvania, temperaturile cresc în prima săptămână, apoi scad în primul weekend cu aproximativ 8 grade Celsius. În Transilvania, media temperaturilor maxime va fi în creștere de la 28 de grade în prima zi, până la 32 – […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Trafic blocat pe DN 67C între Tău si Oașa. Pentru deblocare intervin pompierii din Alba Iulia, Sebeș și SVSU Sugag

Publicat

colaj drum

Pompierii din Alba Iulia alături de cei din Sebeș intervin luni, în jurul orei 17:30, cu două autospeciale și 10 subofițeri pentru deblocarea drumului DN 67 C între barajul Tău si Oașa.   Momentan traficul pe drumul respectiv este blocat.   Potrivit ISU Alba, la fața locului intervine și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Șugag. […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Investiție de aproape 10 milioane de euro la Cugir din fonduri UE: bike-sharing, autobuze hibrid și străzi modernizate

Publicat

cugir

Printr-o investiție de aproape 10 milioane de euro, din fonduri europene, la Cugir se vor moderniza peste 14 kilometri de străzi și se vor achiziționa șase autobuze hibride. De asemenea, proiectul prevede și amenajarea a 41 de noi stații de autobuz și vor fi cumpărarea a 70 de biciclete pentru bike-sharing.  Valoarea totală a proiectului […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate