Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce salarii ar putea avea soldații voluntari. Sumele discutate la nivelul MApN

Publicat

Cei care vor vrea să participe la stagiul militar voluntar ar urma să primească salarii. Este vorba despre un proiect de lege inițiaț de MApN. Un proiect pentru sodați voluntari, femei și bărbați până în 35 de ani. 

Preşedintele Comisiei de apărare de la Camera Deputaţilor, Laurenţiu Leoreanu, a făcut o serie de precizări pe subiect. Stagiul ar urma să fie pe o perioadă de patru luni. Voluntarii vor urma să primească o serie de stimulente.

Ce salariu ar putea avea un soldat voluntar

La nivel declarativ, reprezentanții statului iau în calcul suma de trei salari medii brute. De asemenea ar fi vorba și de cazarea gratuită în perioada stagiului de pregătire.

Perioada pe care au propus-o e de patru luni şi, sigur, anumite recompense privind cazarea gratuită, salarizare, care, sigur, acolo se mai poate discuta, deci şi nişte stimulente. (…) Nu am intrat în detaliu pe propunerea de salarizare, era de a se merge, în discuţiile libere, undeva la trei salarii medii brute pentru acea perioadă. Ultimul proiect discutat ar fi statutul cadrelor militare, care în momentul de faţă se află în configurarea finală a draftului”, a precizat Leoreanu, la Palatul Parlamentului.

Legea apărării: voluntari, femei și bărbați până în 35 de ani

„S-a discutat pe trei linii legislative: Legea apărării, care este în formă finală şi va pleca pe circuitul de avizare; Legea 446, care a fost gândită şi începută din 2022 şi care vine inclusiv cu statutul militarului voluntar în termen şi acolo sunt, într-adevăr, câteva precizări pe care le-a prezentat ministrul, noi nu am văzut draftul, cu privire la cei care pot să facă (stagiul voluntar – n.r.): femei şi bărbaţi între 18 şi 35 de ani care nu au satisfăcut stagiul militar.

El a menţionat că Legea 446 a ajuns pentru avizare la Ministerul de Finanţe, după ce a parcurs „toate celelalte puncte de oprire”.

„Ministerul Apărării şi noi ne-am dori să intre în această sesiune în dezbatere aceste legi ale apărării, aşa cum le-am numit, şi să le putem dezbate, amenda şi aduce într-o formă finală cât mai repede”, a transmis deputatul.

CITEȘTE ȘI: Serviciul militar obligatoriu este exclus, dar MApN vrea soldați voluntari. Câți oameni mai are Armata Română

Leoreanu a menţionat că a început şi luarea în evidenţă a rezerviştilor care sunt încă apţi combatanţi.

„În momentul de faţă am înţeles că a început deja luarea în evidenţă a rezerviştilor care sunt încă apţi combatanţi, urmează ca după luarea în evidenţă să fie parcursă, în unele judeţe am înţeles că a şi început, chemarea pentru o pregătire de bază de o săptămână-două”, a mai spus Laurențiu Leorean.

 MApN vrea soldați voluntari. Câți oameni mai are Armata Română

Serviciul militar obligatoriu este exclus, dar există o preocupare la nivelul MApN pentru serviciul militar voluntar, a declarat, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr.

„Armata română a trecut de la peste 320.000 de oameni. A ajuns în situaţia la avea în jur de 80.000, vreo 75.000 de militari, vreo 14.000 sau 15.000, personal contractual şi cred că 407 sau 408 funcţionari publici.

Deci, din punct de vedere numeric, armata a scăzut şi categoric, nevoile operaţionale sunt cele care sunt, ele sunt motivate şi de situaţia în care ne aflăm, pentru că este o situaţie care nu a mai fost în Europa de foarte mult timp”, a detaliat ministrul.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Mark

    marți, 06.02.2024 at 21:40

    🤣🤣 you better think long and hard before offering a small amount of money like „3 gross average salaries”. 1st You are asking these people to possibly be on the front lines and fight with their lives. 2nd Trump could win America’s next election and if he does, he’s already said, he will pull America out of NATO. No more back-up or support for Romania. 3rd 80,000 currently, is nowhere near enough people in case of a European conflict. You guys (politicians) are pretty much idiots, the way you have been running things the last 5 or 6 years has proven that. You simply can’t afford to get this wrong!!!

  2. Iulian

    miercuri, 07.02.2024 at 09:08

    Ăsta nu știe nici să adune, 75000+15000=90000,frezatule!
    Avem 80000,-15000=65000 de militari.
    Tu ești funcționarul care nu iese la calcul?

  3. Mark

    miercuri, 07.02.2024 at 14:51

    You’re obviously one of those „idiot” politicians with their butt hurt. You’re thinking you are being smart. When in actuality, it’s the absolute opposite. 🤣🤣 Making the Point even more for us. 65,000 soldiers, great. That’s better than 80k? It null & voids the facts? Seems to me, it just makes my comment even more dire. Less soldiers. Therefore, even more needed. You’re a perfect politician, focus on the unimportant, miss the point and react ridiculously.🤔😉🤣🍻 Cheers, keep up the good work 🤣🤣 @Julian

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax