Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce sancțiuni riscă șoferii dacă sunt prinși la volan fără acte în original. Pot primi amenzi de până la 1.320 de lei

Publicat

Ce sancțiuni riscă șoferii dacă sunt prinși la volan fără acte în original. Atunci când sunt opriți în trafic de polițiști, șoferii sunt obligați să aibă asupra lor mai multe documente în original. În caz contrar, conducătorii auto riscă amenzi de până la 1.320 de lei. 

Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede faptul că șoferii trebuie să aibă asupra lor mai multe documente. Potrivit Codului Rutier 2024, dacă șoferii sunt prinși la volan fără aceste documente, ei riscă să primească amenzi importante.

Ce documente în original trebuie să prezinte șoferii polițiștilor

„Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevăzute de lege”, se precizează la art. 35 alin (2) din OUG 195/2002.

Conducătorii auto sunt obligați astfel să le prezinte în original polițiștilor:

  • permisul de conducere
  • cartea de identitate (CI) / buletinul / pașaportul
  • certificatul de înmatriculare a vehiculului

La aceste documente se adaugă și asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), însă aceasta poate fi prezentată și sub formă de copie ori în format electronic.

Ce sancțiuni riscă șoferii dacă sunt prinși la volan fără acte în original

Potrivit Codului rutier, constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra să documentele prevăzute la art. 35 alin. (2).

Șoferii care nu au asupra lor aceste documente pot primi între 6 și 8 puncte de amendă.

Având în vedere că valoarea punctului de amendă este de 165 de lei, asta înseamnă că șoferii riscă o sancțiune cuprinsă între 990 și 1.320 lei.

Identitatea conducătorului auto poate fi verificată ușor de către polițiști, cu ajutorul stației de comunicare, însă pot exista situații în care sistemul nu poate funcționa, motiv pentru care șoferii sunt obligați să prezinte documentele originale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cornelia

    marți, 23.01.2024 at 10:39

    amendati, da cu movilele din traafic ce facem,dl militieni?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax