Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce se întâmplă cu cei care au venituri extrasalariale și nu le-au declarat. Procedura a fost publicată în Monitorul Oficial

Publicat

bani

Procedura pentru stabilirea din oficiu a contribuției la pensii și asigurările sociale de sănătate pentru persoanele fizice ce nu au declarat veniturile extrasalariale, deși aveau această obligație, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Actul normativ se adresează persoanelor fizice ce realizează venituri extrasalariale, au depășit plafonul de 12 x salariul minim pe economie, au obligația să plătească contribuția la asigurările sociale, respectiv a contribuției de sănătate și să le declare prin Declarația unică, dar nu respectă aceste obligații fiscale.

Prin ordinul ANAF publicat în Monitorul Oficial, a fost adoptată procedura stabilirii din oficiu a contribuției la asigurările sociale pensii cât și a contribuției la asigurările sociale de sănătate, după caz.

Această procedura se aplică pentru contribuțiile sociale generate de veniturile obținute începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Autoritatea fiscală verifică veniturile declarate de contribuabili prin Declarația unică, veniturile declarate de plătitorii de venituri către persoane fizice, cum ar fi declarația 205-Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă și câștigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit sau declarația 112-Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate.

În bază acestor informații se vor identifică acele persoane care fie nu au obligația să plătească către sistemul public asigurările sociale, fiind asigurate în sisteme proprii (avocați, notari), fie sunt deja pensionare în sistemul public de pensii.

După identificarea tuturor persoanelor, organul fiscal central notifica contribuabilul cu privire la situația fiscală în care se află, respectiv asigură dreptul contribuabilului de a fi ascultat.

Dacă contribuabilul se prezintă la audiere și își îndeplinește obligația depunerii Declarației unice, acesta va fi eliminat din lista contribuabililor pentru care se va face stabilirea din oficiu.

În cazul în care contribuabilul nu răspunde notificării sau nu își îndeplinește obligația depunerii Declarației unice, contribuabilului i se va solicita prezența în vederea unei noi audieri. Acesta are ocazia să își exprime un punct de vedere scris.

Dacă contribuabilul nu se prezintă la audieri și nici nu își îndeplinește în urmă acestor proceduri obligația depunerii Declarației unice cu privire la asigurările sociale, se trece la stabilirea din oficiu a bazei de calcul pentru contribuțiile sociale. Acestea se stabilesc la nivelul salariului minim brut pe economie și se vor comunica contribuabilului.

Consultant Fiscal,
Auditor Financiar,
Adrian Benta

Sursă: ziare.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax