Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce se întâmplă cu deşeurile din Alba, după ce rampa de la Cristian nu mai primește gunoi din alte zone. Precizări de la primării


Publicat

pubele polaris

pubele deseuri polaris gunoiDeșeurile din județul Alba nu mai pot fi depozitate la groapa gunoi de la Cristian din judeţul Sibiu. Cu toate acestea la Alba Iulia, nu se va schimba graficul de colectare și se caută soluții până la terminarea rampei ecologice de la Galda de Jos.

„Studiem și evaluăm toate posibilitățile pentru ca această perioadă intermediară, până la finalizarea rampei ce face parte din proiectul implementat de CJ Alba, să fie cât mai puțin costisitoare pentru beneficiarii direcți ai serviciului de salubritate. Evaluăm matematic tot ce ar putea duce la costuri cât mai puține pentru a nu crește tarifele de colectare”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coșer.

Acesta a mai spus că rezilierea contractului nu va schimba graficul de colectare la nivelul municipiului.

Pentru a găsi o soluție cât mai rapidă, primarul Mircea Hava s-a deplasat la Cluj-Napoca pentru a vedea dacă se pot depozita acolo deșeurile.

adresa rampa cristian sibiuCu aceeași problemă se confruntă și alte localități din județul Alba. Şeful Gărzii de Mediu Alba, Dănuţ Hălălai, a declarat pentru Alba24 că a fost informat luni dimineaţa de unul dintre operatorii de salubritate că nu mai poate depozita la Cristian gunoiul colectat. Reprezentantul autorităţii de mediu a cerut tuturor operatorilor de salubritate din judeţ să comunice până marţi dimineaţa alternativele în acest caz.

Primăriile Aiud şi Cugir au fost informate, la rândul lor, de firmele de salubrizare, despre aceeaşi situaţie. Potrivit acestora, cel puţin luni, gunoiul se colectează, urmând să fie găsite soluţii în zilele următoare. La fel este situaţia şi la Alba Iulia.

Lucia Pera, reprezentantul firmei „Polaris M Holding”, firma de salubritate care operează în Alba Iulia a declarat pentru Alba24 că se încearcă găsirea unor soluţii şi că, deocamdată, în următoarele trei zile, deşeurile vor fi colectate, atât timp cât nu este depăşită capacitatea temporară de depozitare locală.

La Cugir, firma G&E Invest 2003 SRL a fost informată vineri după-amiaza, după ora 16.00, despre situaţia de la Cristian. Potrivit adresei primite, în urma unui act de control încheiat vineri, 23 octombrie de Comisariatul Judeţean de Mediu Sibiu, s-a dispus „interzicerea eliminării prin depozitare finală a deşeurilor primite din alte judeţe”, cu termen de realizare 23 octombrie.

Deci, practic, de sâmbătă, 24 octombrie, operatorii nu au mai putut duce deşeurile la Cristian. În plus, firma susţine că are capacitate de depozitare, însă problema ar fi că autorizarea integrată de mediu a fost dată doar pentru deşeuri din judeţul Sibiu.

Atât operatorii de salubritate, cât şi primăriile din judeţul Alba, care au concesionat serviciile de colectare şi transport al deşeurilor, au fost luate prin surprindere de această situaţie, în condiţiile în care majoritatea au mărit tarifele după ce firma ce administrează rampa din judeţul Sibiu SC Trancon SRL Brăila a crescut taxa de depozitare, de la 50 lei pe tonă fără TVA la 60,79 lei/tonă fără TVA.

Prin urmare, cetăţenii din Alba Iulia plătesc, de la 1 octombrie, 5,97 lei pe gunoiul colectat (anterior, tariful era de 5,95 lei, şi acesta majorat în medie, cu 47%, după 16 iulie).

Vezi şi S-au mărit iar TARIFELE pentru colectarea gunoiului la Alba Iulia. Cât plătesc locuitorii pentru salubrizare

Reamintim că fosta rampă de gunoi de la Alba Iulia, din zona Pârâul Iovului a fost închisă în vară, pentru că era neconformă, iar depozitul nou, ecologic, de la Galda de Jos, proiect implementat de CJ Alba, cu fonduri europene, nu este finalizat.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, în vizită la Alba Iulia, în contextul unor relații tensionate cu România

Publicat

Ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, se va afla astăzi la Alba Iulia, într-o vizită în România pe parcursul căreia va mai merge la București și Cluj-Napoca. Detaliile vizitei sale în oraș nu au fost făcute publice dar se pare că se va întâlni cu reprezentanți ai comunității maghiar și ai bisericii, 

Cu doar câteva ore înainte de întâlnirea de marți de la București cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, Szijjártó Péter a transmis un mesaj pe Facebook: „În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc”, în contextul unor relații recente tensionate între cele două țări.

Inițial, pe agenda ministrului ungar figurau doar vizite la Cluj Napoca și Alba Iulia, ulterior, pe cale diplomatică, stabilindu-se întâlnirea cu Bogdan Aurescu.

„Noi ne străduim să avem o relație bună cu toți vecinii noștri. În calitate de națiune cu peste o mie de ani, acordăm și așteptăm respect. În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc, ci mai degrabă despre un schimb tăios de replici. Vom vedea ce reușim astăzi. Direcția București, apoi Cluj Napoca și Alba Iulia”, a scris marți dimineață, pe Facebook, Szijjártó.

Citește și: Cum a reacționat Ungaria la declarațiile președintelui României. Ministrul de Externe: ”Mai mult respect pentru maghiari”

Relațiile dintre cele două țări s-au tensionat după declarațiile președintelui României, Klaus Iohannis, prin care acesta a atacat dur UDMR și PSD pentru adoptarea tacită în Camera Deputaților a unui proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc.

”Azi, președintele României a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură. Domnului președinte Iohannis trebuie să îi fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime l-au votat la alegerile prezidențiale.

Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea, cererea noastră, mesajul și apelul nostru către președintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari”, a răspuns la momentul respectiv, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, într-un mesaj video postat pe contul său de Facebook.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

OFICIAL: Examenul de certificare de la liceele tehnologice se susține printr-un proiect depus online. Cum se va desfășura

Publicat

Examenul de certificare de la liceele tehnologice se susține printr-un proiect depus online, prevede un ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial.

“Depunerea proiectului în vederea susținerii examenului de certificare, în format pdf, se realizează on-line, la adresa de e-mail a unității de învățământ, urmând a fi arhivat în format digital și păstrat 3 (trei) ani.

În cazul în care elevii nu au mijloacele necesare transmiterii proiectului în format pdf la adresa de e-mail a unității de învățământ, acesta va fi depus, fizic, la secretariatul unității de învățământ,” se arată în documentul citat de Edupedu.ro.

Citește și: BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a XII-a

“Pentru fiecare candidat se completează Fișa de evaluare a proiectului de către fiecare evaluator din comisia de examinare. Aprecierea se face prin acordarea unui punctaj, pentru fiecare indicator”.

“Președintele comisiei de examinare mediază situațiile în care apar diferențe mai mari de 3 puncte la unul sau la ambele criterii de evaluare din Fișa de evaluare. Hotărârea președintelui este definitivă”.

Vezi și: OFICIAL: Calendarul examenelor la BAC 2020. În ce zi se desfășoară fiecare probă și când vor fi afișate rezultatele

“Pentru fiecare candidat, punctajul final se calculează de către comisia de examinare ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a punctajelor totale acordate de către cei 2 membri evaluatori ai comisiei de examinare și se consemnează în Fișa de evaluare, iar apoi se stabilește calificativul obținut, conform anexei nr. 2”, prevede ordinul citat.

Rezultatele finale pot fi: «admis», cu precizarea calificativului obținut pentru fiecare elev («Excelent», «Foarte bine», «Bine» sau «Satisfăcător»), «respins», «neprezentat». Cel neprezentat înseamnă că nu a depus proiectul.

Sursă: Edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COVID-19 nu se răspândește prin apă: Piscinele, lacurile și marea sunt sigure. Ce trebuie să facem pe plajă

Publicat

Noul coronavirus nu trăieşte în apa din piscine, spun experţii în sănătate publică din Statele Unite. „Nu există dovezi că COVID-19 se poate transmite prin utilizarea piscinelor şi a căzilor”, a transmis Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor din SUA.

„Cantitatea medie de clor dintr-o piscină va ucide virusul”, a spus Roberta Lavin, profesor de medicină la Universitatea din Tennessee’s College of Nursing.

De asemenea, oamenii de ştiinţă spun că virusul este puţin probabil să se dezvolte în apa sărată a oceanelor şi mărilor. Similar, lacurile sunt considerate o zonă sigură pentru scăldat deoarece, deşi apa dulce nu are proprietatea de a ucide microbul, este puţin probabil ca acesta să fie asimilat dată fiind cantitatea mare de apă.

Dacă scăldatul este sigur, statul la plajă nu e la fel, avertizează specialiştii. Acolo este de obicei multă lume, iar obiectele și spațiile folosite în comun (cum sunt toaletele, de exemplu) pot fi periculoase. Asta pentru că virusul poate supravieţui pe suprafeţele uscate.

Din acest motiv, este important ca persoanele care aleg să facă plajă în această perioadă în zone, să se asigure că au dezinfectat bine suprafaţa şezlongurilor, a balustradelor sau a altor zone cu care intră în contact.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O fetiță de 5 ani și alte șapte persoane, vindecate de coronavirus la secția de Infecțioase a spitalului din Alba Iulia

Publicat

În cursul zilei de duminică și luni, 24 și 25 mai 2020, un număr de 8 pacienți, internați la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, au fost declarați vindecați de COVID-19 și au fost externați, după ce rezultatele a două teste consecutive în cazul acestora au ieșit negative, au transmis reprezentanții instituției.

Cel mai tânăr pacient vindecat este o fetiță în vârstă de 5 ani, iar cel mai vârstnic o femeie de 63 de ani. Cei 8 pacienți externați (4 de sex feminin și 4 de sex masculin) locuiesc în comuna Noșlac (3), orașul Ocna Mureș (3) municipiul Sebeș (1), comuna Șpring (1).

În total, de la începutul evoluției pandemiei și până în prezent, la secția de boli infecțioase a SJU Alba Iulia au fost vindecați de COVID-19 un număr de 52 de pacienți, majoritatea cu forme ușoare și medii, respectiv cu evoluție favorabilă la tratamentul administrat.

De asemenea, de la începutul evoluției pandemiei și până în prezent, la secția de boli infecțioase au fost internați 179 de pacienți suspecți de COVID-19, boală cauzată de infectarea cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Rezultatele analizelor de laborator la 93 dintre ei au ieșit pozitive, în vreme ce în cazul celorlalți 86 de pacienți rezultatele au ieșit negative, infirmând astfel prezența virusului.

Dintre cei 97 de pacienți pozitivi, 52 au fost declarați vindecați, iar 30 au fost transferați la unități sanitare din Blaj (13), Aiud (15) și Sibiu (2). În prezent, la secția de boli infecțioase se află internați 15 pacienți confirmați cu COVID-19.

SJU Alba Iulia este o unitate sanitară în care se tratează cazurile confirmate, sunt internate inclusiv cazuri suspecte, iar în propriul laborator se analizează probele recoltate pentru depistarea virusului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate