Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce se întâmplă cu tichetele de masă, acordate salariaţilor, după 1 ianuarie 2018

Publicat

tichete de masa

Numărul persoanelor care vor beneficia de tichete de masă, de anul viitor, ar putea scădea considerabil, dacă se aplică modificarea sistemului de impozitare a firmelor cu cifra de afaceri sub un milion de euro.

Acum, tichetele de masă sunt considerate cheltuieli sociale ale angajatorului, însă se pregăteşte trecerea la impozitarea cifrei de afaceri în loc de cea a profiturilor, astfel că viitorul acestor tichete, deductibile fiscal, este sub semnul întrebării.

Firmele – cele cu cifra de afaceri cuprinsă între 500.000 de euro și un milion de euro, precum și o parte a celor care au cifră de afaceri sub 500.000 de euro – ar urma să plătească impozit în funcție de veniturile societăţii respective și nu în funcție de profitul acesteia, astfel că angajatorii nu vor mai fi motivați fiscal să acorde tichetele de masă care se scădeau din profitul impozabil.

”Nu se pune problema deductibilității când e vorba de impozitul pe venit și nu pe profit, deci nu există cheltuieli deductibile, niciun fel. Acestea (tichetele – n.red.) vor fi acordate dar nu va exista nici un avantaj fiscal în urma acordării lor. Angajatorul le-ar putea acorda ca să păstreze salariații cu el, nu mai avea motivare fiscală. Aici va intra absolut orice cheltuială deductibilă. Angajatorii vor acționa diferit, nu va exista o singură modalitate de reacție. Nu cred că obligatoriu se va micșora numărul celor care primesc bonuri, mai ales că acest drept este trecut în contractele de muncă. Dacă se schimbă și se renegociază contractele din cauza introducerii contribuțiilor sociale, s-ar putea să apară situuații în care să se rediscute problema aceasta, căci se va renegocia tot contractul”, spune consultantul fiscal Dan Schwartz, pentru digi24.ro.

Aspectele de mai sus nu au legătură cu prevederile incluse în legea salarizării conform cărora bugetarii nu vor mai primi din decembrie 2018 bonuri de masă, ci o indemnziație de hrană egală cu echivalentul a două salarii minime pe economie. În România peste 2,5 milioane angajați primesc tichete masă de la angajatori, potrivit Edenred.ro. Aceasta înseamnă că de facilitate beneficiază un salariat din doi.

În legislaţia actuală, pentru firmele din categoria menţionată, impozitul este calculat prin scăderea din profitul brut a cheltuielilor deductibile în rândul cărora acum se găsesc cheltuielile așa zis sociale. Statul le recunoaște în proporție de 5% din fondul de salarii.

Care sunt aceste cheltuieli deductibile:

– cheltuielile reprezentând: cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichete cadou oferite salariaților și copiilor minori ai acestora, servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale și al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară, tichete de creșă acordate de angajator în conformitate cu legislația în vigoare, contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariații proprii și membrii lor de familie, precum și contribuția la fondurile de intervenție ale asociatiilor profesionale ale minerilor;

– ajutoarele de înmormantare, ajutoarele pentru bolile grave și incurabile, ajutoarele pentru naștere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament;

– cheltuielile pentru funcționarea corespunzătoare a unor unități aflate în administrarea contribuabililor, precum: creșe, grădinite, școli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, cămine de nefamiliști și altele asemenea;

– alte cheltuieli cu caracter social efectuate în baza contractului colectiv de muncă sau a unui regulament intern.

UPDATE: Precizări de la Asociația Profesională a Emitenților de Tichete din România (APET):

„Deductibilitatea fiscală a cheltuielilor cu tichetele de masă nu este singurul avantaj fiscal al acestora, ele fiind de asemenea scutite de plata contribuțiilor sociale datorate de angajat, respectiv de angajator. Acest avantaj fiscal este considerabil mai important decât deductibilitatea cheltuielilor.

Deductibilitatea cheltuielilor nu este un factor determinant în decizia angajatorului de a acorda tichete de masă, așa cum reiese și din faptul că există o multitudine de entități – companii care înregistrează pierderi, instituții publice (spitale), ONG-uri – care nu plătesc impozit pe profit și totuși acordă astfel de beneficii extra-salariale.

Tichetele de masă sunt o cheltuială deductibilă la fel ca o serie întreagă de alte cheltuieli (chiria sediului, electricitate, întreținere, salarii, amortizare etc). Dacă am continua logica articolului – orice cheltuială care înainte era deductibilă nu va mai fi angajată – ar însemna că societățile nu ar mai putea avea cheltuieli cu salariile, chiria, achiziția de de calculatoare pentru birou sau abonamente de telefonie”.

APET mai precizează că, potrivit art. 25 alin. (3) din Codul fiscal, tichetele de masă nu sunt considerate cheltuieli sociale și nu sunt deductibile în limita a 5% din fondul de salarii, în această categorie intrând tichetele cadou.

De asemenea, “Asociația Profesională a Emitenților de Tichete din România (APET) consideră că nu există nici un motiv pentru care angajatorii nu ar mai fi motivați să acorde tichete de masă – un beneficiu extrasalarial care crește puterea de  cumpărare a angajaților – în cazul în care impozitul pe cifra de afaceri ar înlocui impozitul pe profit pentru o categorie de companii.

Tichetele de masă sunt unul dintre cele mai utilizate beneficii extrasalariale, fiind folosite de companii pentru a susține masa de prânz a angajaților în zilele de lucru. Prin tichetele de masă, angajatorul are la îndemână un instrument de HR util și avantajos, prin care poate obține încredere, motivare și performanță din partea salariaților. În total în România, peste 2,5 milioane de angajați primesc tichete de masă de la angajatori.”

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax