Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ce se va întâmpla cu șomajul tehnic și indemnizațiile pentru acesta, după starea de urgență. Ce spun oficialii de la minister

Publicat

După încheierea stării de urgență, plata șomajului tehnic nu se va mai putea face, dar va fi înlocuită cu o altă măsură la care guvernul lucrează în prezent, a spus ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

„Angajații nu sunt în război cu angajatorul și nici invers, e o presiune enormă” și pentru unii, și pentru ceilalți, a arătat ministrul muncii, care a recunoscut că mai ales la începutul crizei a primit relatări „tulburătoare” de la oameni în privința experiențelor de comunicare cu angajatorii, potrivit digi24.ro.

Peste 650 de mii de români beneficiază luna aceasta de șomaj tehnic. Deși inițial ministrul muncii spunea că banii vor ajunge la angajații aflați în această situație până în 18 aprilie, plățile s-au făcut cu întârziere, dar ministrul a dat asigurări că la începutul săptămânii viitoare toți oamenii vor primi banii. Următoarea tranșă de plată pentru șomajul tehnic se va face în mai, la începutul lunii urmând să fie depuse cererile, iar Violeta Alexandru este convinsă că lucrurile vor merge mai bine atunci.

Guvernul pregătește un pachet de măsuri, prin care angajatorii și angajații să fie sprijiniți ca să-și reia activitatea după 15 mai.

Statul ar putea contribui, alături de angajator, pe baza unui parteneriat, la o formă de susținere financiară, orientându-se către acele sectoare cu potențial. Nu va fi doar un sprijin financiar, ci va fi susținut de măsuri care să susțină reconversia profesională. „Elaborăm și alte măsuri, care se adresează românilor reîntorși în țară, cărora dorim să de oferim oportunități pentru a se angaja în România, respectiv celor rămași fără loc de muncă, nu sunt în șomaj tehnic, li s-a întrerupt activitatea și reprezintă o resursă pe care vrem să o reantrenăm în activitate”, a arătat Violeta Alexandru.

Până vineri, numărul contractelor individuale de muncă suspendate era de 997.937, dintre care 229.567 din industria prelucrătoare, 188.387 din sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 113.212 din domeniul hoteluri şi restaurante.

Pe de altă parte, numărul contractelor de muncă încetate era de 254.804, dintre care 47.985 din domeniul comerţului cu ridicata şi amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 443.954 din industria prelucrătoare, iar 34.749 din zona construcţiilor.

Persoanele cu contracte de muncă încetate nu beneficiază de măsura şomajului tehnic acoperit de stat.

surse: digi24.ro, agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax