Connect with us
Publicitate

AIUD

Ce spun doi primari din Alba despre liste comune și alegeri comasate. Dușmanul de la ”locale”, prietenul de la ”europarlamentare”

Publicat

Ce spun doi primari din Alba despre liste comune și alegeri comasate. Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare generează o problemă cu care primarii PSD și PNL (pe care se bazează Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă să strângă voturi la comun) nu s-au mai confruntat.

Reamintim că, alegerile locale și europarlamentare vor fi comasate și vor avea loc în data de 9 iunie.

Majoritatea primarilor, principalele ”vehicule electorale” ale celor două partide, nu știu cum vor putea să se lupte cu un ”coleg” de Coaliție pentru postul de primar și pentru lista de consilieri, iar pe de altă parte să ceară votul pe o listă comună la europarlamentare.

Problema este catalogată de unii primari drept ”serioasă” și spun că așteaptă precizări de la ”centru”.

Primarii vor trebui să transmită mesaje opuse dar credibile, în condițiile în care, de multe ori, luptele locale pentru fotoliul de primar sunt foarte dure.

Ce spune un primar PNL? Oana Badea: Nu m-a întrebat nimeni

Oana Badea este primar PNL la Aiud și a fost întotdeauna una dintre vocile cele mai critice în raport cu PSD. Pe contul ei de Facebook are chiar o fotografie în care poartă un sacou roșu pe care scrie ”Niciodată PSD”.

Am întrebat-o cum va gestiona situația în care va trebui să aibă un mesaj liberal pentru alegerile locale, care presupun și atacuri din partea și la adresa principalului partid cu care intră în competiție, adică PSD, și un alt mesaj pentru alegerile europarlamentare, unde lista este comună.

”Îi las pe cei care au stabilit că la europarlamentare să mergem pe liste comune să decidă. Treaba mea este să invit cât mai mulți oameni la vot ca să fie legitimitate și să reducem ascensiunea suveraniștilor. Asta mi s-a spus.

Nu am de gând să caut explicații pentru comasare și pentru listele comune pentru că nu m-a întrebat nimeni” a spus Oana Badea.

Ce spune un primar PSD? Mirel Hălălai: ”Să vină cu niște clarificări în câteva zile, că nu-i de glumă”

Mirel Hălălai este singurul primar PSD de oraș din județul Alba (restul sunt toți liberali). Este primar de mai multe mandate și a reușit să obțină la ultimele alegeri aproape 60% din voturile locuitorilor din Teiuș.

Aceeași întrebare, adaptată pentru el: cum le spuneți oamenilor să voteze PSD la locale și lista PNL, cu Rareș Bogdan, Mircea Hava și alții, la europarlamentare?

”Sincer, nu am nici un răspuns. Am rămas surprins de luările de poziție din Coaliție. În campanie voi prezenta ce am făcut eu, nu atac pe nimeni, dar nu mă voi lăsa călcat în picioare. Nu permit să mă pleznească nimeni, indiferent dacă suntem în Coaliție.

Nu știu ce au vrut, dar trebuie să vină cu niște clarificări în câteva zile, că nu-i de glumă.

Este un lucru hazardat. Șefii politici sper să înțeleagă consecințele și să vină cu precizări cât de repede” a spus Mirel Hălălai.

În ceea ce privește mesajele transmise, acesta a spus că la europarlamentare ”nu poți spune omului cu cine să voteze”, ca în cazul localelor, unde candidații sunt cunoscuți de comunitate.

El a adăugat că pregătirea alegerilor presupune un efort serios, motiv pentru care este necesară clarificarea rapidă a acestor lucruri.

Comasare, o altă problemă în premieră

Comasarea localelor cu europarlamentarele generează o problemă care reprezintă și o premieră pentru România.

Primarii și consilierii locali în funcție vor mai avea câteva luni din mandat, înainte ca cei votați în iunie să preia funcțiile.

Există cazuri în care primarii vor fi realeși, dar există și situații în care va fi un alt primar. Acesta va trebui să aștepte câteva luni, o situație atipică și greu de explicat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 23.02.2024 at 11:43

    Nu vă mai omorâţi fraţilor,electoratul vă va desluşi cel mai bune.Cine şi-a văzut de treabă nu are nici o problemă. În rest, circ.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax