Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce spune ministrul Sănătății despre o cutie cu bomboane sau un buchet de flori oferite medicilor. Cum cataloghează șpaga

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat sâmbătă, 4 februarie că ” este absolut inacceptabil” ca medicii să ceară șpagă de la pacienți pentru a-i consulta sau opera. 

Declarația ministrului vine după ce în ultima perioadă s-a descoperit că mai mulți medici din țară cereau bani sau bunuri materiale de la pacienți. 

Mai mult de atât, Rafila a spus că ar fi un gest ”extrem” să se înțeleagă că o cutie cu bomboane sau un buchet de flori pot fi considerate foloase necuvenite.

De asemenea cererea de bani de la medici a fost calificată de Rafila drept „intolerabilă”, o faptă de „natură penală”.

„Nu cred că există vreo justificare pentru personalul medical care să pretindă un bun material sau bani, în schimbul unui serviciu medical. Asta trebuie să fie categoric pentru toată lumea care lucrează în sistemul de sănătate, trebuie să fie regulă în mod evident.

Nu putem şi nu avem niciun fel de motivaţie morală, etică, că nu vreau să intrăm în aspectele de natură penală (…), lucrul ăsta nu este acceptabil (…).

Legat de solicitarea de bunuri materiale sau de bani pentru un act medical, este intolerabilă, constituie faptă penală şi nu cred că trebuie să fie acceptată de nimeni, nici de către pacienţi şi, bineînţeles, nici de către personalul medical”, a precizat Rafila, la Prima TV, citat de agerpres.ro.

Ce spune despre o cutie de bomboane sau un buchet cu flori

Cât priveşte atitudinea pacientului de a fi recunoscător personalului medical, o cutie de bomboane sau un buchet de flori, Rafila subliniază că nu trebuie să se cadă în cealaltă „extremă” şi să se aprecieze că o cutie cu bomboane sau un buchet de flori sunt foloase necuvenite, adăugând că se impune o campanie de educaţie a populaţiei şi una pentru personalul medical.

„Această recunoştinţă a pacientului trebuie să o discutăm public şi cred că trebuie o campanie de educaţie şi pentru populaţie, să înţeleagă că nu este nevoie de această recunoştinţă, că cea mai mare recunoştinţă pentru medic este că pacientul tău s-a făcut bine şi este mulţumit de serviciile medicale pe care le-a primit. Şi o campanie pentru personalul medical.

Nu vreau să vin cu niciun fel de comparaţii, apropo de modul de legiferare a unei astfel de situaţii, dar probabil că se poate ajunge şi la aşa ceva.

Cred că trebuie să găsim şi să avem curajul să discutăm acest lucru public şi eventual poate să îl şi reglementăm, încât să nu mai existe nici această incriminare, nejustificată, pentru situaţii care sunt absolut fireşti pentru aceste lucruri”, a punctat Rafila.

sursă: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 04.02.2023 at 16:58

    Măi nea, o cutie de bomboane sau un parfum pot fi schimbate pe bani, la înţelegere cu un comerciant,aşa cum se procedează frecvent.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax