Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce trebuie să ştii înainte să îţi faci cumpărăturile de Paşte. Inspectorii CJPC Alba au luat la control supermarketurile din judeţ

Publicat

Forfota din instituţiile publice şi de pe străzile municipiului Alba Iulia s-a mutat în aceste zile în supermarketuri şi carmangerii, iar, în goana pentru cumpărături de Paşte, albaiulienii riscă să plece acasă cu alimente alterate. Inspectorii CJPC Alba au efectuat, în perioada 22 martie-9 aprilie, controale privind respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor specifice sărbătorilor pascale. Este vorba în special despre carne preambalată, ouă de consum, vopsea de ouă, produse de patiserie, dar şi vin şi ciocolată, care au fost scoase pe standuri, deşi nu respectau indicaţiile Protecţiei Consumatorilor.

Pregătirea mesei pascale este cunoscută ca fiind un ritual respectat cu sfinţenie, chiar şi de cei care trebuie să strângă cureaua pe parcursul anului, pentru a-şi umple coşurile de Paşte. În agitaţia cumpărăturilor, clienţii uită să mai verifice termenul de valabilitate de pe etichetele produselor. Inspectorii CJPC Alba sfătuiesc albaiulienii să sporească atenţia atunci când se reped să golească rafturile alimentarelor, deoarece riscă să-şi petreacă sărbătorile la spital. Cetăţenilor li se recomandă să cumpere carne numai din măcelării, magazine alimentare şi locuri special amenajate în pieţe. Carnea trebuie să prezinte ştampila sanitar-veterinară. Carnea achiziţionată se va transporta în condiţii igienice, cât mai repede şi se va depozita conform menţiunilor de pe etichetă.

Albaiulienii sunt avertizaţi şi cu privire la modul de prezentare a peştelui. La cumpărarea peştelui proaspăt, verificaţi dacă solzii se desprind uşor. În cazul în care corpul este acoperit cu mucus urât mirositor, branhiile au culoare cenuşie sau brună, peştele este alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră.

În Alba, inspectorii au verificat o cantitate totală de 25.337 de kg din carne, din care s-au descoperit abateri la 276 de kilograme. Controalele acestora au vizat şi starea ouălor scoase la vânzare. Au fost verificate 3.362 de ouă şi s-au găsit deficienţe la 2.942 dintre acestea.

Cumpărătorii ar trebui să verifice data valabilităţii minime înscrisă pe ambalaj, dar şi informaţiile privind categoria de calitate sau de greutate. Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă. La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul.

Inspectorii CJPC Alba nu au descoperit nereguli la vopselele de ouă, dar în schimb au scos de la vânzare o cantitate de 55, 5 kilograme de produse de patiserie, care nu respectau prevederile legale pentru comercializare. O altă cantitate de 32,40 de kilograme de ciocolată şi produse de ciocolată a fost retrasă de pe piaţă, în această perioadă.

Cei care se grăbesc în aceste zile să îşi facă necesarul de cumpărături de Paşte ar trebui să ţină cont de aceste atenţionări, pentru a evita să-şi petreacă sărbătorile la Unitatea de Primiri Urgenţe.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax