Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cea mai călduroasă luna iunie din istoria măsurătorilor. Meteorologii, alarmați de evoluția temperaturilor din prima lună de vară

Publicat

Record de temperaturi medii la nivel global, înregistrate în luna iunie. Un val de căldură extremă a crescut temperatura oceanelor la niveluri alarmante, arată un nou raport climatic citat de CNN.

Agenția pentru Schimbări Climatice Copernicus a Uniunii Europene a arătat că luna trecută a fost cea mai fierbinte lună iunie din istoria măsurătorilor.

Recordul precedent datează din 2019. Temperatura globală a lunii iunie a fost cu 0,5 grade Celsius mai mare decât cea din 2019, ceea ce reprezintă în realitate o creștere majoră.

De altfel, în ultimii 9 ani au fost înregistrate cele mai ridicate temperaturi din istorie, în iunie.

Copernicus a observat, de asemenea, că temperatura suprafeței oceanului a atins un nou record pentru luna iunie, o consecință a căldurii nemaivăzute în Atlanticul de Nord și o accentuare a El Niño în Oceanul Pacific, potrivit Digi24.

Schimbările climatice, accentuate de El Niño

Analiza Copernicus se adaugă la cele mai noi date ale agențiilor climatice care au arătat că aceste recorduri constante de temperatură ne arată o accentuare a crizei climatice.

Anul acesta, lucrurile se vor înrăutăți și mai mult din cauza El Niño și a efectului său adițional de încălzire.

Nord-vestul Europei a trecut prin temperaturi nemaivăzute în ultima perioadă. Inclusiv în Regatul Unit a fost înregistrat cel mai fierbinte iunie din istoria măsurătorilor, conform agenției meteorologice britanice.

De asemenea, temperaturile în părți ale Canadei, în Statele Unite, Mexic, Asia și estul Australiei au fost „semnificativ” mai mari decât în mod obișnuit în iunie, conform raportului.

În SUA, statul Texas și părți ale Sudului au trecut printr-un val de căldură brutal la sfârșitul lui iunie, cu temperaturi fără precedent și umiditate extremă.

Acest val, care s-a întins până în America Centrală, a ucis 112 oameni în Mexic, din luna martie.

Recordurile lunii iunie, la nivel mondial

Analiza se referă la temperatura medie a lunii iunie, nu la recordul dintr-o anumită zi.

Temperaturi istorice ridicate, înregistrate în luna iunie în anumite părți ale lumii:

  • Furnace Creek, California, SUA – În Valea Morții, în Parcul Național Death Valley, s-a înregistrat o temperatură maximă de 56,7 grade Celsius pe 10 iunie 1913. Acesta este considerat unul dintre cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată pe Pământ.
  • Timbuktu, Mali – În iunie 1945, Timbuktu a înregistrat o temperatură maximă de aproximativ 54,4 grade Celsius.
  • Mitribah, Kuweit – Pe 21 iunie 2016, Mitribah, o stație meteorologică din Kuweit, a înregistrat o temperatură maximă de 54,0 grade Celsius.
  • Turbat, Pakistan – Pe 28 iunie 2021, Turbat, în provincia Baluchistan din Pakistan, a înregistrat o temperatură maximă de 53,5 grade Celsius.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax