Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cea mai gravă criză din ultimul deceniu a stocurilor de medicamente pentru tratamentul HIV/SIDA

Publicat

medicamente sida

Stocurile de medicamente utilizate în tratarea persoanelor care trăiesc cu HIV sunt extrem de scăzute și riscă să nu asigure necesarul de tratament pentru cei peste 20 000 de pacienți, se arată într-un comunicat semnat de 13 organizații neguvernamentale din România și Europa. Acestea au trimis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă, prin care atrag atenția asupra lipsei de medicație pentru persoanele ce trăiesc cu HIV/SIDA, calificată drept cea mai gravă criză din ultimul deceniu pe acest segment înregistrată în sistemul de sănătate din România.

 Organizațiile semnatare, printre care se numără ILGA Europe, AIDES, AIDS Action Europe, Coalition Internationale SIDA ”PLUS”, Asociația Română Anti-SIDA și ACCEPT, reclamă lipsa unui mecanism intersectorial și interministerial de coordonare în acest domeniu și solicită reinstituirea Comisiei Naționale HIV/SIDA, respectiv adoptarea în regim de urgență a Planului Național care să permită finanțarea activităților de prevenire și combatere a HIV/SIDA.

”Rezervele de medicație în mai multe spitale din țară sunt deja epuizate, cu toate eforturile Ministerului Sănătății din ultimile luni de a gestiona situația. Statul responsabil pentru infectarea a sute de copii în spitalele din România periclitează astăzi tratamentul care poate salva viețile pacienților care trăiesc cu HIV/SIDA în mai multe județe. Situația este gravă, nu e acceptabil să trecem din criză în criză. A sosit timpul pentru regândirea și reactivarea unui mecanism național care să permită atât prevenirea, cât și tratamentul,” a declarat Maria Georgescu, director executiv al Asociației Române Anti-SIDA.

”În timp ce Guvernul român nu își respectă angajamentele de a contracara SIDA, viețile cetățenilor români care trăiesc cu HIV sunt expuse riscului, deoarece în mai multe regiuni și județe sunt raportate întreruperi ale medicației pentru mai mult de trei luni. Situația devine din ce în ce mai gravă, deoarece stocurile de rezervă ale spitalelor au fost epuizate în timpul verii, iar pacienții nu au primit tratament continuu” se arată în scrisoarea deschisă.

Sursă: g4media.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax