Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cea mai mare criză din interiorul Coaliției, de la începutul guvernării. Scandalul dintre PNL și USR PLUS, varianta cu public

Publicat

Coaliția de guvernare se află într-un impas, cel mai important de la începutul guvernării comune a PNL, USR PLUS și UDMR.

Ultimele zile au fost marcate de o serie de declarații dure între liderii PNL și cei ai USR PLUS după scandalul de la Spitalul Foișor.

Tensiunile au crescut brusc în coaliție, luni.

ACTUALIZARE: Președintele PNL, Ludovic Orban, a făcut un apel luni, în ședința Biroului Executiv (BEX) al partidului, către liderii liberali ”să fie mai rezervați” în comentariile referitoare la ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, subliniind că răspunderea politică pentru menținerea acestuia în funcție aparține în exclusivitate USR PLUS, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la discuții.

Știrea inițială:

Declarațiile lui Rareș Bogdan

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat că așteaptă explicații de la cei care trebuiau să gestioneze situația respectivă și a spus că și-a anulat plecarea la Bruxelles pentru a participa la BEx și la ședința coaliției.

„În momentul ăsta nu discutăm despre demiteri, discutăm despre un lanț al vinovățiilor care trebuie să ne fie pus la dispoziție, nouă și opiniei publice”, a declarat Rareș Bogdan.

Vlad Voiculescu a fost criticat pentru că a organizat o conferință de presă în momentul în care premierul Florin Cîțu avea programată o declarație de presă, susținând totuși că poate fi vorba de o lipsă de comunicare între instituții.

De asemenea, Rareș Bogdan a criticat faptul că ministrul Sănătății s-ar plânge că este în atenția publică.

Rareș Bogdan a spus că cel care poate cere demisia unui ministru sau secretar de stat este premierul, care „se bucură” de sprijinul PNL și al președintelui Klaus Iohannis.

”Vom vedea ce s-a întâmplat. De asta mi-am amânat plecarea la Bruxelles (…) pentru a participa atât la BEx cât și la ședința coaliției”, a spus Rareș Bogdan.

Ședință de lămurire a situației

Liderii coaliției vor avea luni o primă întâlnire care are loc într-un context tensionat după ultimele declarații ale premierului Florin Cîțu la adresa ministrului Sănătății Vlad Voiculescu.

Liberalii se reunesc într-o ședință a Biroului Executiv, la ora 10, înainte de ședința coaliției, în care este de așteptat să fie discutate cele mai recente tensiuni dintre partenerii de guvernare.

Mai mulți lideri ai partidului intenționează să îi ceară premierului Florin Cîțu schimbarea ministrului Sănătății.

Cîțu: Să vedem dacă mai există onoare

Premierul Florin Cîțu a declarat duminică, și mai apoi a reluat într-o postare pe Facebook, că a cerut tuturor miniștrilor din Guvern „transparenţă, coerenţă, profesionalism”.

Premierul s-a ferit să îl acuze direct pe ministrul Sănătății în legătură cu situația de la Spitalul Foișor, însă a transmis că „este vorba de onoare aici, să vedem dacă mai există onoare în România”, dând de înțeles că așteaptă demisii de onoare.

Cîțu a mai spus că remanierea o decide doar premierul.

„Aceste decizii nu se discută, ele se vor anunța”, a precizat acesta. Declarația lui Florin Cîțu ar putea fi însă interpretată și ca un mesaj pentru partid, pentru a preîntâmpina solicitările de remaniere venite de la unii lideri ai PNL.

Tensiunile dintre Florin Cîțu și Vlad Voiculescu sunt mai vechi, în trecut existând mai multe schimburi de replici între cei doi.

Mesaje de susținere pentru Voiculescu

Într-o decizie a conducerii USR PLUS, Birourile Naționale Reunite și-au reafirmat susținerea pentru Vlad Voiculescu și i-au cerut premierului „să desecretizeze minuta ședinței de guvern în care a fost adoptată hotărârea privind înființarea centrelor speciale de vaccinare”.

De asemenea, a fost cerut un control în Guvern al Corpului de Control al Ministerului Sănătății privind campania de vaccinare, o temă mai veche pe care Cîțu și Voiculescu au mai avut contre.

Și lderul deputaţilor Alianţei USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a transmis un mesaj de susținere a ministrului Sănătății, în contextul noilor tensiuni din Coaliție: „Vlad Voiculescu nu pleacă nicăieri!”

El susține că acesta e „sub asediu mediatic pentru că amenință caracatița din sănătate” și subliniază că ministrul are întreaga susținere „pentru a termina ce a început”.

Evacuarea spitalului ”Foișor”

Într-o adresă din 5 aprilie, spitalul Foișor arăta că poate îngriji pacienți COVID cu afecțiuni ortopedice.

Ieri, în jurul orei 12.00, a fost dat ordinul ca Foișor să fie transformat în totalitate în spital COVID.

Managerul nu a semnat însă documentele, deoarece nu a fost de acord cu acest lucru.

Decizia transformării unității în spital COVID a fost luată deoarece în București e nevoie de mai multe paturi COVID, inclusiv la terapie intensivă, din cauza numărului mare de pacienți infectați.

Evacuarea spitalului a început însă seara târziu. Unii pacienți au fost transferați la alte spitale din țară, dar alții au fost externați chiar dacă fuseseră operați recent. Imaginile de la fața locului au fost șocante.

Autoritățile și-au pasat reciproc vina pentru acest incident.

Surse: Digi24.ro, G4media.ro, stiripesurse.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 12.04.2021 at 13:13

    Auzi la el: in sedinta Biroului de luni dimineata. Pai ma, voi sunteti platiti sa evoluati in Parlament, nu anapoda. Ce politicieni de rahat avem !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax