Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CEDO: Administratorii de forumuri pe internet nu pot fi declarați vinovați pentru afirmații insultătoare, dacă nu incită la ură sau la violență

Publicat

calculator

calculator Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a afirmat faptul că operatorul unui forum pe internet nu poate fi declarat vinovat în fața justiției pentru comentarii „insultătoare sau abuzive” dacă acestea nu conțin discursuri care incită la ură sau care fac apel la violență.

Judecătorii europeni și-au precizat jurisprudența stabilită în iunie în ceea ce privește responsabilitatea site-urilor față de comentariile postate pe forumurile lor, într-o hotărâre pronunțată asupra unui litigiu prezentat în fața justiției ungare. Atunci a fost stabilit faptul că afirmațiile insultătoare scrise de internauți, care conțin „expresii evidente de ură” și „amenințări flagrante” țin de responsabilitatea operatorului forumului pe care au fost publicate.

Două portaluri de internet din Ungaria au sesizat justiția europeană deoarece au considerat că decizia justiției ungare le obligă de să „modereze conținutul comentariilor postate de internauți”, ceea ce „este împotriva esenței libertății de exprimare pe internet”.

CEDO a decis, marți, că tribunalul ungar nu ar fi trebuit să declare vinovate portalurile pentru afirmații care vizau site-uri de anunțuri imobiliare, deoarece, „deși insultătoare și chiar abuzive”, aceste comentarii „nu erau de fapt declarații defăimătoare, ci expresia unor judecăți de valoare sau opinii” și nu constituiau deci „propuneri clar ilegale”.

Totodată, Curtea a subliniat că portalurile au pus în practică o procedură care permite internauților să semnaleze comentariile neadecvate și să permită eliminarea lor, dacă este nevoie. Magistrații europeni au mai notat că deciziile justiției ungare ar fi putut determina portalurile să înlăture posibilitatea internauților de a posta comentarii online, ceea ce ar constitui evident o îngrădire a libertății de exprimare, potrivit CEDO.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax