Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cei care au de plătit amenzi la bugete locale, inclusiv de circulație, executați silit mai ușor. ANAF ar putea recupera banii

Publicat

anaf

Un proiect de lege depus la Senat prevede posibilitatea ca ANAF să preia recuperarea amenzilor ce trebuie să fie plătite la bugetele locale. Cei care nu și-au plătit aceste amenzi vor risca să fie executați silit mai ușor.

Inițiativa legislativă a fost depusă la Senat de către parlamentarul Marius Cazanciuc.

”Propunerea legislativă are rolul, pe de o parte, de a elimina din analiza veniturilor bugetului local a unor potențiale venituri cu posibilitate redusă la încasare, iar pe de altă parte, prin transferul acestora în perioada de prescripție către organul de executare silită constituit în cadrul ANAF, care are pârghii suplimentare de identificare a debitorilor și de executare a amenzilor, valorificarea acestora la bugetul de stat”, se arată în expunerea de motive.

Ce se propune

În document se explică faptul că, în unele cazuri, gradul de încasare a amenzilor, la nivel local, este foarte mic. Atunci ANAF ar putea fi mai eficient în colectarea acestor debite. Amenzile preluate astfel și încasate devin venituri la bugetul de stat.

Potrivit proiectului, OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor se modifică astfel:

Se introduce art. 44.1 cu următorul cuprins:

”Prin derogare de la prevederile art. 8 alin (3) și alin (4), în cazul în care, în termen de 2 ani de la stabilirea titlului executoriu, amenda contravențională și penalitățile aferente nu au putut fi încasate din motive neimputabile organului de executare silită al unității administrativ-teritoriale locale competente, acesta va sesiza Ministerul Finanțelor Publice – Agenția Națională de Administrare Fiscală în vederea preluării de către aceasta a activității de executare silită a sumelor datorate de contravenienți. În termen de 10 zile de la preluarea executării silite de către MFP – ANAF, autoritatea publică locală va scădea din evidența sa fiscală și contabilă sumele neachitate de către persoana contravenientă.

Sumele reprezentând amenzile contravenționale și penalitățile aferente colectate de ANAF se fac venit la bugetul de stat”.

Situația actuală

În legislația actuală (OG 2/2001), se precizează că:

Art 8.

Alin 3 ”sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor juridice în conformitate cu legsilația în vigoare se fac venit integral la bugetul de stat, cu excepția celor aplicate, potrivit legii,, de autoritățile administrației publice locale și amenzilpr privind circulația pe drumurile publice, care se fac venit integral la bugetele locale ale unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale în care contravenientul își are domiciliul sau sediul, după caz”

Alin 4 ”Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice, în conformitate cu legsilația în vigoare, se fac venit integral la bugetele locale ale unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale în care contravenientul își are domiciliul”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 21.03.2023 at 14:06

    Măi, numai tot porpuneţi cum să luaţi cât mai repede banul omului, dar de dat TVA-ul înapoi nu vă propuneţi nimic ?. Ruşine !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax