Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cei care se întorc din țări cu risc epidemiologic vor fi ”penalizați”. Statul nu va mai plăti tot concediul medical de carantină

Publicat

Din 1 august, cei care se întorc din țările cu risc epidemiologic vor primi mai putini bani de la stat pentru concediul medical de carantină.

În cazul persoanelor care pleacă în interes personal în țări în care este un risc epidemiologic, dacă la întoarcere este obligatorie carantina, statul va suporta numai costul primelor cinci zile de concediu de carantină, potrivit unei modificări aplicabile din august 2021, scrie avocatnet.ro

Aceasta va fi o excepție de la regula de acum care prevede că toate zilele de concediu de carantină sunt suportate din banii statului. Totuși, pentru a se aplica efectiv, măsura are nevoie de norme ce vor fi date curând prin ordin de ministru.

„Prin excepție (…), indemnizația (…) se suportă pentru o perioadă de 5 zile din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, în cazul în care se instituie măsura carantinei la întoarcerea pe teritoriul României, pentru o persoană care s-a deplasat în interes personal într-o zonă în care la momentul deplasării exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen (…)”, prevede Ordonanța de urgență a Guvernului 74/2021, regula urmând să se aplice efectiv de la 1 august 2021.

În mod normal, legislația în vigoare prevede că, dacă o persoană intră în concediul de carantină, indemnizația aferentă este suportată integral din banii statului, indiferent de perioadă.

Deși concediul de carantină nu are o perioadă fixă, ne putem raporta orientativ la situația curentă cu epidemia de coronavirus, în care, la întoarcerea dintr-o țară cu risc mare de infectare, românii trebuie să stea cel puțin 14 zile în carantină (în acest exemplu, numai primele cinci zile de concediu vor fi suportate din banii statului).

Avocatnet.ro precizează că ordonanța nu detaliază lucrurile mai mult, urmând ca excepția să fie clarificată prin norme ulterioare de punere în aplicare.

Teoretic, asta înseamnă că angajatorul va fi cel care va suporta indemnizația, începând cu a șasea zi de concediu de carantină, însă ar putea exista și varianta în care indemnizația nu se mai plătește deloc.

Condițiile exacte vor fi stabilite prin ordin de către Ministerul Sănătății și de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, cel puțin teoretic, înainte de 1 august 2021.

Statul vrea să penalizeze persoanele care se expun unui risc de infectare

Conform preambulului ordonanței, vorbim de o măsură prin care statul vrea să „penalizeze” persoanele care se expun de bunăvoie unui risc de infectare, având în vedere că statul trebuie să le plătească atât cât stau în concediul de carantină, iar resursele sunt limitate.

Mai precis, se argumentează că excepția va fi „pentru a se responsabiliza persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen, și care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni astfel factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu medical pentru carantină, pentru care din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate se suportă indemnizațiile corelative.

Așa cum este formulată măsura, aceasta se va aplica nu doar în cazul epidemiei de coronavirus, ci în cazul oricărei epidemii actuale sau viitoare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax