Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cei care vor să se căsătorească vor trebui să facă mai multe teste medicale. Legea cu noua listă de analize, la vot la Senat

Publicat

Parlamentul urmează să se voteze un proiect de lege ce va aduce o schimbare importantă pentru românii care vor să se căsătorească.

Certificatele medicale prenupțiale vor conține mai multe teste decât în prezent, potrivit unui proiect de lege ce va ajunge în curând la primul vot din Parlament, cel al senatorilor, cu propunere de adoptare. Astfel, cei ce vor să se căsătorească ar urma să facă, în mod obligatoriu, pe lângă teste pentru sifilis sau tuberculoză (TBC), ca în prezent, și teste pentru hepatită sau pentru stabilirea grupei de sânge.

Înainte de a se prezenta în fața stării civile, cei care vor să se căsătorească trebuie să își facă, potrivit legii, o serie de analize medicale. Această etapă urmează să sufere unele modificări.

Un proiect de lege este pregătit pentru a ajunge în curând la primul vot în Parlament, al senatorilor. Documentul prevede o schimbare importantă pentru românii care vor să se căsătorească.

Astfel, certificatele medicale prenupțiale vor conține mai multe teste decât până acum. Pe lângă cele de sifilis și tuberculoză (TBC), partenerii vor face și teste pentru depistarea hepatitei și pentru stabilirea grupei de sânge, potrivit Avocatnet.

Proiectul de lege ce fi trimis la vot senatorilor vizează, în esență, modificarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă. Numărul testelor necesare obținerii certificatului medical prenupțial, document obligatoriu pentru cei ce vor să se căsătorească și care atestă starea de sănătate a celor doi parteneri, va crește.

Lista analizelor medicale pentru căsătorie incluse în noul act normativ:

  • virusul hepatitic B;
  • virusul hepatitic C;
  • grupul sanguin;
  • factorul Rh;
  • sifilis;
  • TBC.

În cazul în care medicul de familie consideră este necesar, viitorii miri ar putea fi obligați să facă și alte investigații pentru a obține un certificat medical prenupțial.

Până la votul din Parlament, documentul se eliberează de medicul de familie în urma prezentării rezultatelor unor analize medicale de sânge, și anume pentru depistarea infecției cu HIV sau a sifilisului și a radiografiei pulmonare pentru diagnosticarea tuberculozei.

În primă fază, scopul proiectului de lege era să se elimine complet certificatul medical prenupțial din dosarul necesar pentru căsătorie, însă comisiile de specialitate din Senat au introdus un amendament prin care lista testelor este extinsă, de fapt.

Pentru a putea ajunge să fie pus în aplicare, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Ce analize medicale sunt necesare în prezent pentru căsătorie

Analizele medicale cerute prin lege sunt valabile 14 zile calendaristice, iar căsătoria nu se poate programa la Oficiul Stării Civile în absența lor. Cererea de căsătorie trebuie depusă cu fix 14 zile înainte de data cununiei pentru a evita expirarea analizelor şi pentru a preîntâmpina neplăcerile legate de găsirea unui interval orar disponibil în ziua aleasă de dvs.

Analizele de sânge au rol în depistarea infecţiei cu virus HIV şi a sifilisului (VDRL).

Ce conține dosarul de cununie civilă

  • Dosar cu acte căsătorie civilă
  • Analize medicale necesare depunerii la starea civilă
  • Prezența ambilor soți este necesara la starea civilă pentru a depune actele

Dosar cu acte căsătorie civila – Oficiul stării civile

  • – Actele de identitate (original+copii);
  • – Certificatele de naștere (original + copii);
  • – Certificatele medicale (au valabilitate 14 zile calendaristice de la data primirii și trebuie să conțină mentiunea potrivit căreia este în regula să vă căsătoriti);
  • – Timbre fiscale;
  • – Acte identitate pentru doi martori (copie)

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Gelu Stoian

    miercuri, 08.12.2021 at 10:58

    nea Livache Dragnea nu mai are nevoie de aceste ” teste si analize suplimentare ” : I-a ” pus coarne ” TrufandaUA IubiticA de Taman 29 de AnisoRI !!!!! Daca va Dori o alta TRUFANDA, de 18 aniSORI, Atunci DA, Va treBUI Sa Si Le FACA, Nu Cumva sa Fi Fost Infectat CU SIDA-n PUSCARIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Gelu Stoian

    miercuri, 08.12.2021 at 10:59

    Si Martori Ar GASI : Unul ar Fi Codrin Stefanescu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax