Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Colocviul „Artistul între tradiţie şi actualitate”: Cei mai importanți interpreți de folclor din țară s-au reunit la Sălciua

Publicat

Comuna Sălciua din județul Alba a fost gazda celei de-a treia ediții a colocviului „Artistul între tradiție și actualitate”, manifestare culturală organizată în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, care a reunit câțiva dintre cei mai importanți interpreți de folclor din România. Adriana Bahmuţeanu a fost prezentă la deschiderea evenimentului, la invitaţia artistului Ionuţ Fulea.

Colocviul, desfășurat în fiecare an în județul Alba, are ca principal scop dezbaterea problemelor cu care se confruntă artiștii interpreți de muzică populară din România, devenind o platformă de discuție și de reflecție pentru teme de actualitate ce privesc viața culturală.

Uniunea artiștilor interpreți de folclor muzical din România îşi intră în rol

La ediția din acest s-a făcut prezentarea oficială a Uniunii artiștilor interpreți de folclor muzical din România (UAIFMR), înfiinţată în februarie 2011, în urma hotărârilor luate în edițiile trecute ale colocviului.

Cu această ocazie, la ora 10.00 a fost dezvelită o placă comemorativă pe sediul Primăriei din Sălciua și pe clădirea pensiunii din localitatea Sub Piatră, în care artiștii s-au întâlnit de fiecare dată. Tot aici s-a făcut și lansarea site-ului de internet al uniunii, www.uaifmr.ro.

Ionuț Fulea, președintele UAIFMR, a precizat că scopul principal al Uniunii artiștilor este de sprijinire şi apărare a intereselor profesionale ale interpreților de folclor din România, inclusiv ale drepturilor de autor, printre atribuțiile sale regăsindu-se numeroase acțiuni specifice, destinate promovării artei interpretative și folclorului românesc. Acesta a invitat-o la evenimentul de astăzi pe Adriana Bahmuţeanu, în calitate de director la televiziunea ETNO.

„M-au invitat prietenii mei, artişti de muzică populară. Avem un post de muzică populară, se numeşte ETNO TV şi ceea ce pot să fac eu pentru ei este să-i mediatizez. Eu consider că este minunat”, a declarat Adriana Bahmuţeanu pentru Alba24.ro.

Despre judeţul nostru, Bahmuţeanu a spus că este foarte frumos. „Este prima dată când vin în Ţara Moţilor, este foarte frumos, peisajele sunt fabuloase şi sper să mai revin”, a mai spus ea.

La rândul său, Ionuţ Fulea a precizat că a discutat cu directorul ETNO TV pentru a face loc în grila de programe interpreţilor de muzică populară din UAIFMR, fără a-i amesteca pe aceştia cu genuri muzicale care s-au îndepărtat demult de folclorul popular autentic.

La manifestările de la Sălciua au fost invitaţi, în acest an, numeroși interpreți de folclor din țară, printre ei numărându-se și membrii fondatori ai UAIFMR: Ionuț Fulea, Nicolae Furdui Iancu, Mariana Anghel, Dinu Iancu Sălăjanu, Marius Ciprian Pop, Veta Biriș, Mariana Ionescu Căpitănescu, Alexandru Pugna, Ioan Bocșa, Traian Jurchela, Elise Stan, Matilda Pascal Cojocărița, Nicolae Mureșan, Niculina Stoican, Mariana Deac, Viorica Macovei, Nicoleta Voica, Constantin Enceanu, Mirela Mănescu, Andreea Voica, Dumitru Farcaș, Petrica Mîțu Stoian, Ştefan Cigu, Deian Galetin și Adrian Stanca.

UAIFMR are multe proiecte pe care doreşte să le pună în practică; unul dintre ele este de a introduce folclorul autentic în şcoli, întâi ca disciplină opţională şi mai apoi ca disciplină obligatorie. Deocamdată se mai lucrează la acest plan, după cum a precizat Ionuţ Fulea şi va fi implementat prima dată în judeţul Alba, ca proiect pilon, într-un parteneriat între UAIFMR şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, iar mai apoi va fi extins şi în alte judeţe, după modelul cel urmat de Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Delia

    sâmbătă, 21.05.2011 at 06:30

    Initiativa laudabila, scopuri marete, utilitate O! de ce, fiindca asa e in Romania, lucruri incepute, bani cheltuiti, finalitate NU!
    Pe Adriana Bahmuteanu sa fie clar, o intereseaza un singur lucru: sa faca bani ca sa poata rezista, e o televiziune particulara. Pentru a veni in sprijinul interpretilor de muzica populara, trebuie convinsa conducerea TVR, acolo sunt banii nostri si, prin urmare, trebuie sa fie atenti la promovarea identitatii acestui popor.
    Si de ce trebuie sa mintiti evocand nume care n-au fost prezente cum ar fi Veta Biris, Ioan Bocsa, Nicolae Furdui Iancu…?
    Ei, ei…partid, partid…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax