Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cei șapte care n-au speriat estul: Parlamentarii de Alba, ce-au făcut până acum din ce au promis în campania electorală

Publicat

În cele 100 de zile de când s-au instalat la București, cei șapte parlamentari de Alba n-au speriat nici estul, dar n-au mulțumit nici vestul. După ce în campania electorală s-au „bătut cu pumnul în piept” că vor face lucruri importante pentru județul Alba sau cel puțin pentru colegiile pe care le reprezintă, la trei luni de când și-au luat în primire posturile, parlamentarii de Alba nu se pot lăuda cu mari realizări. Mulți dintre ei nici nu au reușit să vorbească mai mult de 30 de secunde cât a durat depunerea jurământului, iar cei care au prins microfonul nu au făcut nicio referire la proiectele de care vorbeau în campanie.

Alba24 a făcut o analiză a activității din primele 100 de zile de când și-au primit insignele, mașinile și salariile de demnitar, a celor cinci deputați și doi senatori din Alba care au ajuns în Parlament pe mâna electoratului din județ.

Călin Potor, deputat USL pe Colegiul Alba Iulia, aflat la al doilea mandat. Acum 4 ani a candidat pe listele PDL sub sloganul „POTORina Premium – consum mic, performanțe uriașe”, dar a gripat motorul PDL la jumătatea mandatului. „Performanța uriașă” a reportat-o pentru următorii 4 ani, cand va arde caloriile sub sigla USL.

După ce a fost mutat de la Comisia pentru Sănătate și Familie unde a fost vicepreședinte, la Comisa de Industrii și Servicii, deputatul Călin Potor s-a reîntors în acest nou mandat la prima sa dragoste, sănătatea, însă de această dată, fără nicio funcție în comisie, fiind doar un simplu membru, alături de încă alți 19 parlamentari.

De trei luni de zile de când a reajuns în Parlament nu a avut nicio intervenție pe teme de sănătate. Singura intervenție pe care a avut-o într-o oarecare legătură cu județul Alba se referă la situația precară a Drumului Național 7 care leagă Bucureștiul de orașul Nădlac și trece prin Sebeș. Într-o altă intervenție în scris, Potor a lăudat coaliția USL: „Guvernul USL face dreptate până la cap românilor” și a avut un punct de vedere cu privire la arborarea steagului secuiesc pe mai multe instituții publice din Harghita și Covasna.

Potor a vorbit doar o singură dată în parlament, 30 de secunde, când a depus jurământul.

Ioan Dîrzu, deputat USL pe Colegiul Apuseni-Teiuș, aflat la primul mandat

Ceva mai timid, probabil pentru că se află la primul mandat, liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu, nu a reușit să propună sau să declare prea multe lucruri. Stângăcia începătorului. Dîrzu a reușit, totuși să prindă o funcție de vicepreședinte la Comisia pentru Drepturile Omului, Culte și Problemele Minorităților Naționale. A avut chiar și o propunere legislativă alături de senatorii Teodor Atanasiu, Sorin Roșca Stănescu și Ștefan Sorin, care se referă la eliminarea taxelor pentru prima intabulare a terenurilor agricole și forestiere.

Singura luare de cuvânt pe care acesta a avut-o a durat 32 de secunde, în data de 20 decembrie, când și-a depus jurământul.

Două luni mai târziu, în sedința din data de 19 februarie, acesta a ieșit cu o declarație în scris, care se referă la ziua comemorării dezrobirii romilor: „Vreau să îmi exprim convingerea că respectarea dreptului la libertate şi demnitate al fiecărei persoane, indiferent de naţionalitate, etnie, convingeri religioase, trebuie să stea la baza oricărei societăţi, iar principiul care trebuie să ne unească să fie cel al solidarităţii” a declarat acesta.

Cornel Comșa, deputat PP-DD pe Colegiul Aiud – Ocna Mureș, la primul mandat

Un alt boboc în Parlament este Cornel Comșa, reprezentantul lui Dan Diaconescu în Colegiul Aiud – Ocna Mureș. A prins funcția de secretar în Comisia pentru Politică Externă și membru în Comitetul Director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare.

Comșa a avut intervenții în Parlament care au durat în total 2 minute și 26 de secunde, în ședinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului din 6 februarie în care s-a discutat Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2013. În total, în patru ședințe, Comșa a luat cuvântul de cinci ori. Nicio interpelare nu a vizat direct județul Alba sau colegiul din care face parte.

În timpul alegerilor, Comșa vorbea despre localități grupate pentru obținerea de investiții:  „Va fi calea deschisă prin lege, pentru că este prima inițiativă legislativă pe care eu, în calitate de deputat, o voi avea, pentru a avea o tutelă asupra acelor 14 localități în care am fost ales. Cele 14 localități grupate într-o comunitate de bunăstare sunt exact matricea de care ai nevoie pentru a începe să aduci investiții”. Cu toate acestea, cel puțin până acum, deputatul nu a făcut niciun demers în acest sens. În ultima sa incursiune la Alba Iulia, (deputatul având domiciliul stabil în București) a atacat alianța PDL – PNL din Consiliul Județean Alba, imediat după ce tatăl său a pierdut concursul de director la una dintre instituțiile din subordinea CJ.

Clement Negruț, deputat PDL pe Colegiul Sebeș-Blaj, la al doilea mandat

Aflat la cel de-al doilea mandat, Negruț a trecut de la Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor la Comisia pentru Industrii și Servicii. Experiența anilor anteriori l-a făcut să ia cuvântul de mai multe ori în ședințele din plen. Mai exact, acesta și-a spus punctul de vedere de șase ori în patru ședințe. Cu toate acestea, cuvintele nu au fost prea multe, având doar 57 de secunde vorbite dintre care 34 la ședința în care și-a depus jurământul și, deocamdată, niciun cuvânt despre problemele județului sau ale colegiului pe care îl reprezintă.

La singura declarație politică pe care a avut-o din decembrie până în acest moment, a criticat Guvernul și USL pentru blocarea investițiilor în România. În declarația din data de 12 februarie, numită „Bugetul 2013, USL-jos mascarada” acesta a precizat „Asta, dacă aducem în discuţie cele două rectificări bugetare ale Guvernului Ponta 1, care au blocat investiţiile în România, pentru a se putea plăti pensiile şi salariile. În acest context, judeţul Alba a fost puternic afectat prin întârzierile la execuţia  în anul trecut și finalizarea Centurii ocolitoare a Sebeşului.”

Negruț a fost și unul dintre parlamentarii care au depus moțiunea de cenzură, numită „Guvernul Ponta – fabrica de șomeri”.

Democrat-liberalul a avut și o propunere legislativă alături de senatorul Alexandru Pereș, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale a Zonei Montane, o inițiativă pe care cei doi parlamentari PDL au avut-o și în mandatul trecut, când PDL se afla la Putere.

Dan Coriolan Simedru, deputat USL pe Colegiul Cugir-Zlatna, revenit în parlament dupa o absență de 8 ani

După ce a renunțat la Prefectura Județului Alba pentru a candida la postul de deputat, Dan Coriolan Simedru spunea: ” Am dorința de a face ca Zlatna și Cugirul să devină orașe industriale puternice, cu locuri de muncă pentru cetățeni”, „În al doilea rând, vreau un sistem de sănătate civilizat și corect și redeschiderea spitalului din Zlatna. În al treilea rând, ne interesează zona rurală, iar, în primele luni ale anului 2013, vom face un proiect legislativ privind prima întabulare gratuită a cetățenilor din România. Nu în ultimul rând, pe partea de învățământ, este important ca orașul Cugir să aibă din nou un învățământ tehnic profesional, să existe școli profesionale care să aducă pe băncile ei elevi dotați, care după ce vor deveni profesioniști, să fie imediat angajați în întreprinderile din Cugir”.

Ei bine, cel puțin deocamdată, toate promisiunile fostului candidat au rămas în fază de proiect. Deputatul este membru Comisa pentru Administrație Publică, Amenajarea Teritoriului și Echilibrului Ecologic.

Sigura dată în care a luat cuvântul a fost la depunerea jurământului iar singurele întrebări pe care liberalul le-a pus se referă la taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Colegul său de partid, senatorul Teodor Atanasiu, i-a suflat ideea cu scutire de taxe pentru prima întabulare și a introdus-o în dezbaterea Senatului.

Alexandru Pereș, senator PDL pe Colegiul Mic, aflat la al treilea mandat de parlamentar

Senatorul Alexandru Pereș este poate unul dintre cei mai obișnuiți cu fotoliul de parlamentar. Acesta a trecut de la funcția de deputat pe care a deținut-o din 2000 până în 2004 la funcția de senator pe care o are din 2008 până în prezent. Experiența își spune cuvântul, Pereș fiind de departe cel mai versat parlamentar de Alba, la capitolul interpelări.

Pereș l-a întrebat în scris pe primul ministru în ședința din 4 februarie 2013: „Vă întreb, Domnule Ministru, pe Dumneavoastră, altădată un dur critic al situațiilor delicate în care erau cetățenii români aflați în străinătate, de ce nu luați atitudine la această campanie negativă de imagine contra intereselor României și care, cu tristețe spun, nu este singura?”.

La aceeași ședință, acesta a mai avut o întrebare referitoare la reglementarea salariilor personalului din unitățile subordonate MECTS, care derulează proiecte POSDRU. Pereș îl întreba atunci pe ministrul Muncii cine își asumă prejudiciile aduse bugetului de stat. O altă întrebare pusă la aceeași ședință se referă la miniștrii care au avut probleme cu justiția.

În ședința din 11 februarie acesta a fost interesat de bugetele Senatului și ale Camerei Deputaților.

Tot la ședința din 11 februarie, senatorul Alexandru Pereș și-a manifestat interesul pentru Inspectoratul Școlar Județean Alba. Acesta a amintit faptul că Ana Maria Mariș a fost detașată în interesul învățământului în funcția de director al Școlii cu clasele I-VIII „Emil Racoviță” din Gârda de Sus, fără a avea studii superioare. „Vă întreb, domnule Ministru, ce măsuri considerați că ar fi luate împotriva conducerii Inspectoratului Școlar Județean Alba, astfel încât astfel de încălcări ale legislației să nu mai apară pe viitor?”

O altă problemă pentru care acesta a solicitat un răspuns este cea a Proiectului privind completarea Sprijinului UE pentru Restructurarea Agriculturii. Acesta a mai întrebat când se vor debloca posturile din administrația publică locală și când se vor aloca fonduri instituțiilor publice locale.

La ședința din 18 februarie, senatorul a adresat tot în scris mai multe întrebări referitoare la colectarea redevențelor.

Acesta a avut și o declarație politică în 18 februarie „Necesitatea înființării Agenției Naționale a Zonelor Montane”. La ședința din 12 februarie acesta declara că „Revizuirea Constituției este în interesul USL”.

Teodor Atanasiu, senator USL pe Colegiul Mare, aflat la al doilea mandat de parlamentar, fost ministru al Apărării Naționale în Guvernul Tăriceanu

Tot cu ceva mai multă experiență, însă mai reținut în declarații, este și liderul PNL Alba, Teodor Atanasiu. Acesta a trecut de la funcția de deputat pe care a avut-o în perioada 2008-2012 la cea de senator. Liberalul face parte din Comisia Comună Permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru Exercitarea Controlului Parlamentar asupra Activității SRI. A avut o singură intervenție în plen, jurământul. Este singurul parlamentar din Alba care a avut  o propunere legislativă de la începutul mandatului. Acesta se referă la prima intabulare a terenurilor agricole și forestiere.

Ce a promis Atanasiu în campania electorală:  „Eu vă promit să fac trei lucruri importante în Senatul României. Vă promit să mă bat ca Senatul României să redevină o cameră de dezbatere adevărată înainte de votarea legilor, să nu mai fie doar o cameră în care cineva face un semn cu degetul iar ceilalţi ridică mâinile fără o dezbatere serioasă pe cadrul legislativ. Voi contribui şi la procesul legislativ şi am câteva proiecte pe care le-am prezentat şi în timpul campaniei electorale. În al treilea rând vreau să ne batem pentru ca Parlamentul să devină cu adevărat cel care controlează Executivul, care controlează Guvernul astfel încât proiectele să poată fi controlate şi să poată fi puse în practică” .

Până acum electoratul nu are multe motive de satisfacție de pe urma votului pe care l-a dat reprezentanților USL, PDL sau PP-DD. Mai au timp. Periodic, Alba 24 va analiza activitatea deputaților și senatorilor de Alba, atât din Parlament cât și ce fac atunci când vin în județ, la sfârșit de săptămână. Pentru că o fac pe votul și banii noștri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. albaiuleanul de serviciu

    miercuri, 06.03.2013 at 09:16

    Praf in ochi. ******* de atanasiu sta bine la ciolan acolo la bucuresti . La fel si potor .

  2. sano

    miercuri, 06.03.2013 at 10:55

    Senatorii melcilor! Las’ c-o sa se laude ei cu ce-au facut in mandatul asta… inainte de alegerile urmatoare. Pana atunci… trai pe vatrai.

  3. VICTOR

    miercuri, 06.03.2013 at 12:19

    La o analiza (mai) serioasa veti constata ca A. Peres este chiar la al patrulea mandat de parlamentar, iar daca este vorba despre rezultate in folosul judetului, acestea puteau fi exprimate in acelasi nr. de cuvinte.

  4. Kancerosul de Sebes

    miercuri, 06.03.2013 at 14:15

    Mai, dar pe voi nu va intereseaza POLUAREA DE LA SEBES ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax