Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Cei şase bărbaţi din Dosarul „Singer” sunt liberi să plece acasă

Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât eliberarea celor şase bărbaţi cunoscuţi opiniei publice ca Grupul „Singer”. Instanţa a decis înlocuirea măsurii arestării preventive pentru ultimii şase membri ai unei grupări infracţionale formate din 35 de persoane, specializată în înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, utilizându-se de „mitul” maşinilor de cusut „Singer”.

După 20 de luni de la emiterea primului mandat preventiv pe numele lor, Nicolae Iarnă (liderul reţelei), Florian Dan Cristea, Francisc Iulius, Nicolae Marian Gigoi, Ioan Florin Turda şi Sorin Varga au părăsit arestul preventiv. Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut sentinţa pronunţată de Tribunalul Alba, invocând, în motivarea dosarului, depăşirea terenului rezonabil al arestării preventive.
„Se constată că, de la data arestării inculpaţilor, a trecut 1 an şi 8 luni, interval în care rezonanţa negativă a faptelor a fost estompată, astfel încât Tribunalul nu mai poate aprecia la acest moment procesual că lăsarea în libertate a inculpaţilor ar genera un sentiment de insecuritate în rândul opiniei publice.
Starea de arest a fost menţinută până la acest moment în considerarea aprecierii complexităţii cauzei (numărul mare de volume, părţi vătămate şi civile, inculpaţi), obiectului dosarului – constituire de grup organizat, reţinându-se şi comportamentul autorităţilor care au făcut toate eforturile pentru accelerarea procedurilor (astfel că, în raport de criteriile CEDO privind termenul rezonabil, s-a apreciat că acesta nu a fost depăşit), însă la acest moment procesual detenţia preventivă a depăşit această limită rezonabilă în raport de circumstanţele legate de faptă şi persoana fiecăruia dintre inculpaţii care au mai rămas arestaţi“, se arată în motivarea Tribunalului Alba.

Prejudiciul total calculat de poliţişti şi procurori adus celor 183 de persoane păgubite în toată ţara este de 2,5 milioane lei, respectiv 600.000 de euro.
Inculpaţii publicau anunţuri în ziarele de mică publicitate şi atrăgeau proprietarii maşinilor de cusut marca „Singer”, „Nawmann” şi „Pfaff”, explicându-le că vor primi pe acestea zeci de mii de euro, cu condiția să depună într-un cont o anumită sumă de bani.

Următorul termen de judecată este stabilit în data de 10 ianuarie 2011, iar, pentru infracțiunile comise, inculpații riscă între 10 și 20 de ani de închisoare.
Magistrații Curții de Apel Alba Iulia le-au interzis să părăsească localitatea de domiciliu şi să ia legătura cu victimele. Reamintim că, în data 24 aprilie 2009, Tribunalul Alba a acceptat solicitarea procurorilor DIICOT şi a dispus arestarea preventivă a 13 persoane – 11 bărbaţi şi două femei. Grupul infracţional a fost trimis în judecată în august 2009, la Tribunalul Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax