Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cel mai modern spital de recuperare pentru afecţiuni pulmonare ar putea fi deschis la Zlatna, în clădirea fostei exploatări miniere

Publicat

zlatna ionut incau Orașul Zlatna ar putea avea cel mai modern spital de recuperare a pacienților cu probleme pulmonare din România. Acesta va fi dotat cu 62 de paturi, din care 12 vor fi destinate bolnavilor cronici. Licitația pentru proiectare s-a desfăşurat deja, iar în luna octombrie va fi depus proiectul pentru finanțare europeană. Spitalul al urma să fie deschis în clădirile fostei mine din Zlatna. 

Primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, alături de proiectanți au făcut o deplasare, săptămâna trecută, în Austria, la o clinică de pneumologie, o extensie a spitalului AHK  Viena, pentru a vedea modul de funcționare a unei astfel de unități spitalicești.

Primarul din Zlatna este cel care a avut iniţiativa de a amenaja în oraș un spital pentru persoanele cu problemele pulmonare.

„Domnul primar Silviu Ponoran dorește să înființeze la Zlatna un spital de recuperare, pentru boli pulmonare. Ca urmare a acestui fapt, am fost o săptămână la un spital de acest gen de lângă Viena. Am văzut despre ce e vorba, considerăm că e nevoie de un astfel de spital și în Alba și în zona aceasta a României”, spune președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Primarul Silviu Ponoran a și făcut demersurile necesare pentru a obține finanțare europeană. Acesta spune că pregătesc un proiect pe care îl vor depune în luna luna octombrie a acestui an și că deja a fost făcută licitație pentru proiectare, care a fost câștigată de o firmă din Cluj.

„Clădirea o avem e P+3, (parter şi trei etaje), un spital care va avea 50 – 52 de locuri, plus 12 locuri pentru bolnavii cronici. Vor fi și saloane în care se vor ține bolnavii în ultimul stadiu. Noi l-am gândit în așa fel încât să se încadreze pe liniile de finanțare de pe măsura 8 de pe POR”, a declarat Ponoran.

Primarul spune că ar fi singurul spital din România de acest fel și că pentru acesta s-a consultat cu medicii specialiști de la Cluj-Napoca. În opinia sa, nu vor exista probleme în ceea ce privește lipsa cadrelor medicale, deoarece în Zlatna există suficiente asistente medicale fără loc de muncă, iar timp de trei ani vor veni medici de la Cluj-Napoca, specializați în Austria, pânâ când se vor specializa medicii care să rămână în cadrul spitalului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax