Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cel mai puternic laser din lume va fi construit în România, la Măgurele. Investiția ajunge la 1,5 miliarde lei noi

Publicat

Cel mai puternic laser din lume va fi construit în România. Guvernul a avizat parametri tehnico-economici pentru construirea dispozitivului la Măgurele în județul Ilfov. Investiția se ridică la suma de 389 milioane de euro (1,5 miliarde lei noi), din care 80% fi suportat de Uniunea Europeană, iar 20% va fi cofinanțat de către statul român. Laserul va fi folosit în cercetări în fizică, chimie, știința materialelor dar și în medicină.

Dispozitivul va fi construit prin proiectul ELI (Extreme Light Infrastructure). „Acest proiect înseamnă construirea celui mai puternic laser, de 10 petawatt (1 petawatt = 1.015 watt, n.r.). Acest obiectiv de investiții va fi construit pe platforma de la Măgurele și are o valoare de aproximativ 1,5 miliarde RON, din care 20% reprezintă construcțiile aferente acestui important obiectiv”, a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, la finalul unei ședințe a Executivului, potrivit Mediafax.

Uniunea Europeană va finanța 80 % din costul construcției acestui dispozitiv, prin programul Creșterea Competitivității Economice. Construcția a fost anunțată de fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, în urmă cu 2 ani, când acesta preciza că uriașul laser ar putea fi folosit în diferite domenii, precum cercetarea medicală și neutralizarea deșeurilor atomico-nucleare.

Proiectul va fi derulat în parteneriat cu alte țări din Uniunea Europeană (Cehia și Ungaria), sub supravegherea Comisiei Europene.

FOTO: enational.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax