Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cel puțin șase din 100 de mașini înmatriculate în România sunt implicate anual în accidente rutiere. Care este dauna medie

Publicat

Cel puțin șase din 100 de mașini înmatriculate în România sunt implicate anual în accidente rutiere. Frecvenţa accidentelor rutiere despăgubite în baza poliţelor RCA este cea mai mare față de alte țări din Europa de Est.

Frecvenţa accidentelor rutiere despăgubite în baza poliţelor RCA este, în medie, de peste 6% în România, faţă de circa 4% în Bulgaria sau 1,65% în Croaţia. Țara noastră se află în top şi în ceea ce priveşte despăgubirile în baza poliţelor RCA, de circa 2.160 euro pentru fiecare accident, conform unei analize realizate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR).

„Cel puţin 6 autovehicule din 100 înmatriculate în România produc anual accidente rutiere, soldate cu pagube materiale sau vătămări corporale şi decese. Astfel, ţara noastră deţine trista „performanţă” de a fi „campioană” în Europa Centrală şi de Est la acest capitol, dacă nu chiar în întreaga Uniune Europeană.

Practic, în România, frecvenţa accidentelor rutiere despăgubite în baza poliţelor RCA este, în medie, de peste 6%, faţă de circa 4% în Bulgaria, 3,2% în Polonia, 2,8% în Cehia, 2,3% în Ungaria şi 1,65% în Croaţia.

Cu alte cuvinte, mai puţin de 2 maşini din 100 înmatriculate în Croaţia produc accidente, de aproape patru ori mai puţin decât în ţara noastră”, se arată în analiza realizată de UNSAR în rândul mai multor asociaţii naţionale ale asigurătorilor din Europa.

Frecvenţa medie a accidentelor, de peste 20% la mașini de transport marfă

Analiza mai semnalează că, dacă în ţara noastră frecvenţa medie a accidentelor este de circa 6%, în cazul autovehiculelor de transport marfă frecvenţa este şi mai mare, de 20,4%, iar în cazul autovehiculelor destinate transportului de călători de 18,9%.

„Nu în ultimul rând, menţionăm că frecvenţa atinge valori duble faţă de medie (12,7%) în cazul tinerilor de până în 30 de ani care conduc autovehicule cu motoare de peste 2.500 cmc, arată datele ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară”, subliniază reprezentanţii UNSAR, menţionând că toţi aceşti factori, şi nu numai, se regăsesc şi în nivelul primelor de asigurare RCA.

Dauna medie, 2000 de euro

Potrivit sursei citate, la fel de îngrijorător este şi faptul că, în ceea ce priveşte dauna medie, adică despăgubirile plătite în cazul fiecărui accident în baza poliţelor RCA, România se situează în top.

Concret, pentru fiecare accident, asigurătorii din România plătesc în baza poliţelor RCA despăgubiri de circa 2.160 euro, faţă de 1.690 euro în Polonia, 2.020 euro în Slovacia sau 2.060 euro în Cehia.

În plus, România înregistrează şi o severitate ridicată a accidentelor, cu o rată de două ori mai mare decât media europeană în ceea ce priveşte decesele provocate de accidentele în trafic. Conform Eurostat, datele statistice arată că rata deceselor cauzate de accidente rutiere înregistrată în România este de 86 la un milion de locuitori, comparativ cu media UE de 46 la un milion de locuitori – deşi eforturile autorităţilor au dus la o scădere a acestui indicator.

Toate acestea în contextul în care anul 2022 a fost considerat cel mai sigur an din punct de vedere rutier în România, se arată în comunicat.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Petru

    marți, 28.03.2023 at 13:36

    Accidentele rutiere – reversul medaliei !!! Atât timp cât cursantul nu știe să scrie/citească și obține permisul de conducere, Dumnezeu să mă ierte.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax