Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

România, ţara cu cel mai mare număr de elevi la un învăţător. Avem clasele cele mai aglomerate din Europa

Publicat

România are clasele cele mai aglomerate din Uniunea Europeană. Unui învăţător îi revine educarea, în medie, a 20 de copii, în condiţiile în care un cadru didactic din Grecia răspunde pentru 8,7 elevi.

În şcolile primare din Uniunea Europeană există, în medie, 14 elevi la un învăţător, însă clasele din România sunt cele mai numeroase.

În anul 2019, în România erau aproape 20 de elevi la un învăţător, în timp ce în Grecia erau 8,7 elevi la un învăţător, arată datele publicate marţi de Eurostat.

Vezi și STRUCTURA ANULUI ȘCOLAR 2021-2022 publicată de Ministerul Educației. Calendar: cursuri și vacanțe

În UE erau două milioane de învăţători (85% femei şi 15% bărbaţi) şi 24,5 milioane de elevi în învăţământul primar.

Ţările cu cel mai ridicat număr de elevi pentru un singur învăţător sunt: România (19,4 elevi), Franţa (18,8 elevi) şi Cehia (18,7 elevi).

La polul opus sunt Grecia (8,7 copii), Luxemburg (9 copii) şi Polonia (9,6 elevi).

Numărul mediu de elevi pentru un singur învăţător a scăzut uşor în UE de la 13,6 elevi în 2018 la 13,5 elevi în 2019. O tendinţă similară s-a înregistrat şi în România, de la 19,5 elevi în 2018 la 19,4 elevi în 2019.

sursă: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Sprijin în valoare de 2.000 de lei pentru mame și nou-născuții din familii vulnerabile. Care sunt condițiile

Publicat

Mamele și nou-născuții din familii vulnerabile pot primi sprijin în valoare de 2.000 de lei. Acești bani pot fi folosiți pentru a cumpăra articole medicale și de igienă sau a beneficia de consiliere parentală.

Tichetele sunt rezervate mămicilor cu bebeluși de până în 3 luni.

„Mamele care se află în situații de risc vor primi un ajutor financiar. Am susținut acest proiect și mă bucur că în ședința Senatului a fost votat pozitiv proiectul de lege prin care se acordă tichete sociale acestor mame.

Astfel, mamele și nou-născuții din familii vulnerabile vor beneficia de un sprijin în valoare de 2.000 de lei pentru achiziția de articole medicale și de igienă, dar și de consiliere parentală. Potrivit Hotărârii de Guvern, de aceste tichete vor beneficia toate mămicile cu bebeluși de până în 3 luni.

O felicit pe Roxana Mînzatu, secretar de stat în Cancelaria Primului-Ministru și fost ministru al Fondurilor Europene, că nu a abandonat acest proiect.

Potrivit Ordonanței de Urgență adoptată de Executiv, cu aceste tichete mamele pot să cumpere tot ce au nevoie pentru cei mici, de la scutece, articole sanitare și medicale pentru îngrijirea acestora până la articole de vestimentație inclusiv trusou”, scrie pe Facebook Gabriela Firea.

Unde se depun cererile

Ea îndeamnă toate mămicile cu bebeluși de până în 3 luni, care au o situație materială deficitară să se adreseze primăriilor unde au domiciliul pentru a solicita pe baza documentelor depuse, tichetele sociale pe suport electronic în valoare de 2.000 de lei.

„Un vot pozitiv a fost acordat și proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului privind venitul minim de incluziune. Îl felicit pe ministrul Muncii, Marius Constantin Budăi, pentru această inițiativă.

Practic, se ajustează calculul Venitului Minim de Incluziune astfel încât cresc posibilitățile de asigurare a unui nivel de trai minimal pentru familiile și persoanele singure dar și de prevenire a riscului de sărăcie în rândul copiilor și de abandon școlar. De asemenea, se instituie temeiul legal pentru ca persoanelor vârstnice fără venituri și fără susținători legali, să fie îngrijite, pe perioadă nedeterminată, în centre rezidențiale și să aibă acces la servicii medicale adecvate, prin asigurarea acestora, fără plata contribuției sociale de sănătate”, încheie Firea.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ECHINOCȚIU de toamnă 2022: Noaptea devine din ce în ce mai lungă. Semnificațiile momentului de început al toamnei astronomice

Publicat

Pe 23 septembrie, a început oficial toamna, din punct de vedere astronomic. Este vorba despre echinocţiul de toamnă, momentul în care longitudinea astronomică a Soarelui este de 180 de grade.

În România, fenomenul s-a produs la ora 4 şi 4 minute. La latitudinile ţării noastre, în aceste zile, Soarele va culmina la amiază la o înălţime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanţei unghiulare dintre zenit şi orizont, potrivit www.astro-urseanu.ro.

Ziua va fi aproximativ egală cu noaptea.

Durata zilei scade în emisfera nordică

Dacă în întreaga emisferă nordică toamna se instalează, în emisfera sudică echinocţiul aduce anotimpul primăvara, durata zilei scăzând în cea nordică şi crescând în cea sudică. Durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până în decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.

Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor. Singurele excepţii le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord unde începe lunga noapte polară, iar în cea a polului sud, Soarele se află deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară, după cum se explică pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

Cele două puncte de pe ecliptică în care se află Soarele în momentul echinocţiului se numesc puncte echinocţiale, fiind denumite punctul vernal şi, respectiv, punctul autumnal. Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe”, care, la rândul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”, „noctis” – „noapte”.

Tradiții

Calendarul popular păstrează în zona echinocţiului de toamnă amintirea unui străvechi început de an, marcat de moartea şi renaşterea Zeiţei Mumă, de origine neolitică, peste care părinţii bisericii creştine au suprapus moartea, numită Adormirea (15 august), şi naşterea Fecioarei Maria (8 septembrie), potrivit volumului ”Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român” (2000), de Ion Ghinoiu.

La 8 septembrie, sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mică) marchează sfârşitul verii şi începutul toamnei. Vremea se răceşte, începe migraţia păsărilor, iar o vorbă populară spune că atunci se schimbă pălăria cu căciula, potrivit Agerpres.

În mediul rural, echinocțiul de toamnă reprezintă încheierea muncilor agricole și sărbătorirea recoltelor. legumele și fructele din recoltă se duc la preot pentru a fi sfințite. După sfințire, se spune că acestea  capătă puteri tămăduitoare.

Se spune că în această zi florile plâng pentru că venirea iernii înseamnă și sfârșitul lor. Pentru a avea flori în ghiveci care să reziste peste iarna trebuie să le ungi cu mir sfințit la o mănăstire și astfel vor rezista și pe timpul iernii la fereastră.

Potrivit tradiției, în această zi se prepară primul must din strugurii proaspăt culeși, se bat nucii și se scutură merele și gutuile.

Ce efect poate avea echinocţiul de toamnă

Zilele acestea, este posibil să vă simţiți mai triști ori mai obosiţi decât de obicei, stare ce poate fi cauzată de echinocţiul de toamnă sau numită astenie de toamnă.

Psihologii consideră că venirea toamnei poate cauza această stare, care ar putea ține până la câteva săptămâni. Medicii specialiști nu au identificat cauza exactă a asteniei de toamnă. Cu toate acestea, se presupune că ar avea legătură cu aportul scăzut de lumină naturală.

Cu ce simptome ne putem confrunta odată cu venirea toamnei astronomice:

  • depresie (apatie, subapreciere, sentiment de vină, nefericire)
  • anxietate (simți că nu mai poți face față stresului)
  • schimbări ale stării de spirit (au loc treceri bruște de la o stare de spirit la alta)
  • tulburări de somn (avem tentația de a dormi foarte mult și ne este foarte greu să stăm treji pe parcursul zilei)
  • letargie (ne încearcă acea senzație de oboseală și neputință de a face față activităților cotidiene)
  • supraalimentarea (ne confruntăm cu o poftă excesivă de mâncare, în special cu dulciuri sau junk food)
  • probleme de ordin social (simțim o oarecare iritabilitate și dorință de a evita socializarea)
  • probleme sexuale (are loc o scădere a libidoului).

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ce spune MApN, despre o eventuală achiziție a sistemului anti-rachetă israelian, Iron Dome. Cum funcționează și ce eficiență are

Publicat

Întrebat dacă va cumpăra sistemul antibalistic Iron Dome din Israel, Ministerul român al Apărării a transmis că în cadrul programelor de înzestrare este inclus și programul „Sistem integrat de arme SHORAD/ VSHORAD”, fără să facă alte referiri la informațiile apărute zilele trecute în presa israeliană.

Informația a fost solicitată de G4Media, care a scris că România intenționează să achiziționeze din Israel sistemul de apărare anti-rachetă IRON DOME, citând presa din Israle.

Informațiile au apărut în urma vizitei de săptămâna trecută în Israel a ministrului român al Apărării Vasile Dîncu.

„În cadrul programelor de înzestrare a căror valoare estimată depășește 100 milioane de euro, pentru care Ministerul Apărării Naționale a solicitat și a primit aprobarea prealabilă a Parlamentului, este inclus și programul „Sistem integrat de arme SHORAD/ VSHORAD”.

Fondurile pentru finanțarea acestui program sunt planificate pentru perioada 2025-2030.

Programul se află, la acest moment, în procedură de fundamentare, nefiind luate decizii cu privire la modul de desfășurare a achizițiilor”, este răspunsul transmis de MApN, către G4Media.

Ce este Iron Dome

Iron Dome funcționează din 2011. Sistemul lansează rachete ghidate pentru a lovi în aer rachete cu rază scurtă de acţiune și a fost evaluat ca având un succes de 85% de către oficialii israelieni şi americani din domeniul apărării.

Procentul a crescut la 90% în timpul unui război din Gaza din 2012 și ulterior la 97%.

Iron Dome este fabricat de compania de stat Rafael Advanced Defense Systems Ltd., cu sprijinul firmei americane Raytheon Technologies Corp., Iron Dome și este conceput pentru a economisi rachete interceptoare costisitoare, atacând doar rachetele care se află pe o traiectorie care urmează să lovească zone populate.

Foto: A.Socher, siteul companiei Rafale Advanced Defense Systems Ltd.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Procesul dintre senatorul PSD de Alba și primarul Gabriel Pleșa continuă. Călin Matieș a făcut apel și și-a schimbat avocatul

Publicat

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, este obligat în primă instanță, să îi plătească daune morale primarului Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, după o serie de acuzații grave, făcute în ziare sub forma unor comunicate de presă, dar și la televizor. 

După ce a pierdut la Judecătoria Alba Iulia procesul intentat de primarul USR, senatorul PSD de Alba a făcut apel, iar dosarul se va muta pe rolul instanței superioare. 

Contactat de repoterii alba24.ro, Călin Matieș a declarat că nu vrea să comenteze subiectul pentru a nu intra în noi scandaluri politice. A precizat doar că el susține că ceea ce a spus este o declarație politică și că prin statutul de senator are imunitate.

CITEȘTE ȘI: DECIZIE: Senatorul PSD, Călin Matieș, OBLIGAT de instanță să îi plătească daune morale primarului din Alba Iulia, Gabriel Pleșa

De asemenea acesta a schimbat avocații pentru procesul în apel împotriva primarului de Alba Iulia. Dacă la fond l-a avut pe avocatul Ioan Rus, fostul prefect de Alba din partea PSD, acum acesta a declarat că va fi reprezentat de un alt avocat. Este vorba despre decanul baroului Alba, Mihai Baco, a spus Matieș.

Ce au decis magistrații Judecătoriei Alba Iulia

Matieș a fost obligat de instanță să îi plătească daune morale lui Pleșa în valoare de 15.000 de lei și să publice hotărârea judecătorească în toate ziarele care au găzudit stirea respectivă, dar și pe pagina sa de Facebook, unde a făcut declarațiile.

Primarul Pleșa a cerut în fapt 100.000 de lei daune morale, dar se pare că instanța a admis doar suma de 15.000 de lei.

Afirmațiile făcute de Matieș sunt legate de activitatea a două clinici de recuperare deținute de rudele primarului Pleșa. Matieș a declarat în comunicate de presă, la un post TV, dar și în plenul Senatului că, cităm: ”firmele familiei primarului Pleșa decontează mai mult decât toate spitalele din Alba la un loc, prin bunăvoința CAS Alba”.

Într-o conferință de presă susținută joi, 23 iunie, la biroul său de parlamentar, Matieș a precizat ce va face apel la decizia magistraților, dacă va pierde în primă instanță.

”Admite în parte cererea de chemare în judecată având ca obiect pretenţii civile – daune morale formulată de către reclamantul PLEŞA GABRIEL CODRU, cu domiciliul în …, în contradictoriu cu pârâtul MATIEŞ CĂLIN GHEORGHE, cu domiciliul în …, şi în consecinţă:

Constată că pârâtul a încălcat drepturile nepatrimoniale ale reclamantului prin difiuzarea în spaţiul public a unui material cuprinzând afirmaţii denigratoare. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 15.000 lei cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit de reclamant prin încălcarea drepturilor sale nepatrimoniale de către pârât.

Obligă pârâtul la publicarea integrală, pe cheltuiala sa, a textului hotărârii judecătoreşti, atât în ediţia print a unui cotidian local, cât şi în online, pe pagina sa de Facebook – Călin Gheorghe Matieş – senator, precum şi pe site-urile de ştiri, alba24.ro, ardeal24.ro (n.r. și pe alte ziare care au publicat articolul respectiv) în condiţiile tehnice susceptibile pentru a fi indexate de motoarele de căutare.

Respinge în rest cererea, ca neîntemeiată. Ia act că părţile şi-au rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, care se depune la Judecătoria Alba Iulia. Pronunţată prin punerea la dispoziția părților prin intermediul grefei instanței, astăzi, 24.06.2022”, se arată în motivarea instanței, din data de 24 iunie 2022.

În urma declarațiilor făcute, primarul Pleșa a declarat public că îl va da în judecată pe Matieș, lucru pe care l-a și făcut. Dosarul a fost înregistrat în data de 3 decembrie 2021, pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, iar de atunci au existat câteva ședinte de judecată.

CITEȘTE ȘI: Senatorul Matieș (PSD), derapaj după ce primarul din Alba Iulia l-a dat în judecată: vrea bani pentru transplant de testicule

A urmat apoi un derapaj public al senatorului, în care acesta a afirmat, într-un live pe Facebook, că ”primarul municipiului Alba Iulia îi cere bani” pentru ”un transplant de testicule”.

Matieș a cerut un control al Direcţiei Generale Control şi Antifraudă din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

În timpul ședințelor s-au solicitat mai multe probe, printre care și un raport al direcției antifraudă, după ce inspectorii au realizat un control asupra celor două firme.

CITEȘTE ȘI: Procesul dintre senatorul Matieș și primarul din Alba Iulia, cu miză de 100.000 de lei: Când se pronunță instanța

  • ”la solicitarea pârâtului a avut loc o verificare realizată de Direcţia Generală Control şi Antifraudă din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate privind perioada 15.11.2018-15.11.2021, întocmindu-se Raportul de control nr.410/20.01.2022”, se arată într-o încheiere de ședință din data de 17 martie 2022.

CITEȘTE ȘI: Comunicat senatorul Călin Matieș: Firmele familiei primarului Pleșa decontează mai mult decât toate spitalele din Alba la un loc

De asemenea, tot de la Casa de Asigurări de Sănătate, atât avocatul lui Matieș cât și al lui Pleșa au cerut mai multe documente. Un fragment dintr-o emisiune TV a fost folosit ca probă în dosar.

Mai mult de atât, s-a cerut interogarea lui Matieș în fața instanței. Și Gabriel Pleșa trebuia să fie interogat, dar acesta a cerut amânarea, în ședința din data de 12 mai, deoarece era plecat în Israel.

În data de 16 iunie a avut o altă ședință de judecată, în care s-a amânat pronunțarea în primă instanță pentru data de 24 iunie 2022.

CITEȘTE ȘI: Gabriel Pleșa – drept la replică: ”Senatorul melcilor cu origine controlată”

Între timp, Matieș a anunțat că va fi contracandidatul lui Pleșa, peste doi ani, pentru fotoliul de primar al municipiului Alba Iulia, dacă actualul edil va mai candida pentru încă un mandat.

Cum au văzut magistrații conflictul dintre primarul din Alba Iulia și senatorul PSD

”Instanţa apreciază că faţă de calitatea de Senator deţinută de pârât, faţă de modalitatea de prezentare în mod detaliat a situaţiei problematice constatate, având în vedere şi mijloacele variate de difuzare a conţinutului informaţiilor, în vederea conştientizării de către societate a unor fapte ilicite de gravitate ridicată prezentate ca aparţinând reclamantului ce deține calitatea de primar, cetăţeanul cu o pregătire medie ar putea considera ca fiind adevărate faptele prezentate, şi nu doar să le perceapă ca pe o denigrare nefondată.

CITEȘTE ȘI: Cum a pierdut senatorul Călin Matieș procesul cu primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa: S-a bazat pe păreri, suspiciuni și bârfe

Așadar, deși miza reală a încunoştinţării în masă a populaţiei, prin toate mijloacele, în paralel a fost informarea a cât mai multor cetăţeni cu privire la faptele ilicite prezentate ca fiind veridice, pârâtul a evitat cu ocazia interogatoriului întrebarea adresată de către instanţă cu acest conținut, răspunzând diplomatic că „nu cunoaşte, deoarece nu este sociolog”.

Scopul urmărit de către pârât, de denigrare a reclamantului, de asociere a numelui acestuia cu fapte penale grave a fost atins, de vreme ce o mare parte din susţinători au reacționat favorabil opiniei pârâtului la materialul ce a fost publicat pe pagina oficială de Facebook Călin Gheorghe Matieș – Senator.

Operaţiunile prezentate ca fiind ilicite, de decontare a unor sume de bani de către cele două societăţi cu sprijinul CAS Alba au fost categorisite „manevre”, „lucruri urâte”, „măgării”, „şmecherii”, „îmbârligături” săvârșite de către „primar şi familia lui”, reclamantul fiind catalogat drept „scursură” şi „neruşinat”, iar faptele ce i se atribuie prin materialul publicat ca atrăgând „puşcăria” şi necesitatea „confiscării”, dar şi obligarea la plata a „nerușinaților” care le-au săvârşit”, au precizat magistrații.

Cum a precizat Matieș că a obținut datele

Instanța a mai notat că Matieș a obținut ”informaţii în urma unor audienţe cu cetăţenii din teritoriu și că ulterior a verificat împreună cu consilierii săi datele comunicate pe site-ul CAS, considerând că în virtutea funcţiei sale trebuie să fie în slujba cetăţeanului.

În urma verificării datelor de pe site-ul oficial pârâtul a constatat că în decursul ultimilor ani cele două societăţi  au obţinut de la CSA Alba deconturi lunare superioare spitalelor din Alba.

Pârâtul nu a obţinut o documentaţie suplimentară, nu a cunoscut legislaţia incidentă în materie de repartizare a sumelor, nu a observat că decontările către privat au crescut şi în contextul blocării sectorului medical public ca urmare a pandemiei, nu a solicitat efectuarea unui control inopinat la CAS Alba şi nu a formulat plângeri penale, ci ales să iasă public şi în virtutea calităţii sale de senator să atribuie cifrelor constatate şi reclamantului fapte de valenţă penală cu o gravitate ridicată.

Acesta a declarat că nu a uzat de procedura administrativă de control prevăzură de Legea 96/2006, în vederea organizării unei comisii de anchetă, deoarece este prea greoaie şi de durată, iar informaţia caldă trebuie livrată de îndată.

În urma afirmaţiilor pârâtului şi difuzării materialului în cauză din oficiu s-a efectuat un control la CAS Alba, în urma căruia s-a întocmit raportul depus la dosar şi care le vizează pe cele două societăţi comerciale, în urma căruia nu s-a constatat nicio neregularitate”, se mai arată în motivarea instanței.

În linii mari magistrații au considerat că a fost vorba despre un atac politic care nu s-a bazat pe dovezi ci pe , ”ci s-a multumit să îți exprime opinia bazată pe simple păreri, suspiciuni și bârfe, fără a le verifica în prealabil”, se mai arată în motivarea instanței.

”În speţă, instanţa consideră că pârâtul a săvârşit fapta cu vinovăţie sub forma intenţiei eventuale, fiind evident că susţinerile sale erau apte a prejudicia reclamantul în drepturile sale nepatrimoniale şi acceptând această urmare, însă fără ca scopul pârâtului să fie neapărat acesta”, au mai notat magistrații.

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax