Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cele mai valoroase obiecte de tezaur, din aur şi argint, mai pot fi văzute gratuit, la Alba Iulia, până în 12 iulie. Peste 20.000 de vizitatori, într-o lună

Publicat

IMG_1536 „Crema tezaurelor de aur și argint” din 32 de muzee din țară, artefacte cu o valoare de 70 de milioane de euro, pot fi văzute, la Alba Iulia, gratuit, până în 12 iulie. Astfel, cei interesaţi mai au o săptămână la dispoziţie pentru a intra la Sala Unirii şi a admira parte din tezaurul României, inclusiv „Cloşca cu puii de aur” sau brăţările dacice de aur din situl Sarmizegetusa Regia.

Expoziţia a fost deschisă la Alba Iulia din 4 iunie, iar în această perioadă, la Sala Unirii, au fost peste 20.000 de vizitatori.

Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10.00 – 19.00.

Din colecţia ”Aurul și argintul antic al României” fac parte brăţările dacice de aur din situl Sarmizegetusa Regia şi Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut sub numele de „Cloşca cu puii de aur”.

IMG_1601 Piesele sunt din perioada eneolitică până perioada antichităţii târzii şi evul mediu timpuriu, de o deosebită valoare istorică, estetică şi simbolică. Totodată, în cadrul expoziției este prezentată o hartă a României care indică locurile de unde provin podoabele.

Expoziția este „crema tezaurelor de aur și argint” din 32 de muzee din țară, potrivit directorului Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu. Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia participă la această expoziție cu 13 piese arheologice, printre care și colierul din aur cu 27 pandantive rombice datând din secolul al II-lea î.Hr., sustras în 2013 de braconierii arheologici din cetatea dacică de la Căpâlna.

Valoarea de asigurare a pieselor expuse este de 70 de milioane de euro. Piesele din Sala Unirii sunt expuse în vitrine luminate și securizate, care beneficiază de sisteme de alarmă.

Paza este asigurată în interiorul clădirii de către angajați ai Poliției Locale și personal al muzeului, iar în exterior de către Jandarmerie și, la nevoie, asistență din partea Inspectoratului Județean de Poliție Alba.

Vezi și FOTO-VIDEO Aurul și argintul antic al României la Alba Iulia: Exponate de 70 milioane de euro, la Sala Unirii

Aurul si argintul antic from Cătălin Cădan on Vimeo.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax