Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Centenarul, o tragedie pentru politicienii maghiari. Atac dur la șeful Comisiei Europene, din cauza unei declarații

Publicat

junker

Cotidianul de limbă maghiară din Transilvania “Krónika”, citează o serie de politicieni maghiari care spun că afirmaţiile rostite de Jean-Claude Juncker referitoare la ziua de 1 Decembrie demonstrează că politicianul luxemburghez este nepotrivit pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Junker a spus în Parlamentul European, în prezenţa preşedintelui României, Klaus Iohannis, că ”ziua de 1 Decembrie, Ziua Marii Uniri, nu este o sărbătoare doar a României, ci a întregii Europe”.

“Aşadar, în această zi sărbătorim împreună un mare eveniment istoric, care este important atât pentru România, cât şi pentru Europa”, informează ziarul “Krónika”. La solicitarea redacţiei ziarului amintit, Biroul de Presă al Ministerului ungar de Externe a transmis la reacţie declaraţia purtătorului de cuvânt al Guvernului Orbán. De fapt, Guvernul ungar a precizat că are chiar două opinii.

Opinia cea “veninoasă” se referă la faptul că Jean-Claude Juncker “a vorbit conform stării în care se afla”, iar cea mai reţinută evidenţiază lipsa cunoştinţelor istorice, ceea ce confirmă nepotrivirea lui Juncker la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Legislativului din Budapesta, Zsolt Németh, a menţionat ironic că “Juncker a dat dovadă din nou de agerime politică şi de o profundă empatie” faţă de sensibilitatea naţiunilor europene şi a minorităţilor naţionale autohtone.

”Deschidem o sticlă de șampanie când pleacă Junker”

“Noi, politicienii maghiari, nu trebuie să regretăm că din prima clipă am răspândit ideea că Juncker nu este potrivit pentru această funcţie şi am luptat cu toate mijloacele împotriva ideilor sale, pe care nu le puteam asuma! Este dreptul inimii sale ca el să sărbătorească împreună cu România centenarul unirii, cu condiţia să nu impună ca această sărbătoare să fie obligatorie (…) Mandatul de preşedinte al Comisiei Europene al domnului Juncker va expira în luna mai a anului viitor, iar noi, maghiarii, vom deschide atunci o sticlă de şampanie”, a declarat Zsolt Németh, ziarului “Krónika.

Preşedintele grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaţilor, Attila Korodi, a precizat că “pomenirea sărbătoririi la nivel european al centenarului Marii Uniri dă dovadă de iresponsabilitate a preşedintelui Comisiei Europene”.

“Evenimentele petrecute în urma cu 100 de ani, care au condus la reconfigurarea Europei, nu sunt momente fericite pentru Europa”, a precizat deputatul UDMR, potrivit căruia Juncker ar fi trebuit să fie mai reţinut cu această afirmaţie, “pană când România nu va ajunge cel puţin la situaţia în care să respecte prevederile referitoare la minorităţile naţionale din Declaraţia de la Alba Iulia”.

“În Romania centenarul este o sărbătoare, însă în Europa nu este”, a adăugat Attila Korodi.

Sursă: g4media.ro

Foto: france24.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Nicu

    sâmbătă, 27.10.2018 at 16:45

    “pană când România nu va ajunge cel puţin la situaţia în care să respecte prevederile referitoare la minorităţile naţionale din Declaraţia de la Alba Iulia”.
    Singura minoritate care nu a recunoscut unirea este cea maghiară. Deci nu avem nici o obligație față de ei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax