Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Centre de testare privind evaluarea consumului personal de alcool, în Alba. Acțiuni și activități desfășurate în „Săptămâna AUDIT”

Publicat

dsp alba directia de sanatate publica

Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală, alături de Ministerul Sănătătii și Institutul National de Sănătate Publică, invită în perioada 19 – 25 iunie 2023, românii din toată țara să participe la Săptămâna Națională a Testării Consumului Personal de Alcool și să își facă testul AUDIT. Acesta reprezintă un instrument științific de evaluare a consumului personal de alcool dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și utilizat în peste 190 de țări. Este singurul eveniment național de evaluare a consumului de alcool la nivelul populației generale și un proiect inovator în România, demarat în premieră în 2019.

Prin „Săptămâna AUDIT” se urmărește promovarea testării populației adulte cu ajutorul chestionarului AUDIT, în vederea evaluării riscului pentru sănătate asociat consumului personal de alcool, urmată de intervenții scurte pentru reducerea consumului dăunător de alcool (activitatea 1.5, conform OMS nr. 964 din 31 martie 2022).

Populația adultă este invitată să cunoască riscul asociat consumului de alcool prin parcurgerea chestionarului AUDIT. Astfel, se obțin rezultate individuale privind nivelul consumului de alcool și se poate interveni pentru a reduce consumul dăunător de alcool. Aplicarea testului AUDIT, urmat de intervenția scurtă, salvează vieți – poate preveni 1 din 3 decese cauzate de consumul problematic de alcool. Este nevoie de 282 de astfel de intervenții scurte pentru a salva o viață în fiecare an.

În ceea ce privește modalitatea de completare a chestionarelor AUDIT, aceasta se va face în mod confidențial și anonim, nu se vor colecta date care pot identifica persoana, ci doar în scop statistic (gen, vârstă, mediul de rezidență urban/rural, nivel de studii, stare civilă). Rezultatele testării sunt comunicate persoanei testate.

Direcția de Sănătate Publică Alba, prin rețeaua de asistență medicală comunitară din județul Alba, în colaborare cu Crucea Roșie Română Filiala Alba și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog  al Județului Alba, organizează în data de 24 iunie 2023 o acțiune locală.

Scopul acestei acțiuni constă în creșterea gradului de conștientizare a problematicii consumului de alcool și evaluarea consumului personal de alcool.

În acest scop va fi amplasat un cort în zona Piața Cetății din Alba Iulia, în spatele Sălii Unirii în proximitatea Muzeului Principia, în data de 24 iunie 2023, între orele 10:00 – 17:00.

Activitățile desfășurate în parteneriat vor consta în aplicarea de chestionare AUDIT, activități de informare, educare și comunicare, exerciții interactive cu ochelari care simulează efectele consumului de alcool și distribuirea materialelor informative.

Centre de testare AUDIT în județul Alba

  • DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ ALBA – ALBA IULIA
  • Serviciul Public de Asistență Socială Cugir
  • DGASMC Sebeș – asistenți medicali comunitari Ramona Zamora, Maria Orlea, Cristina Matei
  • Roșia de Secaș, asistent medical comunitar Bunea Ana Sabina
  • UAT Câmpeni – asistenți medicali comunitari Cornelia Mucea & AMC Elena Drăgoiu
  • UAT Cergău – asistenți medicali comunitari Aurica BărbanțServiciul Public de Asistență Socială Cugir – AMC Florin Știrb, Sorin Dăianu, Loredana Chira
  • Direcția de Asistență Socială Aiud – asistenți medicali comunitari Simona Popa, Adela Silea, Sorin Mogoșan & Ioana Stanciu
  • UAT Pianu, Pianu de Sus – asistent medical comunitar Codruța Pilug
  • UAT Doștat – asistent medical comunitar Daniela Avram
  • UAT  Avram Iancu – asistent medical comunitar David Nicolae Daniel
  • UAT Vidra – asistent medical comunitar Gabriela Crișan
  • UAT Bucium – asistent medical comunitar Adriana Colda
  • UAT Sântimbru – asistent medical comunitar Corina Comșa

Chestionarul AUDIT poate fi completat on-line (www.testareaudit.ro) sau fizic la centrele de testare de mai sus.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax