Connect with us
Publicitate

ABRUD

Centru de zi pentru vârstnici și cantină socială, amenajate la Abrud, din fonduri REGIO. Care este valoarea investiției


Publicat

La Abrud va fi amenajat un centru de asistență modern, destinat persoanelor peste 65 de ani. Prin această nouă inițiativă se vor atrage fonduri europene în valoare de peste 900.000 euro, pentru modernizarea și dotarea unei construcții existente ce va deveni Centru de Zi pentru persoane vârstnice.

În aceeași zonă, unde acum este un teren neutilizat, vor fi create unități de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice și un centru de preparare și distribuire a hranei pentru persoane defavorizate, transmite ADR Centru.

Cererea de finanțare cu titlul ”Reabilitare, modernizare și dotare clădire existentă prin înființarea unui centru de zi pentru persoane vârstnice, unități de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice și centre de preparare si distribuire a hranei pentru persoane cu risc de sărăcie în orașul Abrud” a fost contractată în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, în cadrul obiectivului specific privind creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale.

Proiectul urmărește reabilitarea, modernizarea și dotarea imobilului propus pentru înființarea Centrului de zi pentru persoane vârstnice, situate pe str. 1 Mai, nr. 2. Aici va construi noul Centru de zi pe două niveluri, parter si etaj, având o suprafață desfășurată de 1726 mp. În cadrul imobilului vor fi realizate mai multe compartimentări, cum ar fi: Birou Asistență socială, Birou Asistență juridică, sala de gimnastică medicală, sala multifuncțională pentru diverse activități etc.

Complementar, în această unitate se va crea o cantină socială, unde persoanele vârstnice – care vor îndeplini cumulativ condițiile impuse de legislația în vigoare – vor putea beneficia, cu titlu gratuit, de o masă caldă în fiecare zi. Pentru persoanele care nu se pot deplasa până în incinta cantinei sociale, masa va fi distribuită prin intermediul unui autoturism. Pe de altă parte, prin înființarea unității sociale se dorește oferirea unei game variate de servicii, pentru petrecerea timpului liber prin activități de socializare, servicii medicale de recuperare (fizioterapie, kinetoterapie, electroterapie) etc.

”Populația din localitățile Munților Apuseni este mult mai îmbătrânită decât media din Regiunea Centru. Pentru îngrijirea populației și a vârstnicilor sunt dezvoltate mai multe proiecte, în întreaga regiune, fiind astfel completate resursele nerambursabile atrase de administrația publică locală pentru extinderea și modernizarea sistemului medical. O criză, cum este cea pe care o traversăm acum, arată cât sunt de importante aceste investiții, care fac diferența între îngrijirea persoanelor în condiții bune și lipsa acestei îngrijiri. În tot județul Alba se investește în ritm susținut pentru creșterea calității vieții seniorilor, centre de zi moderne fiind susținute financiar de noi prin Programul REGIO, la Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Zlatna și Ciugud, iar acum la Abrud. În total, numai în județul Alba se vor folosi fonduri totale de peste 15 milioane lei, dintre care proiectul din Abrud este și cel mai mare, ca valoare, folosind peste 4,2 milioane lei, pentru îmbunătățirea calității vieții a peste 700 de persoane”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

În arealul Munților Apuseni, lipsa unui centru social de zi pentru persoane vârstnice este intens resimțită, Primăria din Abrud pregătind această cerere de finanțare în cadrul Priorității de Investiții 8.1 a Programului Operațional Regional 2014-2020, ce este dedicată pentru investiții în infrastructura sanitară şi socială care contribuie la dezvoltarea la nivel regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile  sociale. Pe de altă parte, în acest moment se pune foarte mare accent pe trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale, în vederea creșterii gradului de acoperire cu servicii sociale, a mai transmis ADR Centru.

”Vrem să înființăm acest Centru de zi pentru persoane vârstnice, concomitent cu o unitate de îngrijire la domiciliu și cu o unitate de preparare și distribuire a hranei pentru persoanele vârstnice aflate în risc de sărăcie. Realitatea este că în zona Munților Apuseni nu există un astfel de centru social de zi modern, dotat cu aparatură de ultima generație. Seniorii din comunitatea abrudeană sunt în număr de circa 720 persoane, iar acesta este principalul nostru grup țintă, dar credem că acest grup se va mări de la an la an, după începerea efectivă a activității propuse. Credem că ne vom adresa și persoanelor în vârstă de 65 de ani și peste din localitățile vecine, cum ar fi: comuna Roșia Montană, comuna Bucium, comuna Ciuruleasa și comuna Sohodol, adică am putea să oferim aceste servicii sociale către mai mult de 2140 cetățeni. Ne dorim ca, după o viață de muncă, în condițiile grele din zona montană, seniorii noștri să se bucure de servicii din ce în ce mai bune și să știe că nu-i abandonăm”, a declarat primarul orașului Abrud, Nicolae Simina.

Valoarea totală a proiectului este de 4.291.291,62 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR 3.003.904,14 lei.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

DSP Alba: 43 de asistenți medicali comunitari asigură respectarea măsurilor de igienă și distanțare, în școli din județ

Publicat

Coordonați de DSP Alba, 43 de asistenți medicali comunitari din județ asigură siguranța sanitară în școli, odată cu revenirea la activitatea din unitățile de învățământ a elevilor care se pregătesc pentru examene.

Angajați ai primăriilor și coordonați de Direcția de Sănătate Publică Alba, aceștia au fost implicați, de la începutul pandemiei, în procedurile de izolare și carantinare, iar acum trebuie să se asigure că orele se desfășoară în condițiile sanitare stabilite, prin respectarea măsurilor de igienă și de distanțare socială, transmite DSP.

În total, sunt 40 de asistenți medicali comunitari din mediul rural și 3 din mediul urban.

Conform Ministerului Educației, accesul în instituții trebuie organizat astfel încât să existe o suprafață minimă de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță minimă de 2 metri între oricare două persoane apropiate.

Accesul în școli este interzis pentru persoanele care au o temperatură corporală ce depășește 37,3 grade Celsius – temperatura este măsurată la intrarea în incinta instituției.

Suprafețele expuse sunt dezinfectate și se vor evita aglomerările de persoane.

Alte măsuri ce trebuie respectate, potrivit DSP Alba:

– pauzele vor fi de 10 minute la fiecare oră, timp în care încăperile vor fi aerisite, iar programul organizat astfel încât, simultan, să nu se întâlnească mai mult de două grupe de elevi;

– înainte de începerea activității, spațiile vor fi dezinfectate cu substanțe biocide, pe bază de clor sau alcool, activitate urmată de aerisirea încăperii pentru o perioadă de cel puțin 30 de minute;

– accesul în interiorul unității de învățământ preuniversitar se va realiza doar după dezinfecția mâinilor, verificarea temperaturii – temperatură care nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius – și sub rezerva absenței simptomelor virozelor respiratorii;

– elevii și profesorii vor purta mască medicală simplă sau mască nemedicală, iar elevii vor fi așezați în bănci astfel încât să aibă cel puțin un loc liber în stânga și în dreapta și un rând liber în față și în spate;

– măștile purtate vor fi colectate în locuri special amenajate.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: În ce condiții au revenit la ore, elevii Colegiului Militar din Alba Iulia. Măsuri de distanțare în clase și dormitoare

Publicat

Elevii din clasele a XII-a, de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, au revenit săptămâna aceasta în colegiu pentru a participa la activități de pregătire și consiliere în vederea susținerii examenului de Bacalaureat.

În acest sens, la nivelul colegiului militar au fost luate măsuri pentru ca sănătatea și siguranța elevilor să nu aibă de suferit.

Toți elevii unității de învățământ au fost testați luni, 1 iunie, pentru coronavirus, iar rezultatele a fost negative.

În sălile de clasă vor studia grupe de câte 10 elevi, iar băncile au fost așezate astfel încât să respecte măsurile de distanțare socială.

Activitățile de pregătire vor dura cel mult 3 ore, cu o pauză de cel puțin 10 minute la fiecare oră, pentru aerisirea încăperilor.

Pauzele între ore vor fi programate decalat, astfel încât elevii de la grupe diferite să nu interacționeze fizic. Pe toată durata orelor, elevii și cadrele didactice vor purta măști de protecție.

De asemenea, sălile de clasă, laboratoarele, cancelaria, coridoarele, birourile și grupurile sanitare vor fi dezinfectate zilnic și aerisite.

Măsuri de distanțare s-au luat și în dormitoare, fiind asigurată o distanță între paturi de minimum 2 metri dar și la sala de mese unde se va păstra distanța fizică, atât la intrarea în sală cât și la mese.

Parcursul prin curte până la intrarea la clase se va realiza pe un traseu unidirecțional bine delimitat și semnalizat, respectând normele de distanțare fizică iar intrările/ieșirile precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de clasă au fost semnalizate corespunzător și vor fi dezinfectate în mod regulat.

Zilnic va fi realizat triajul elevilor, al cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice și cadrelor militare. Vor fi asigurate permanent materiale și echipamente de protecție și substanțe dezinfectante pentru mâini și pardoseli.

De asemenea, în toate spațiile în care se vor desfășura activități cu elevii au fost afișate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2, au transmis reprezentanții unității de învățământ într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Harta României înainte de Trianon, exponatul lunii iunie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Publicat

Reprezentanții Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia au prezentat marți, 2 iunie, exponatul lunii. Este vorba despre o Hartă a României înainte de Trianon, hartă care a apărut în 1918 și care cuprinde teritoriile pretinse de România. Harta include teritoriile Partiumului și Banatului până la linia Tisei.

Mini-expoziția cuprinde și fotografii ale delegației României la Paris și o colecție de vederi ilustrative pentru propaganda maghiară vizând Tratatul de la Trianon.

„Pe 4 iunie se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. Avem o mini-expoziție cu piese din colecțiile Muzeului Național al Unirii care vorbesc despre realitățile politice, despre evoluția lucrurilor în preajma Tratatului de pace de la Trianon”, a explicat istoricul Tudor Roșu.

Tratatul de la Trianon, din 4 iunie 1920, a fost semnat de cele 5 mari puteri prezente la Conferința de Pace de la Paris și alte 12 state aliate și asociate (printre care și România), pe de-o parte, și Ungaria, pe de altă parte. Pentru România, “Trianonul” a însemnat confirmarea internațională a hotărârii de la 1 Decembrie 1918, când, la Alba Iulia, națiunea română din Transilvania, Banat și Țara Ungurească a decis unirea cu România.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi de aproape 10.000 de lei și produse alimentare confiscate, după controale ale Poliției Alba la magazine din județ

Publicat

Polițiștii specializați în combaterea criminalității economico-financiare din Alba au dat amenzi de aproape 10.000 de lei și au confiscat produse alimentare fără documente de proveniență sau cu termen de valabilitate expirat. Acțiunile de control au fost derulate la mai multe magazine din județ.

Potrivit IPJ Alba, luni, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au efectuat controale la agenții economici de pe raza întregului județ. La acțiune au participat și polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni, care au verificat modul în care sunt respectate normele legale privind comerțul, pe raza comunelor de competență.

Astfel, au fost verificați 65 de agenți economici și au fost constatate 11 abateri de natură contravențională, care au fost sancționate cu amenzi în valoare de 9.500 de lei.

În urma controalelor, au fost identificate și confiscate produse alimentare fără documente de proveniență sau a căror termen de valabilitate a expirat, în valoare de 289 de lei și suma de 400 de lei.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate