Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba: Colaborare pentru promovarea tradițiilor și artei, cu Districtul Prignitz din Germania

Publicat

Județul Alba va colabora cu Districtului Prignitz din Germania, prin promovarea reciprocă a tradițiilor, folclorului și artei. Artiști din Alba vor participa la evenimente din Germania, iar oaspeți din această țară vor participa la manifestări de la Alba Iulia, inclusiv cu ocazia Zilei Naționale. 

O delegație oficială a Districtului Prignitz din Republica Federală Germania se află în aceste zile într-o vizită de lucru în județul Alba, printre subiectele abordate fiind și proiectele de colaborare în domeniul cultural dintre cele două părți.

Responsabilii culturali din Districtul Prignitz Alexander Girsch (directorul Școlii de Muzică din Prignitz) și Frank Riedel (directorul Comisiei de Cultură, Turism și Tineret din cadrul Consiliului Districtului Prignitz) au avut, luni, mai multe întâlniri de lucru cu echipa Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, în cadrul cărora au stabilit o serie de colaborări și proiecte culturale pentru promovarea reciprocă a tradițiilor, folclorului și artei din România și Germania.

Artiști germani vor participa la manifestările de la Alba Iulia, cu ocazia Zilei Naționale

În acest context s-a stabilit ca artiști din Districtul Prignitz să participe la manifestările organizate la Alba Iulia cu ocazia Zilei Naționale a României.

De asemenea, în Alba vor fi organizate expoziții de artă, pe diferite teme, cu artiști plastici din Prignitz.

Cele două părți vor colabora în domeniul educațional prin participarea profesorilor Academiei de Muzică „Lotte Lehmann” din Prignitz la activități de predare-învățare pentru copiii și tinerii din Alba (masterclass-uri de muzică clasică), precum și prin participarea profesorilor Școlii de Muzică din Prignitz la activități de predare-învățare pentru copiii și tinerii din Alba (cursuri de big band și balet).

Turneu de concerte de muzică tradițională românească, în Germania

În schimb, echipa Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba va organiza în Districtul Prignitz cursuri de predare – învățare (masterclass-uri) de muzică instrumentală tradițională românească, un târg de meșteșuguri și produse tradiționale românești, în perioada Sărbătorilor de Iarnă, și evenimente culturale dedicate Zilei Parteneriatului Prignitz – Alba (8 iulie).

Promovarea culturii și tradițiilor românești va fi extinsă la nivelul întregului Land Brandenburg (din care face parte Districtul Prignitz) și alte zone din Germania prin organizarea unui turneu de concerte de muzică tradițională românească și de muzică a compozitorilor români, evenimente care ar urma să aibă loc atât în spații clasice cât și în catedrale sau monumente istorice.

De asemenea, artiști din județul Alba vor participa la evenimentele organizate de Ziua Națională a României la Ambasada României în Republica Federală Germania. În cadrul colaborării bilaterale sunt programate și concursuri de arte plastice cu participarea artiștilor din România și Germania.

Vizita delegației germane în Alba

În județul Alba, delegația germană a vizitat Castelul Sâncrai, unde a urmărit un recital de muzică tradițională românească susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba și tulnicăresele din Munții Apuseni. De asemenea partenerii germani au vizitat o expoziție de artă fotografică, o expoziție de icoane „Școala de la Laz” și o expoziție de pictură / grafică, toate realizate de cursanții claselor Școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

„Colaborarea dintre Districtul Prignitz  și Județul Alba prinde tot mai mult contur în domeniul cultural și suntem bucuroși să anunțăm că am stabilit o serie de proiecte comune prin care vom promova tradițiile, folclorul, arta și cultura din cele două țări. De asemenea, ne propunem să colaborăm printr-un schimb de experiență în organizarea unor cursuri pentru copiii și tinerii din județul Alba și din Districtul Prignitz. Proiectele de cooperare stabilite vor fi implementate începând cu iarna acestui an și sperăm că vom dezvolta un parteneriat solid cu prietenii noștri germani”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

O delegație a Districtului Prignitz, Landul Brandenburg, din Republica Federală Germania, se află în această săptămână într-o vizită de lucru în județul Alba. Delegația este condusă de către președintele districtului Torsten Uhe și are programate întâlniri de lucru cu Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, precum și cu reprezentanți din administrația locală sau din alte instituții publice.

Reamintim că de peste 10 ani există o bună colaborare între Regiunea Centru și Landul Brandenburg, care include Districtul Prignitz, iar, din anul 2019, a fost demarat un proiect de cooperare între județul Alba și Districtul Prignitz. Colaborarea bilaterală vizează domenii precum administrație, sănătate, economic și cultural.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax