Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba: Ediții speciale ale emisiunii „Tezaur Folcloric” filmate în județul Alba

Publicat

Televiziunea Română a realizat în această săptămână, împreună cu Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, mai multe ediții speciale ale emisiunii „Tezaur Folcloric”, filmările fiind făcute în Sala Unirii din Alba Iulia, în Palatul Cultural din Blaj și în Castelul de la Sâncrai.

Filmările s-au întins pe durata a trei zile și sunt parte dintr-un proiect cultural inițiat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” în parteneriat cu Consiliul Județean Alba și Televiziunea Română, proiect care își propune să promoveze folclorul și tradițiile românești din zona județului Alba.

Am încheiat cu succes un proiect important pentru folclorul din județul Alba și din România. Printr-o colaborare excelentă între echipele Televiziunii Române și Centrului de Cultură „Augustin Bena”, au fost realizate ediții speciale ale emisiunii „Tezaur Folcloric”, cea mai longevivă și cea mai îndrăgită emisiune de folclor și tradiții românești.

Putem afirma cu tărie că au fost realizate adevărate filmări de tezaur, istorice, de mare valoare pentru prezent, cât și pentru generațiile viitoare, care vor avea asigurată legătura, contactul cu elementele autentice ale folclorului românesc, în forma cea mai pură.

Cele trei zile de filmări s-au desfășurat în trei obiective cultural-turistice din județul Alba: Sala Unirii din Alba Iulia, Palatul Cultural din Blaj și Castelul Sâncrai”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Prima zi de filmări s-a realizat în Sala Unirii din Alba Iulia, fiind centrată pe personalitatea lui Avram Iancu, erou al națiunii române.

A doua zi a avut ca temă „Interpreți de folclor de ieri și de azi”, în centrul manifestărilor aflându-se Ansamblul Folcloric al Județului Alba și au fost invitați interpreți importanți ai folclorului românesc.

Cea de-a treia zi s-a axat pe moștenirea pe care o poartă tezaurele umane vii.

Printre artiștii păstrători ai tradițiilor și obiceiurilor autentice românești, care au participat la realizarea edițiilor speciale „Tezaur Folcloric” îi amintim pe Nicolae Furdui Iancu, Ionuț Fulea, Traian Jurchela, Gheorghe Roșoga, Părintele Doru Gheaja, Alexandru Pal (nai), Roxana Reche, Mariana Anghel, Adriana Anghel, Sorin Filip, Leontina Fărcaș, Elena Nistor, Maria Filimon, Dorina Narița, Tulnicăresele din Munții Apuseni, Marinela Baba, Nicolae Plută, rapsozii populari din Alba: Maria Dulău și Ioan Frățilă, poeții populari: Eleonora Ignat și Elena Popița, Grupul vocal tradițional din Livezile. Acestora li s-au alăturat meșterii tradiționali din Alba: Lenuța Burja (țesături și cusături tradiționale), Haneș Daniel (doage), Anca Daniela (pictură tradițională de icoane – Școala de la Laz), Aurelia Matei (țesături și cusături tradiționale) și Oana Stanciu (pictură pe sticlă). De asemenea, programul a fost completat de prezența unor „Tezaure Umane Vii” din județele Alba, Bihor și Brașov: Nicolae Muntean (iconar, din Vinerea), Eugen Gavrilă (stâlpi funerari, din Loman), Maria Dulău (rapsod popular, din Biia), Florin Poenariu (iconar, din Laz), Mariana Gligor (tulnicăreasă, din Câmpeni), Ana Neamțu (creator popular, din Cut), Marius Mihuț (constructor viori cu goarnă, din Cihei, Bihor), Ioan Pumnea (maestru coregraf, din Dăișoara, Brașov). Suportul istoric a fost asigurat de Tudor Roșu (istoric, șeful Secției de Istorie Muzeologie – Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia), Constantin Inel – istoric (este cel care l-a interpretat pe eroul național Avram Iancu).

Mesajul județului Alba a fost adus de Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, un puternic susținător al culturii din Județul Alba.

Edițiile „Tezaur Folcloric” urmează a fi difuzate ulterior pe TVR, în cadrul emisiunii de folclor și tradiții.

„Tezaur folcloric” este o emisiune a postului național de televiziune TVR 1, realizată și prezentată de Mărioară Murărescu din anul 1982 și până în anul 2014. În prezent, emisiunea este realizată și prezentată de Gheorghița Nicolae, interpretă de folclor, câștigătoare a Trofeului „Floarea din Grădină”, precum si a multor festivaluri de folclor importante. Emisiunea a adunat de-a lungul anilor, ca într-o imensă ladă de zestre, obiceiuri populare, cântece și tradiții.

sursă imagini: Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba (Facebook)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax