Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba lansează de 1 Decembrie prima orchestră de uniune națională: Orchestra Română de Folclor

Publicat

Orchestra Română de Folclor, prima orchestră de uniune națională, va fi lansată în 1 Decembrie, la Alba Iulia, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Orchestra este un proiect cultural al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, instituția urmând să lanseze și o producție proprie (concept artistic, regie de sunet, filmare, montaj și masterizare) respectiv Concertul extraordinar de folclor „ALBA UNEȘTE ROMÂNIA”.

ORCHESTRA ROMÂNĂ DE FOLCLOR își are nucleul la Alba Iulia, capitala de suflet a tuturor românilor, este constituită din artiști instrumentiști profesioniști din toate zonele istorice ale României și va lua partea la proiectele de importanță națională și internațională ale Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

În cadrul concertului de lansare a orchestrei, eveniment organizat sub mottoul „Alba unește România”, dedicat Zilei Naționale a României, au fost prezenți peste 65 de artiști din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Banat, Crișana, Maramureș, Bucovina și Republica Moldova.

Inițiator și dirijor al orchestrei este Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” și discipol al Maestrului Gheorghe Zamfir. Filmările concertului au fost realizate la Palatul Cultural din Blaj, cu inserții de pe Câmpia Libertății din Blaj, Piața Tricolorului, Catedrala Reîntregirii Neamului și Sala Unirii din Alba, precum și cu prezența unora dintre cei mai iscusiți meșteri tradiționali din România.

Concertul extraordinar de folclor „Alba unește România” se bucură de prezența celor mai importanți artiști de folclor din țară, atât din generația de aur, cât și din generația tânără:

Nicolae Furdui Iancu și Tudor Furdui Iancu, Ioan Bocșa, Veta Biriș, Gheorghița Nicolae, Mariana Anghel și Adriana Anghel, Traian Jurchela, Alexandru Pugna, Cornel Borza, Roxana Reche, Anghelina Timiș, Alina Pinca, Mirela Mănescu, Ilie Medrea, Maria Filimon, Forin Boita, Iustina Irimia, Floricica Moga, Roxana Bădescu, Ioana Ardelean, Elena Nistor, Lucreția Goagea, Ciprian Zopota, Mihaela Grec, Bogdan Toma, Daniel Pop, Cristian Țăran, Dorina Narița, Ioana Breda Morar, Nicolae Plută.

Concertul va fi difuzat, în ziua de 1 Decembrie 2021, de numeroase posturi de televiziune din țară, va fi distribuit spre difuzare tuturor misiunilor diplomatice ale României din toată lumea și Institutelor Culturale Române din străinătate.

De asemenea, pentru participanții la manifestările de la Alba Iulia, concertul va fi difuzat pe 4 ecrane led amplasate în Cetatea Alba Carolina (Sala Unirii, Monumentul Unirii, Catedrala Reîntregirii Neamului și Piața Cetății).

Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Muzeul Național al Unirii, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” și Teatrul de Păpuși „Prichindel”, în colaborare cu Instituția Prefectului și Primăria Municipiului Alba Iulia organizează și în acest an o serie de activități omagiale, comemorative, cultural-artistice și științifice dedicate Zilei Naționale a României.

Manifestările se vor desfășura cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2. Organizatorii susțin ferm vaccinarea populației, dar vin în sprijinul vremurilor actuale și cu soluții active, astfel încât s-a recurs, în acest an, la forme speciale de organizare și difuzare a activităților propuse, din dorința de a permite tuturor românilor să se bucure de Ziua Națională a României, în siguranță, în contextul epidemiologic.

Evenimentele vor fi disponibile tuturor cetățenilor prin amplasarea a patru ecrane led de mari dimensiuni, care vor fi amplasate în Cetatea Alba Carolina (Piața Tricolorului, Sala Unirii, Piața Cetății și Monumentul Unirii), și vor fi transmise în paralel și pe paginile de Facebook ale instituțiilor organizatoare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax