Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba: Școala de Arte și Meșteșuguri, număr record de cursanți în acest an la clasele școlii

Publicat

Școala de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba începe, luni, noul an școlar, instituția de învățământ vocațional având un număr record de cursanți.

Numărul este cu aproape 50% mai mare față de numărul de cursanți de anul trecut și reprezintă totodată un record în activitatea de peste 50 de ani a școlii.

Școala de Arte și Meșteșuguri a organizat în această toamnă înscrierilor pentru clasele care funcționează sub tutela instituției, fiind vorba despre zeci de specializări cultural-artistice.

Durata cursurilor este de 2, 3 sau 4 ani, în funcție de specializare, pe trei nivele de studii: începător, mediu și avansat.

Toate specializările de meșteșuguri tradiționale se desfășoară fără a fi percepute taxe de școlarizare, cu scopul conservării și promovării meșteșugurilor respective, dezvoltării și operaționalizării de mecanisme de intervenție pentru stimularea consumului de produse meșteșugărești autentice.

Anul acesta, Școala de Arte și Meșteșuguri are un număr record de solicitări de înscriere, peste 250 de cursanți aplicând pentru una dintre specializările din cadrul școlii.

Numărul este cu aproape 50% mai mare față de numărul de cursanți de anul trecut și reprezintă totodată un record în activitatea de peste 50 de ani a școlii.

„Școala de Arte și Meșteșuguri din Alba vine și în acest an cu o ofertă educațională variată cu specializări diverse în domeniul artistic, creație sau meșteșuguri tradiționale.

Le mulțumim tuturor celor care au aplicat pentru înscrierea la una dintre specializările artistice și ne bucurăm că avem un record de cursanți în activitatea de peste 50 de ani a școlii. V

iitorilor noștri cursanți le promitem cursuri de calitate, profesionalism, responsabilitate și implicare, în condiții stricte de siguranță în contextul epidemiologic actual.

În cei peste 50 de ani de activitate, școala a pregătit peste 10.000 de cursanți, iar mulți dintre aceștia reprezintă la ora actuală repere culturale și artistice în domeniile pe care le-au aprofundat în cadrul școlii noastre”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” din Alba.

Pandemia COVID-19 a fost tratată cu deplină seriozitate de echipa Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba și, încă de anul trecut, au fost stabilite proceduri speciale cu măsuri menite să ofere cursanților și profesorilor condiții de siguranță pentru activitatea educațională și de pregătire. Astfel, cursurile se vor desfășura cu respectarea celor mai stricte măsuri de prevenire și combatere a răspândirii virusului Sars-Cov-2.

Pentru spațiile de desfășurare a cursurilor s-a decis dotarea fiecărei încăperi cu purificator de aer cu lampă UV și cărbune activ, cu funcție de ionizare, gel antibacterian, panouri de protecție separatoare din plexiglas pentru clasele cu presiune mare a aerului utilizată în emisia sonoră (cânt vocal, instrumente de suflat), deodorante sterilizante, șervețele umede antibacteriene pentru suprafețe (mese, scaune, pupitre, clape instrumente etc.) și respectiv măști de unică folosință.

De asemenea intrarea în instituție a fost dotată cu dozatoare de dezinfectanți, termometre non-contact pentru termoscanare obligatorie, covorașe dezinfectante, stâlpi ghidare cu bandă retractabilă pentru ghidare/restricționare acces (vor fi folosite două căi de acces diferite pentru intrare și ieșire din instituție)

Pentru profesori s-a stabilit distanțarea fizică de 2 metri între aceștia și cursanți, dezinfectarea frecventă, ori de câte ori este necesar, a mâinilor, termoscanarea temperaturii, efectuarea triajului observațional, purtarea măștii de protecție (acolo unde este necesară, iar la cânt vocal/instrumente de suflat, se folosesc panourile separatoare din plexiglas între profesor și cursant), amplasarea cursanților pe rânduri: față în spate și stânga-dreapta, niciodată față în față, dezinfectarea echipamentelor specifice folosite înainte de fiecare oră de curs.

De asemenea unde este posibil, cursurile se pot organiza și online (arte plastice, meșteșuguri tradiționale).

Pentru cursanți măsurile impun dezinfectarea pe mâini la intrarea în instituție, dezinfectarea tălpilor pe covorașele dezinfectante, purtarea măștii de protecție pe toată durata în care se află în interiorul instituției (pentru cânt vocal/instrumente de suflat, se folosesc panourile separatoare din plexiglas între profesor și cursant, reenunțându-se la mască doar în timpul cursului respectiv), termoscanare la intrarea în instituție, utilizarea/respectarea căilor de acces și ieșire semnalizate corespunzător.

Pentru activitățile/proiectele cu cursanții se recomandă susținerea activităților în aer liber cu respectarea normelor de protecție impuse de lege și cel puțin a următoarelor:

distanțare fizică de 2 m între persoane,

dezinfectarea mâinilor la urcarea în scenă,

termoscanarea temperaturii,

efectuarea triajului observațional,

purtarea măștii de protecție până la începerea propriu-zisă a programului artistic,

amplasarea cursanților pe rânduri, dacă este cazul: față în spate și stânga-dreapta,

niciodată față în față, utilizarea unei intrări și unei ieșiri din spațiul de desfășurare,

dezinfectarea spațiului de desfășurare și a echipamentelor specifice folosite înainte de fiecare program artistic,

păstrarea unei distanțe de cel puțin 4 m între marginea scenei și publicul prezent la eveniment

Pentru susținerea activităților în interior sunt impuse normele de protecție stabilite de lege precum distanțare fizică de 2 m între persoane, dezinfectarea mâinilor la urcarea în scenă, termoscanarea temperaturii, efectuarea triajului observațional, purtarea măștii de protecție până la începerea propriu-zisă a programului artistic, amplasarea artiștilor pe rânduri: față în spate și stânga-dreapta, niciodată față în față, utilizarea unei intrări și unei ieșiri din spațiul de desfășurare, dezinfectarea spațiului de desfășurare și a echipamentelor specifice folosite înainte de fiecare program artistic, păstrarea unei distanțe de cel puțin 4 m între marginea scenei și publicul prezent la eveniment, utilizarea pe scenă a unui purificator de aer pe toată durata evenimentului, utilizarea de separatoare din plexiglas între instrumentele de suflat cu emisie directă spre public și presiune mare a coloanei de aer necesară emisiei sonore (trompetă, taragot).

Școala de Arte și Meșteșuguri a fost înființată în anul 1969, iar de peste 10 ani funcționează ca serviciu în cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, venind în întâmpinarea cererilor tot mai numeroase de formare continuă și petrecere a timpului liber, dar și a necesității de a conserva, promova și valorifica meșteșugurile tradiționale românești.

Printre disciplinele din cadrul școlii amintim:

Instrumente de suflat

Orgă – acordeon

Pian

Chitară

Canto – muzică ușoară

Muzică vocală tradițională

Arte plastice: pictură/grafică/design vestimentar

Artă fotografică și video

Arte decorative

Actorie

Muzică de fanfară – Fanfara Transilvania Junior

Dansuri populare și dansuri moderne

Dansuri de societate

Țesături tradiționale

Teoria muzicii

Pictură tradițională ,,Școala de la Laz”

Instrumente tradiționale – cântat din tulnic

Gastronomie tradițională

Confecționare lespezi de piatră

Confecționare tulnice / Arta lemnului

Confecționare draniță (șindrilă din lemn de brad) și stâlpi funerari

Dogărie – confecționare de doage

Cojocărie

Olărit

Cizmărie

Metode de cercetare, culegere și transcriere a folclorului muzical

Muzică vocală tradițională solistică

Muzică asistată de calculator – înregistrare și editare audio

Sonorizare evenimente – operator sunet

Scriere de partituri asistată de calculator

Interpretare muzicală instrumente rare – braci

Muzică clasică la acordeon

Limba germană aplicată – domeniul artistic

Limba engleză aplicată – domeniul artistic

Limba franceză aplicată – domeniul artistic

Armonizarea folclorului muzical

Editare foto asistată de calculator

Editare video asistată de calculator

Coregrafie

Fanfara Județului Alba Junior

Ansamblul Folcloric al Județului Alba Junior.

De la înființare și până în prezent, peste 10.000 de cursanți au luat parte la cursurile educative, mulți dintre aceștia reprezentând la ora actuală repere culturale și artistice în domeniile pe care le-au aprofundat în cadrul instituției.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax