Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cercetătorii au inventat dispozitivul medical care poate preveni accidentul vascular cerebral și atacul de cord. Cum funcționează

Publicat

accident

Vestea uriașă a săptămânii este vârful de tehnologie creat de cercetătorii australieni, un vis dorit de mulți ani și realizat în prezent: dispozitivul medical care previne AVC-ul și atacul de cord.

Dispozitivul dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Națională Australiană este capabil să detecteze predispoziția de formare de cheaguri de sânge, prevenind astfel atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

AVC-ul face milioane de victime în întreaga lume, iar această temută boală are la bază formarea cheagurilor de sânge.

Din păcate, cheagurile se pot forma extrem de repede, în doar câteva secunde, din cauza trombocitelor, care sunt mici fragmente de celule, cu rol esențial în coagularea sângelui.

La persoanele cu afecțiuni cardiace și ateroscleroză, circulația sângelui este îngreunată, iar trombocitele pot declanșa formarea de cheaguri, fenomen care provoacă un atac de cord sau accident vascular cerebral.

Cu ajutorul noului dispozitiv bio-optic inventat de cercetătorii australieni, acum se poate vedea și cuantifica din timp formarea cheagurilor, chiar și dintr-o mică mostră de sânge.

Noua metoda va fi de mare ajutor pentru pacienții cu tulburări de coagulare a sângelui: cei care au un risc crescut de formare a unor cheaguri sau risc de hemoragie, a precizat profesorul Elizabeth Gardiner.

Dispozitivul realizează o hologramă digitală a unui cheag de sânge microscopic, într-o fracțiune de secundă. Pentru asta, el măsoară timpul care îi este necesar luminii să pătrundă prin cheag, scrie ehealthromania.com.

Dispozitivul revoluționar poate fi integrat momentan doar într-un microscop, așadar este folosit strict în laborator, dar oamenii de știință doresc să îi micșoreze dimensiunile, la ora actuală destul de mari, pentru a putea fi utilizat și în saloanele de spital, ajutând astfel un pacient în mod direct.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax