Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cercetătorii de la UBB din Cluj Napoca au realizat o busolă electorală despre alegerile prezidențiale din SUA

Publicat

Un grup de cercetători de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca alături de mai mulți colegi de la universități din Olanda și SUA au realizat busolă electorală în limba română legată de alegerile electorale din Statele Unite ale Americii. 

Mai exact ”Trump-metrul” (cum a fost numită aplicația online) oferă utilizatorilor din România posibilitatea de a-și compara preferințele politice cu cele ale principalilor doi candidați în alegerile prezidențiale din SUA: Donald Trump și Joe Biden.

”În același timp, aplicația familiarizează cetățenii din România cu spațiul politic american, făcând referire la temele cele mai dezbătute de pe scena politică de la Washington D.C. Ca toate busolele electorale dezvoltate în parteneriat cu UBB, Trump-metrul este o aplicație complet imparțială. Au fost folosite doar surse oficiale și o metodologie validată științific pentru a determina pozițiile candidaților”, au spus reprezentanții FSPAC.

Potrivit cluj24.ro, în primele 24 de ore de la lansarea sa în Olanda și Belgia, busola a cumulat peste 100.000 de respondenți și în total, până acum, peste 400.000 în cele 5 țări în care funcționează.

Trump-metrul reprezintă prima busolă electorală lansată anul acesta.

Același grup de cercetători din cadrul UBB Cluj lucrează în prezent, în parteneriat cu cercetători din ale 10 state europene, pentru elaborarea unei noi busole electorale pentru alegerile parlamentare din România de anul acesta.

Atât busola electorală pentru alegerile din SUA, cât și cea privind apropiatele alegeri parlamentare din România sunt proiecte derulate sub egida Centrului Cultural și Academic Olandez și a Centrului de Cercetare în Comunicare și Inovare Socială, ambele din cadrul UBB Cluj, în colaborare cu institutul Kieskompas din Amsterdam, Regatul Țărilor de Jos.

Busola poate fi accesată AICI

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax