Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cererea pe piața imobiliară a scăzut. Când s-ar putea ieftini locuințele. Ce se întâmplă cu construcțiile

Publicat

chirie

Piața imobiliară din România se află în scădere. Ratele, inflația și creșterile prețurilor influențează negativ decizia de cumpărare a românilor.  Și unii din dezvoltatori au oprit lucrările pe șantiere, iar statisticile publicate de INS reflectă scăderea volumului de construcții.

Cererea de pe piața imobiliară a început să scadă, din cauza dobânzilor foarte mari și a scumpirilor accentuate, iar specialiștii  nu încurajează tranzacțiile imobiliare.

”Cererea scade, oferta crește, inevitabil prețul ar trebui să și scadă.

E o corecție de fapt, pentru că acest preț este oricum mare.

Din punctul meu de vedere, este cel mai prost moment să cumperi imobiliare pentru că timpul de recuperare al investiției din chiria pe care o poți încasa este de 25 de ani. Este enorm”, a declarat Iancu Guda la Digi24.

Cu toate acestea, dezvoltatorii consideră că prețurile nu vor scădea.

”Băncile au speriat puțin clienții și oamenii au devenit neîncrezători, însă nevoia de spații există în continuare.

Nu putem să ieftinim, pentru că ieftinirile ar însemna să ne apucăm de o calitate mai puțin normală”, a spus Sorin Orzac, investitor imobiliar, potrivit Digi24.

Au scăzut lucrările din construcții

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în aprilie, faţă de martie, ca serie brută, cu 1,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,4%, a anunţat vineri INS, potrivit Mediafax.

Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi la clădirile nerezidenţiale (-7,6%) şi la lucrările de construcţii inginereşti (-5,3%).

Clădirile rezidenţiale au crescut cu 12,7%.

În comparaţie cu luna similară a anului trecut, în aprilie 2022, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 9,5%.

Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-21,0%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-8,7%) şi la lucrările de construcţii noi (-8,4%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţii ingineresti (-14,1%), clădirile rezidenţiale (-10,1%) şi la clădirile nerezidenţiale (- 2,3%).

Ca serie ajustată, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 9,0%.

În primele patru luni ale anului, comparativ cu perioada 1 ianuarie-30 aprilie 2021, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 1,0%. S-au înregistrat creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+8,3%).

Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de construcţii noi au scăzut cu 4,5%, respectiv cu 0,6%.

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale (+11,2%) şi la clădirile rezidenţiale (+7,7%).

Construcţiile inginereşti au scăzut cu 9,4%.

Ca serie ajustată, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 0,4%.

sursa foto: arhivă, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax