Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Certificatul de urbanism pentru proiectul minier Roşia Montană, validat de Tribunalul Cluj

Publicat

Tribunalul Cluj a validat, marţi, Certificatul de Urbanism nr. 87/2010 şi a respins astfel acţiunea unor ONG-uri care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Asociaţia Aurarilor “Alburnus Maior” şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu au solicitat anularea certificatului de urbanism nr. 87/2010 emis pentru proiectul minier propus de Roşia Montană Gold Corporation. În decembrie anul trecut, Tribunalul Bucureşti a respins o acţiune similară formulată de Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice. În luna mai 2011, Curtea de Apel Bucureşti a respins, în mod definitiv și irevocabil, cererea de suspendare a certificatului de urbanism nr. 87/2010 emis către RMGC.

Astfel, Certificatul de Urbanism nr. 87/2010 a rămas în vigoare. Instanțele din România confirmă acest lucru pentru a patra oară în ultimii doi ani, considerând nefondate cererile de anulare a certificatului de urbanism emis către RMGC.

„Decizia de astăzi reprezintă o nouă victorie pentru comunitatea locală, pe drumul către un viitor mai bun și către miile de locuri de muncă atât de necesare în acea zonă. În ultimii ani, RMGC a câștigat 15 procese importante, majoritatea inițiate de câteva ONG-uri, care luptă împotriva creării de locuri de muncă și împotriva dezvoltării economice. Progresele majore făcute în evaluarea proiectului minier ne dau speranțe că ne îndreptăm spre o rezoluție cât mai rapidă, care va avantaja comunitatea locală, patrimoniul și dezvoltarea durabilă a zonei Roșia Montană”, a declarat Dragoş Tănase, directorul general al RMGC.

“În ziua de astăzi, un proiect minier responsabil se poate face numai cu deplina respectare a legislației românești și europene și prin folosirea celor mai bune practici disponibile. Odată aprobat, proiectul Roșia Montană va contribui cu aproape 1% la PIB-ul României și va crea mii de locuri de muncă”, a mai spus Dragoş Tănase.

Pornind de la un preț al aurului de 900 de dolari / uncie, proiectul minier de la Roşia Montană aduce peste 4 miliarde de dolari în economia României, în mod nemijlocit, ceea ce va duce la o contribuţie totală potenţială la PIB-ul României de 19 miliarde USD incluzând efectele de multiplicare, conform estimărilor din 2010 ale specialiştilor britanici de la Oxford Policy Management, se arată într-un comunicat al RMGC.

În prezent, prețul aurului este de aproximativ 1600 USD/ uncie. De asemenea, proiectul va genera mii de locuri de muncă, respectând legislaţia de mediu din România şi Uniunea Europeană şi contribuind cu 140 de milioane USD la conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural din Roșia Montană și din România, precizează aceeaşi sursă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. Anda

    miercuri, 18.04.2012 at 19:18

    atunci inseamna ca rosienii pot spune ca Pastele le-a adus o veste foarte buna si ca probabilitatea sa aiba o viata mai buna este mare.

  2. TH

    miercuri, 18.04.2012 at 20:30

    DRAGA ANDA, CE NAIVA ESTI ………………………!

  3. Dan

    miercuri, 18.04.2012 at 22:41

    Sa mai zica careva ceva acuma , care pana acuma susina sus si tare numai tampenii si minciuni! Insfarsit o veste buna atata rosienilor cat si noua , ong-urile sa isi tina gura

  4. liviu

    miercuri, 18.04.2012 at 23:00

    Inca o veste bine venita pentru cei din zona, eram sigur ca o curte de justie mai competenta o sa le dea dreptate celor care au dreptate, si o sa repuna pug si puz

  5. Bogdan

    joi, 19.04.2012 at 10:28

    Nici nu credeam ca se va veni cu o alta decizie pentru ca , a fost un proces facut aiurea de catre oamenii care ataca proiectul doar pentru ca sunt finantati! Oamenii din Rosia Montana merita un plan de urbanism bun

  6. Alex

    vineri, 20.04.2012 at 00:29

    cat timp nu exista argumente pertinente impotriva exploatarii ecologistii o sa piarda orice proces castigat in greseala la o curte de justitie mica, asta in cazul in care acolo nu prae se uita nimeni la argumente si la legi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax