Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Certificatul UE COVID-19, aprobat de Parlamentul European. Poate fi emis electronic sau pe hârtie. Cât va fi valabil

Publicat

Certificatul UE COVID-19 a fost aprobat în Parlamentul European, anunță eurodeputatul Dragoș Pîslaru: „Nu este obligatoriu pentru a călători în alte state membre, nu ține loc de pașaport, prin urmare nu este o condiție pentru exercitarea dreptului la liberă circulație”.

„Parlamentul European a spus <Da> Certificatului UE COVID-19 prin votul său final, votând majoritar pentru documentul care vine să simplifice deplasarea noastră pe teritoriul UE, fără discriminare.

Ce este certificatul UE COVID

Certificatul UE COVID – 19 va fi o combinație între mai multe elemente, prin care persoana care deține certificatul să ateste dacă a fost vaccinat, dacă are un test PCR negativ sau dacă a avut virusul și la momentul prezentării este imun.

Europarlamentarul, Carmen Avram, a explicat cum va arăta certificatul UE COVID-19, cum va funcţiona, dar şi ce rol va avea acesta în viitorul călătoriilor din spaţiul european şi nu numai, a precizat aceasta pentru DC NEWS.

„Va fi o combinaţie între mai multe certificate. La frontieră, când ieşi din ţară sau intri, poţi avea fie certificatul de vaccinare, fie testul PCR, fie testul de anticorpi, fie un test de trecere prin boală, care e valabil 90 de zile de la primul test pozitiv.

Certificatul cuprinde, de fapt, aceste patru elemente. Ele nu sunt obligatorii toate, e suficient doar unul. Legătura dintre ele este faptul că toate vor avea aceleaşi elemente de siguranţă”, a declarat Carmen Avram.

TESTUL PCR devine CERTIFICAT COVID-19

„Testul PCR devine certificat COVID-19, de exemplu. El va fi eliberat într-o singură formă, unică la nivel european. Nu mai poate fi falsificat şi nu mai poate suferi modificări. În acest moment, unele ţări cer certificat cu cod QR, altele cer fără acest cod. Unii cer cu 72 de ore înainte, alţii cu 48 de ore înainte. Pentru că cerinţele sunt diferite de la stat la stat, acest certificat va fi unic.

Se vor stabili condiţiile foarte clar când se va ajunge la varianta finală. Testele vor fi recunoscute între state şi nu vor mai putea fi falsificate, pentru că acum există un val foarte mare de teste PCR false. Se elimină partea de risc.

Teoretic, ele vor fi acceptate şi de către ţări terţe, probabil de cele cu care UE va avea acorduri de recunoaştere reciprocă.

Atunci, fiecare om care vrea să iasă din UE nu mai riscă să stea ore nesfârşite la coadă, la vamă, pentru că are deja un act, ca un paşaport, care arată aceste elemente.

Şi nici nu riscă să fie întors acasă pentru că i se spune că s-a cerut şi un test de anticorpi, şi cod QR şi  nu mai ştiu ce.

Se elimină riscurile de sănătate, pentru că ştii că omul este verificat şi garantat de Comisia Europeană, dar se elimină şi riscul situaţiilor imprevizibile, când pleci din ţară cu anumite prevederi şi ajungi la destinaţie cu alte prevederi”, a mai spus europarlamentarul.

”Când pandemia este considerată încheiată, acest certificat devine nul”

„Ce este foarte important este că s-a cerut în Parlamentul European ca el să nu fie impus pe o perioadă nelimitată. Limita o vor stabili datele ştiinţifice. Când pandemia este considerată încheiată, acest certificat devine nul.

Acum se vorbeşte de valabilitate pe un termen de un an, având în vedere situaţia actuală, şi poate fi prelungit. Dar în rezoluţie e trecut clar că valabilitatea lui este condiţionată de dovezile ştiinţifice emise de comunitatea de doctori, de lumea medicală.

Acest proiect va trebui discutat între varianta Parlamentului şi varianta Consiliului European, şi se va ajunge la un compromis. Statele membre trebuie să aibă un cuvânt de spus.

Varianta finală va fi anunţată în curând, iar certificatul va intra în vigoare până în luna iulie, cred, pentru că e făcut şi pentru repornirea turismului în Europa. Multe ţări depind de turism şi au vrut o garanţie că sezonul turistic va fi acoperit anul ăsta”, a concluzionat Carmen Avram.

Certificatul nu este obligatoriu pentru a călători în alte state membre, nu ține loc de pașaport, prin urmare nu este o condiție pentru exercitarea dreptului la liberă circulație.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax